NaslovnaNovostiNajrazorniji brodski projektil na svetu Granit P-700 ide u penziju; Hipersonični Cirkon...

Najrazorniji brodski projektil na svetu Granit P-700 ide u penziju; Hipersonični Cirkon preuzima poziciju

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 21. novembra podstakao brodogradilišta u zemlji da grade višenamenske brodove sa visoko preciznim raketnim sistemima dizajniranim da unište kritičnu infrastrukturu i pomorske ciljeve, uključujući nosače aviona i udarne grupe brodova.

Šef ruskog Ministarstva odbrane je, govoreći na sednici vojnog resora, takođe pozvao da se sve komponente strateških nuklearnih snaga drže u stalnoj pripravnosti.

U svom obraćanju, general Šojgu je suptilno artikulisao nameru Rusije da preuzme izazov koji predstavlja drska namera američkog rukovodstva da oslabi Rusiju.

Grupe američkih nosača su ključne za održavanje njihove hegemonije, a čini se da je Rusija to primetila. Međutim, zadatak pred Rusijom nije jednostavan.

Zašto je teško uništiti nosač aviona?

Nosači aviona deluju kao udarne grupe ili kao operativne grupe koje se sastoje od drugih ratnih i pomoćnih brodova.

uss dwight d. eisenhower
uss dwight d. eisenhower

Nosač aviona je obično opremljen višeslojnim odbrambenim sistemom koji uključuje sisteme naoružanja bliskog dometa, rakete srednjeg dometa i sisteme protivvazdušne odbrane dugog dometa.

Pored toga, prateći ratni brodovi u grupi ili grupama imaju različite sisteme naoružanja protivvazdušne odbrane koji još više doprinose ukupnoj odbrani. Tokom operacija, vazdušni prostor oko grupe nosača se nadgleda 24 sata dnevno pomoću sofisticiranih platformi za rano upozorenje koje se nalaze na nosaču.

Podzvučne krstareće rakete, kao što je primera radi Kalibar, ne predstavljaju pretnju za nosač aviona. Lako se otkrivaju i uništavaju mnogo pre nego što dođu blizu grupe nosača, čak i u slučaju napada taktikom zasićenja, dakle višestrukim.

Sposobnost brodova ruske mornarice u suprotsavljanju nosačima aviona, P-700 Granit

Brodovi ruske mornarice trenutno masovno koriste samo jedan sistem naoružanja namenjen potapanju američkih nosača aviona, raketu P-700 Granit.

Granit od 7.000 kg je džin sa bojevom glavom od 750 kg sa snagom od 500 kt. Može da leti brzinom do 1,6 Maha nisko i preko 2,5 Maha kada je visoko. Granit takođe može biti naoružan termonuklearnom bojevom glavom. Maksimalni domet je 625 km.

Jedan pogodak projektilom Granit, čak i sa konvencionalnom bojevom glavom, najverovatnije bi osakatio svaki nosač aviona.

K-141 Kursk P-700 Granit
P-700 Granit / SS-N-19

Teške raketne krstarice ruske mornarice Kirov su naoružane raketom Granit. Krstarice na nuklearni pogon imaju deplasman punog tereta od 28.000 t i mogu nositi komplet od 20 projektila P-700.

Međutim, samo dve krstarice klase Kirov (Pjotr Veliki i Admiral Nahimov) trenutno su potpuno operativne u ruskoj mornarici. S obzirom na mali broj ruskih brodova naoružanih raketama Granit, njihova lokacija bi bila poznata američkoj mornarici u svakom trenutku.

Borbeni radijus višenamenskog borbenog aviona F/A-18 C/D Hornet stacioniranog na nosaču je približno 300 nautičkih milja na unutrašnje gorivo. Kada je opremljen spoljnim rezervoarima ili mogućnošću dopunjavanja goriva iz vazduha, domet aviona se može proširiti.

Dakle, nema šanse da se ruski ratni brod približi pratećoj grupi i nosaču u dometu lansiranja rakete Granit.

Naslednik, P-800 Oniks raketa

Ruske rakete P-800 Oniks imaju veliku nadzvučnu brzinu i manevarsku sposobnost da probiju odbranu grupe nosača, a za razliku od prethodnika, raspoređene su na mnogim ratnim brodovima i podmornicama.

Međutim, njihova bojeva glava od 300 kg je mnogo manja od bojeve glave od 750 kg Granita. Ishod sukoba između broda ruske mornarice naoružanog projektilima Oniks i nosača američke mornarice zavisila bi od konkretnih okolnosti, kontramera koje je primenila udarna grupa i nosač i uspeha prodiranja rakete kroz višestruku odbranu nosača.

bastion p lansira oniks
bastion p lansira oniks

Šanse da jedan, ili čak višestruki, udar Oniks rakete može potopiti nosač aviona su minimalne.

Istina, broj ruskih brodova naoružanih projektilima Oniks se meri u više desetina, ali isto tako američka mornarica ima čak 11 nosača udarnih grupa. Takođe, ostaje izazov približavanja odabranoj grupi nosača u dometu lansiranja Oniksa.

Sa druge strane, Ruska mornarica ima mnogo podmornica naoružanih projektilima Oniks koje predstavljaju visok stepen pretnje američkim grupama nosača, pod uslovom da američka mornarica ne zna gde se nalaze.

Alternativa raketama Granit

Da se ​​vratimo na ono što je general Sergej Šojgu rekao u svom obraćanju vojnom resornom odboru, a malo je verovatno da je tokom svog obraćanja imao na umu raketu Oniks.

Raketa Granit trebalo bi da bude zamenjena hipersoničnom krstarećom raketom 3M22 Cirkon. Cirkon može dostići brzinu do 8 maha i pogoditi mete na dometima do 500-1000 km.

Cirkon
Cirkon

Za razliku od velike supersonične brzine Granit i Oniks, hipersonični Cirkon je nemoguće presresti od strane vazdušne odbrane grupe nosača.

Veruje se da cirkon ima bojevu glavu od 300 do 400 kg. Međutim, njegova znatno veća brzina učinila bi ga destruktivnim kao što je i Granit. Dakle, udar Cirkona će verovatno osakatiti nosač aviona.

Projekat 22350

Fregata projekta 22350 Admiral Golovko biće prvi ratni brod ruske mornarice koji će biti opremljen hipersoničnim projektilima Cirkon. Ratni brod je opremljen ćelijama 3S14 VLS koje se mogu koristiti za lansiranje protivbrodskih krstarećih raketa Kalibar, Oniks ili Cirkon.

Admiral Golovko je treći ratni brod svoje klase. Glavna i prva proizvodna fregata „Admiral Gorškov” i „Admiral Kasatonov” već su primljene u sastav Severne flote Rusije.

Brodovi projekta 22350 su fregate 1. ranga dizajnirane za operacije u dalekoj morskoj zoni. Oni su najveći ratni brod savremene ruske flote novog tipa gradnje. Admiral Gorškov i Admiral Kasatonov trenutno su naoružani krstarećim raketama Kalibar-NK i Oniks. Admiral Gorškov je učestvovao u testiranju hipersoničnih raketa Cirkon.

Verovatno je da će admiral Gorškov i admiral Kasatonov biti naknadno opremljeni 3S14 VLS ćelijama tokom njihovog sledećeg planiranog remonta kako bi im se omogućilo da lansiraju Cirkone. Očekuje se da će budući ratni brodovi Projekta 22350 svi biti naoružani projektilima Cirkon.

Brodogradilišta su do sada dobila porudžbine za 6 ratnih brodova projekta 22350. Izjava generala Šojgua o potrebi za još ovakvih ratnih brodova sugeriše da bi naredba za još 6 fregata mogla biti na planu.

Prema rečima zamenika komandanta ruske mornarice za naoružanje, viceadmirala Viktora Bursuka, ruskoj mornarici je potrebno najmanje 15 takvih fregata u osnovnoj i nadograđenoj verziji. Druge platforme koje bi mogle da dobiju Cirkone su korvete klase Gremjaščij (opremljene ćelijama UKSK VLS tokom njihove izgradnje) i protivpodmornički razarači klase Udaloj.

Dakle

Rusija je spremna da izgradi kapacitet suprotstavljanju nosačima aviona zahvaljujući raketi Cirkon raspoređenoj na okeanskim ratnim brodovima kao što su fregate projekta 22350 i krstarice klase Udaloj.

Verovatni početni koraci će biti postavljanje Cirkona na brodove Projekta 22350 i 8 renoviranih razarača klase 1155/1155.1 Udaloj koji će biti opremljeni ćelijama 3S14 VLS.

Takođe se zna da su rakete Cirkon raspoređene na podmornicama klase Jasen, a biće i na modernizovanim podmornicama klase Oskar.

Pored mogućnosti uništavanja nosača aviona sa gore pomenutih ratnih brodova i podmornica, Rusija takođe poseduje hipersonične krstareće rakete koje se lansiraju iz vazduha, a kojima mogu da osakate nosače aviona. Da stvar bude još gora, te hipersonične rakete obično nose supersonični presretači.

kh 47m2 kinzhal
H-47m2 kindzal

5 KOMENTARA

  1. Voleo bih da vidim dokaz da je Cirkona “nemoguće” presresti (isto se verovalo i za Kinžala, do nedavno) od strane američke nosačne grupe, pogotovo iz razloga jer ista u okviru “AEGIS” sistema poseduje SM-6 i SM-3 projektile. SM-3 su egzoatnosferični presretači, sposobni da u nailasku presreću ciljeve sa do 15 Mahova brzine i na visioni iznad karmanove linije (pogotovo “Blok-2A” inačica SM-3). Sve u svemu, svetlosnu godinu naprednije od MIM-104 PAC-3, a sa njim je “hiperzvučan” Kinžal već imao problema.

    Mada ja lično polažem nade da je Cirkon sposbnije oružje od Kinžala iz prostog razloga što je pogonjen nabojno mlaznim motorom, a to mi defintivno “vuče” na to da je terminalno hiperzvučan, što Kinžal nije.

  2. Nedavno je Kina objavila video kompjuterske simulacije napada na američki nosač aviona sa svim njegovim pratećim brodovima i podmornicama. Pokazali su da višeslojna odbrana može biti i loša i to sve su izveli sa daleko slabijim ofanzivnim oružjem od ruskog najnovijeg. Realnost je takva da konvencionalno oružje ne bi ni stiglo biti upotrebljeno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave