Naslovna Novosti Isporuke 80 tenkova Leopard 1 Ukrajini počeće sredinom 2023

Isporuke 80 tenkova Leopard 1 Ukrajini počeće sredinom 2023

4
leopard 1
leopard 1
google news

Isporuka 80 glavnih borbenih tenkova Leopard 1 Ukrajini počeće sredinom ove godine, otkrio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu za španski list La Vanguardia koji je objavljen 28. aprila.

Ministar odbrane je dodao da je ranije ove nedelje počela obuka više od stotinu ukrajinskih vojnika na tenkovima Leopard 1.

„Isporuka glavnih borbenih tenkova Leopard 1 A5 je upravo počela. To je rezultat inicijative drugih zemalja zajedno sa Nemačkom. Osim toga, samo ove nedelje počela je obuka više od stotinu ukrajinskih vojnika na Leopardu 1. Isporuka do 80 glavnih borbenih tenkova Leopard 1 počeće sredinom godine“, rekao je Pistorijus.

Nemačka savezna vlada je u februaru odobrila izvoz 178 glavnih borbenih tenkova Leopard 1A5 u Ukrajinu, od kojih je većina kupljena iz zaliha FFG i Rheinmetall u zajedničkom dogovoru sa Holandijom i Danskom.

Leopard 1, koji je prvi put ušao u službu 1960-ih, preteča je naprednijeg Leoparda 2. Tenk je naoružan topom kalibra 105 mm Royal Ordnance L7A3 L/52. Ima umeren oklop, efikasan samo protiv topova manjeg kalibra i teških mitraljeza.

Verzija A5 koja treba da bude isporučena u Ukrajinu opremljena je sistemima za ciljanje dan/noć, uporedivim sa onima instaliranim u ranim verzijama Leoparda 2.

Nemačka je postala jedan od pobornika ukrajinskog režima nakon početka sukoba pre više od godinu dana.

Ukrajina je poslednjih nedelja dobila desetine tenkova Leopard 2 od Nemačke i drugih članica NATO-a. Odluka o snabdevanju tenkova nemačke proizvodnje i drugih zapadnih modela doneta je kako bi se kijevske snage pripremile za ofanzivu velikih razmera protiv ruske vojske.

leopard 1a5 dk
leopard 1a5 dk

Leopard 1 je razvila nemačka kompanija Krauss-Maffei u saradnji sa švajcarskom kompanijom MOWAG. Kada je uveden u službu nemačke vojske 1965. godine postao je jedan od najčešće korišćenih glavnih borbenih tenkova na svetu.

Leopard 1 ima četvoročlanu posadu. Ima maksimalnu brzinu od oko 65 km/h i domet od približno 500 km sa punim rezervoarom goriva.

Tokom godina, napravljene su različite nadogradnje Leoparda 1 kako bi se poboljšale njegove sposobnosti, uključujući poboljšanu zaštitu oklopa, snažnije motore i bolje sisteme za kontrolu vatre. Međutim, do sredine 1980-ih, mnoge zemlje su počele da zamenjuju svoje stare Leopard 1 novijim, naprednijim tenkovima.

Danas Leopard 1 uglavnom koriste rezervne jedinice ili jedinice za obuku u zemljama kao što su Čile, Ekvador i Indonezija. Neke varijante Leoparda 1 su takođe pretvorene u oklopna vozila za spasavanje, oklopne mostove i druga vozila za podršku.

4 KOMENTARA

  1. Ukri su samo Američke sluge i izvršitelji 4-og rajha! Ko to ne vidi onda je lud, a zbog ideje senilnog starca i kompanije ispaštaće ceo svet! Glumac se previše zaigrao, i podjednako je odgovoran za ovo ludilo! A da pravo i pravda ne postoji dokaz je podrška kolektivnom ludilu, koja se pruža ne iz ljudske empatije, već iz koristi! I za to ludilo, nažalost, postoji samo jedan lek, a to je SAMOUNIŠTENJE!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version