NaslovnaNovostiBespilotna letelica napala američki raketni razarač USS Thomas Hudner u Crvenom moru

Bespilotna letelica napala američki raketni razarač USS Thomas Hudner u Crvenom moru

Razarač američke mornarice USS Thomas Hudner, dok je bio u Crvenom moru, suočio se sa napadom bespilotne letelice, izvestio je izvor u američkom Ministarstvu odbrane. Prema izvoru, brod je uspešno odbio napad, ali detalje incidenta američko vojno ministarstvo nije saopštilo.

Incident naglašava rastuće izazove za američku vojsku na Bliskom istoku. Nedavno su američke vojne baze u Siriji i Iraku bile na udarima radikalnih grupa koje koriste rakete i bespilotne letelice. Sada su se slični napadi proširili na američke ratne brodove u regionu.

Prema pretpostavkama, iza napada na američki brod u Crvenom moru možda stoje jemenski Huti, članovi grupe Ansar Alah, koja je aktivna u Jemenu i ima bliske veze sa Iranom.

Huti, koji su ranije pokušali da lansiraju dronove u pravcu Izraela, na ovaj način pokazuju solidarnost sa palestinskim otporom u Pojasu Gaze.

Situacija u regionu ostaje napeta, a američka administracija je obećala da će odlučno odgovoriti na agresivne akcije protiv vojnog prisustva SAD u jugozapadnoj Aziji. Međutim, radikalne grupe, koje karakteriše visoka mobilnost i aktivnost, predstavljaju ozbiljnu pretnju.

USS Thomas Hudner (DDG-116)

USS Thomas Hudner je raketni razarač klase Arleigh Burke u američkoj mornarici. Evo nekoliko ključnih informacija o USS Thomas Hudner. Brod nosi ime po Kapetanu Thomasu Hudneru Jr., koji je bio dobitnik Medalje časti i avijatičar u Mornarici SAD.

Klasa brodova Arleigh Burke, koja je poznata po svojoj svestranosti i naprednoj raketnoj tehnologiji. Klasa Arleigh Burke, uključujući USS Thomas Hudner, ima sposobnosti za protivpodmorničko ratovanje. Ovo uključuje upotrebu protivpodmorničkih torpeda i sonara.

Brod je opremljen vertikalnim lansirnim sistemom (VLS), koji omogućava lansiranje različitih vrsta raketa iz vertikalnih ćelija. Ovo uključuje rakete za protivvazdušnu odbranu (npr. Standard Missile-2 i Standard Missile-6), rakete (npr. Tomahawk), kao i druge tipove projektila.

USS Thomas Hudner je opremljen sa nekoliko topova, uključujući Mk 45 5-inčni/62-kalibarski top. Ovaj top se koristi za podršku trupama na kopnu, kao i za samoodbranu.

Primarna namena USS Thomas Hudner je pružanje protivvazdušne odbrane i sposobnost napada na ciljeve na kopnu i moru, ali može efikasno delovati i u integrisanim mornaričkim borbama.

uss thomas hudner
uss thomas hudner

Kao deo šire mornaričke flote, USS Thomas Hudner ima sposobnost integracije sa drugim mornaričkim boračkim sistemima u cilju ostvarivanja sinhronizovanih operacija. Kako bi se suprotstavio elektronskim pretnjama, USS Thomas Hudner je opremljen sistemima za otkrivanje i odbranu od elektronskih napada.

Izrada USS Thomas Hudner počela je 2015. godine, a brod je zvanično uveden u upotrebu 2018. godine. Kapetan Thomas Hudner Jr. dobio je Medalju časti za svoje herojske postupke tokom Korejskog rata, kada je pokušao spasiti kolegu pilota, Ensigna Jessea Browna, iz srušenog aviona.

Pokušaj napada na američku bazu u Iraku

Novi incident dogodio se u iračkoj provinciji Anbar vezan za tenzije između proiranskih grupa i američke vojske.

Grupe koje podržava Teheran najavile su lansiranje nekoliko raketa u pravcu američke vojne baze Ain Al-Asad. Očevici su izvestili o zvukovima eksplozija u blizini mesta, što ukazuje na mogući pogodak projektila.

Međutim, iračko Ministarstvo odbrane predstavilo je drugačiju verziju događaja. Prema zvaničnim izjavama, iračka vojska je uspela da spreči granatiranje američke baze. Iračke snage su otkrile i uspešno uništile lanser napunjen sa deset projektila.

Amerikanci u iraku

Ovo nije prvi pokušaj napada na američke vojne ciljeve u Iraku i Siriji, dok se tenzije u regionu povećavaju i mogu eskalirati u rat između brojnih frakcija i Sjedinjenih Država.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave