NaslovnaNovostiBivši ambasador SAD: Povlačenje iz Avganistana, najveće poniženje u vojnoj istoriji SAD;...

Bivši ambasador SAD: Povlačenje iz Avganistana, najveće poniženje u vojnoj istoriji SAD; scene bekstva dale Rusima vetar u leđa

Adrijan Zakerman, bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Rumuniji, smatra da je američko povlačenje iz Avganistana u avgustu 2021. godine najsramniji događaj u vojnoj istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Bivši američki ambasador u Rumuniji takođe smatra da je haotično povlačenje SAD iz Avganistana presudno doprinelo odluci Ruske Federacije da izvrši invaziju na Ukrajinu, u kontekstu u kojem je poruka koju su SAD dale u tom trenutku bila poruka slabosti, piše rumunska publikacija Difens.

Saigon 1975, Kabul 2021

Adrijan Zakerman podseća da su pored šokantnih slika tada, kada su SAD na brzinu pobegle, a Kabul odmah pao, u Avganistanu ostali sistemi naoružanja vredni 80 milijardi dolara. Što je mnogo gore, iza sebe su ostali američki jataci koji su pali u ruke Talibana.

Podsećamo da je 2021. godine, samo nekoliko meseci pre eskalacije sukoba u Ukrajini, avganistanska vojska predala je oružje bez otpora, američke trupe su pobegle glavom bez obzira, a talibani su uspeli da povrate Avganistan i konačno Kabul za samo dve nedelje.

Povlačenje iz Avganistana, najveće poniženje u američkoj vojnoj istoriji

„Povlačenje iz Avganistana rekao bih da je najsramnije povlačenje u američkoj istoriji. Ohrabrivalo je Ruse, Kineze i Irance. To je podstaklo Osovinu zla da veruje da su SAD slabe, da im nedostaju moć i vizija. SAD su ostavile 80 milijardi dolara vojne opreme i municije u Avganistanu.”, tvrdi Zakerman.

“Još gore od opreme, ostavljeni su Amerikanci i Avganistanci koji su radili, sarađivali i pomagali američkim trupama tokom misije. Odgovorni će jednog dana morati da odgovaraju. Greška je što se to nije dogodilo do danas, propust koji nema opravdanja. Od povlačenja iz Avganistana su počeli problemi“, rekao je bivši ambasador Adrijan Zakerman.

vozila ostavljena u avganistanu talibanima
vozila ostavljena u avganistanu talibanima

Ranije ove godine, Predstavnički dom američkog Kongresa pod kontrolom republikanaca pokrenuo je parlamentarnu istragu o haotičnom povlačenju trupa iz Avganistana 2021. godine, tokom kojeg je u napadu ubijeno i 13 američkih vojnika.

Podsetimo, 26. avgusta 2021. godine, u bombaškom napadu u blizini aerodroma u Kabulu, stradalo je ukupno 173 ljudi, od toga 13 američkih vojnika.

Bivši predsednik Donald Tramp je taj koji je pregovarao o povlačenju američkih trupa iz Avganistana, međutim, Republikanska partija je uvek kritikovala način na koji je njegov prethodnik i naslednik Džo Bajden vodio operacije.

Užurbano se povlačeći iz Avganistana u avgustu 2021. godine, Amerikanci i njihovi saveznici bili su primorani da tamo ostave ogromnu količinu različitog naoružanja, od zastarelog do sasvim modernog. 

Prema rečima bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, ukupna vrednost talibanskih trofeja oružja dostiže 85 milijardi dolara. Informacije o ovoj temi u “otvorenim izvorima” su veoma kontradiktorne.

Kabul, Afghanistan November 14, 2021. REUTERS/Ali Khara
Kabul, Afghanistan November 14, 2021. Vojna Parada

Talibani su čak i održali vojnu paradu u Kabulu koristeći zarobljenu američku vojnu tehniku čime su, kako navodi Rojters, pokazali transformaciju iz pobunjeničkih snaga u redovnu vojsku.

4 KOMENTARA

  1. Meni se cini da oni nisu pobegli,nego su na najkulturniji nacin ostavili gomilu oruzja manijacima,koje ce se sad pojavljivati u rukama drugih manijaka na svim kriznim mestima u svetu.A to vec lici na neki plan?!

  2. Posle urednog povlacenja vojske SSSR a Afghanistan je vazilo kao grobnica imperija… Zato je lisac Putin slavodobitno podrzao imperiju lazi/zla kad su umarsirali u Avganistan.

  3. Talibani su se pokazali neuništivim.Nakon toliko decenija ratovanja sa raznim protivnicima,na kraju su ipak trijumfovali.Islamska upornost,borbenost i spremnost na žrtvovanje.

  4. Ameri su se povukli iz Avganistana da bi napali Ruse u Ukr.Tih 80 milijardi je laz , sve se to vratilo u Ameriku mozda 2 milijarde je ostalo u Avganistanu. Lep primer Ukrajincima sta ce im se desiti na krsju

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave