NaslovnaNovostiRusija radi sa Libijom na stvaranju vojnog korpusa u Africi; Cilj: očistiti...

Rusija radi sa Libijom na stvaranju vojnog korpusa u Africi; Cilj: očistiti zapadno prisustvo, ostvariti suverenitet

Ruske vlasti sarađuju sa libijskim vlastima na stvaranju ruskog vojnog korpusa u Africi.

Ova vest, sadržana je u saopštenju objavljenom na ruskim Telegram kanalima, koje je potpisao direktor časopisa „Nacionalna odbrana” Igor Korotčenko.

Objava prati posetu Libiji zamenika ministra odbrane Ruske Federacije Junus-Beka Evkurova na poziv komandant Libijske nacionalne armije (LNA), generala Kalifa Haftara.

Misija Evkurova je praktična primena rusko-libijskih sporazuma zaključenih na 11. Moskovskoj međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji i Vojno-tehničkom forumu Armija, koji je održan u avgustu u Rusiji.

Za Kremlj, čitamo u tekstu, glavni protivnici na crnom kontinentu su SAD i njeni NATO saveznici, uključujući Francusku.

“Rusko ministarstvo odbrane će se suprotstaviti zapadnom uticaju i ojačati poziciju Moskve u Africi. Ruski afrički korpus će morati da izvede velike vojne operacije na kontinentu u znak podrške zemljama koje pokušavaju da se konačno oslobode neokolonijalne zavisnosti, očiste zapadno prisustvo i ostvare pun suverenitet“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, nastavlja se u tekstu, „ne govorimo o dobročinstvu: upotreba faktora sile u Africi treba da donese Rusiji ne samo političke koristi kao što je dolazak na vlast prijateljskih vlada i režima već iznajmljivanja baza, aerodroma, logističkih centara za pomorske, ali i ekonomske dividende od kontrole nalazišta zlata, platine, kobalta, uranijuma, dijamanata, nafte i njihovog razvoja u obostrano korisnim uslovima sa afričkim partnerima“.

Minimalna moguća plata vojnika Afričkog korpusa je 204 hiljade rubalja (2.100 evra po današnjem kursu).

TOJOTE U LIBIJI
TOJOTE U LIBIJI, ilustracija

„Služba po ugovoru u Afričkom korpusu je pravi izbor za vas! Da li ste mladi? Snažni? Hrabri? Da li razmišljate o budućnosti? Mislite li da je vaša dužnost da služite svojoj zemlji? Onda je ugovorna služba u Afričkom korpusu pravi izbor za vas!

Garantujemo vam: velike novčane nadoknade; besplatnu medicinsku negu; sigurnu budućnost vaše porodice; životno i zdravstveno osiguranje o trošku federalnog budžeta“, navodi se u saopštenju uz izjavu ruskog zvaničnika.

Libija je nestabilna otkako je pobuna koju je podržavala NATO, na čelu sa SAD zbacila i ubila moćnika Moamera Gadafija 2011.

Zemlja je sada podeljena između “Vlade nacionalnog jedinstva” u glavnom gradu Tripoliju i rivalske vlade sa sedištem u Bengaziju, a koju podržavaju Predstavnički dom i Libijska nacionalna armija, koju predvodi feldmaršal Kalifa Haftar.

NTSV u Libiji
NTSV u Libiji

Sa vatrom koja gori u Ukrajini ali i Gazi, Libija rizikuje da postane, baš kao i 2011. godine, poprište još jednog proksi rata, gde okršaji između lokalnih lidera nisu ništa drugo do obimna reprodukcija sukoba sila za globalnu dominaciju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave