NaslovnaNovostiNastavak seče u vrhu ukrajinskih snaga bezbednosti; smenjen zamenik šefa spoljne obaveštajne...

Nastavak seče u vrhu ukrajinskih snaga bezbednosti; smenjen zamenik šefa spoljne obaveštajne službe

Ukazom №757/2023 od 17. novembra 2023, Oleksandr Oleksiovič Tarasovski razrešen je sa dužnosti zamenika šefa ukrajinske Spoljne obaveštajne službe (Служба зовнішньої розвідки, СЗР).  

Ukrajinska SZR je formirana 2004. godine na bazi Odeljenja za obaveštajne poslove i obaveštajnih jedinica regionalnih organa Službe bezbednosti Ukrajine. SZR obavlja obaveštajne poslove u političkoj, ekonomskoj, vojno-tehničkoj, naučno-tehnološkoj, informacionoj i ekološkoj sferi, a takođe učestvuje u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala, terorizma i obezbeđivanju institucija i građana Ukrajine u inostranstvu.

zelenski
zelenski

Tarasovski je bio na mestu zamenika načelnika Spoljne obaveštajne službe od 21. januara 2022. godine. Poznato je da je do 2017. radio u Službi bezbednosti, a konkurisao je i za mesto u Centralnoj direkciji SBU. Pored toga, bio je službenik Državne službe za specijalne komunikacije i zaštitu informacija.

Zvanični izvori ne navode razlog ove smene. No, prema pisanju ukrajinske publikacije Strana.ua, ona je usledila nakon internog skandala u službi. Tarasovski je, navodno, 23. septembra 2023. šefu SVR Aleksandru Litvinjenku uputio izveštaj, u kome je rekao da ga je nepoznata osoba na ulici upozorila da se nalazi pod prismotrom.

Ista osoba je iznela i saznanja o dešavanjima unutar Spoljne obaveštajne službe. Tarasovski u ovo nije poverovao, ali je kasnije i sam počeo da primećuje „praćenje“.

„Moje lično uverenje da ne iznosim insajderske informacije (…) uticalo je da ignorišem ovu nezakonitu aktivnost“.

Pored toga, bivši zamenik šefa SVR „stavio je do znanja da su službenici koji su ga navodno pratili, mogli biti povezani sa ruskim obaveštajnim službama“. 

U svakom slučaju, smena Tarasovskog je nastavak čistke u ukrajinskim vojnim vrhovima nakon smene minstra Reznikova. Vrhovna Rada je 5. septembra odlučila da razreši ministra odbrane Aleksija Reznikova. To se, navodno, desilo „u pozadini niza skandala u odeljenju, vezanih za kupovinu opreme i proizvoda za vojsku po prenaduvanim cenama“.

zelenski i zaluzni
zelenski i zaluzni

Sutradan, 6. septembra, na mesto Reznjikova predložen je Rustem Enverovič Umjerov. Volodimir Zelenski se saglaio sa ovim pa je Komitet Vrhovne Rade Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, 8. septembra podržao kandidaturu Umjerova za mesto ministra odbrane.

Ubrzo je sa funkcije zamenika ministra odbrane Ukrajine za evropske integracije razrešen Andrij Ševčenko, a sa mesta zamenika ministra za digitalni razvoj, digitalnu transformaciju i digitalizaciju Vitalij Dejnega. Državni sekretar Ministarstva odbrane Konstantin Vaščenko takođe je izgubio funkciju.

General-major Igor Ivanovič Tancura je Ukazom 678/2023 od  9. oktobra 2023 smenjen sa mesta komandanta Teritorijalne odbrane Oružanih snaga a istu funkciju je, Ukazom 679/2023, preuzeo general-major Anatolij Vladislavovič Bargilevič. 

Na predlog novog ministra odbrane, Zelenski je Ukazom br. 727/2023 od 3. novembra Viktora Oleksandroviča Horenka razrešio dužnosti zapovednika Snaga za specijalne operacije (SSO) Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Istoga dana, Ukazom No.728/2023, na njegovo mesto je imenovan pukovnik Sergij Konstantinovič Lupančuk.

Već smo pisali da je 6. novembra u selu Čajki kod Kijeva (nedaleko od famozne Buče), usled eksplozije, poginuo pomoćnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, major Genadij Čistjakov. 

poklon bomba stigla cistjakovu
poklon bomba stigla cistjakovu

Kako je tada saopštio Zalužni, Čistjakov je preminuo „pod tragičnim okolnostima na svoj rođendan, okružen porodicom“. Istovremeno, trinaestogodišnji sin Čistjakova је od posledica eksplozije zadobio teške povrede lica. Da li se ispostavilo da desna ruka glavnokomadujućeg OSU Zalužnog, nastradali pukovnik Čistjakov, nije znao da rukuje ručnom bombom?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave