NaslovnaNovostiBild: Bajden i Šolc su navodno osmislili plan da ubede Zelenskog da...

Bild: Bajden i Šolc su navodno osmislili plan da ubede Zelenskog da pregovara sa Rusijom

SAD i Nemačka su razvile strategiju da podstaknu Ukrajinu da uđe u mirovne pregovore sa Rusijom, izbegavajući direktan diplomatski pritisak na Kijev, rekli su za Bild izvori iz nemačke vlade.

Nemačko glasilo Bild tvrdi da saveznici žele da stave Ukrajinu u „strateški povoljan pregovarački položaj” kako bi mogla da pristupi pregovorima sa Moskvom o suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

„Koordinacija ovog pitanja se sprovodi između Bele kuće i kancelarije Olafa Šolca“, rekli su izvori iz nemačke vlade.

Ističe se da Vašington i Berlin neće direktno ubeđivati ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da započne pregovore. Kao glavni dobavljači oružja Ukrajini, SAD i Nemačka su odlučile da iskoriste ovu polugu za postizanje svog cilja.

Prema izvorima, Ukrajina će dobiti neophodno oružje u tačnim količinama za održavanje trenutne linije fronta, ali bez mogućnosti da povrati teritorije koje je okupirala Rusija.

“Sam Zelenski mora da shvati da ne može da nastavi na isti način. Mora se dobrovoljno vratiti svom narodu i objasniti potrebu za pregovorima”, objasnio je zvaničnik nemačke vlade.

Poslednjih nedelja, bilo je signala sa Zapada koji ukazuju na blagi pritisak da Ukrajina počne pregovore sa Rusijom. Na primer, bivši komandant NATO-a Džejms Stavridis ponudio je Ukrajini „korejski scenario“ za izlazak iz sukoba, nazvan „Zemlja za mir“. Po njegovom mišljenju, brz povratak miru će ubrzati oporavak i Ukrajinci će ekonomski prestići Ruse.

ukrajina i nato
ukrajina i nato

Prema Blumbergu, kašnjenje zapadnih isporuka oružja Ukrajini moglo bi da je natera da prihvati mirovne pregovore u poziciji ranjivosti. U najpesimističnijem scenariju, okupatorska ruska vojska mogla bi da probije odbranu ukrajinskih oružanih snaga, ostavljajući Kremlj bez razloga za pregovore.

3 KOMENTARA

  1. Za Ruse bi svako stajanje pre dužine celog toka Dnjepra bilo gubitaška pozicija i osramoćena država, vojska i narod.

  2. Rusi ne treba da pristaju ns pregovore jer su sad primorale ukrajinu da odustane odpregovora u turskoj putin treba da ide do kraja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave