NaslovnaNovostiNakon što su isporučili PVO S-300 i MiG-29, Slovačka obaveštava NATO: Zaustavljamo...

Nakon što su isporučili PVO S-300 i MiG-29, Slovačka obaveštava NATO: Zaustavljamo vojnu pomoć Ukrajini

Vlada Slovačke prestala je da Ukrajini pruža vojnu pomoć iz svojih skladišta, o čemu je sada zvanično obavešteno i rukovodstvo NATO-a.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Slovačke, koje citiraju ukrajinski mediji, ministar odbrane Robert Kalinjak imao je 13. novembra sastanak u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

On je tokom sastanka obavestio zvaničnika NATO-a o prekidu vojne pomoći Ukrajini iz zaliha Slovačke vojske. „Ipak, Slovačka pruža prilično širok spektar humanitarne, civilne i nesmrtonosne tehničke pomoći“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane takođe tvrdi da strani partneri “u potpunosti poštuju” odluku nove vlade zemlje i dodaju da je cilj novog rukovodstva Ministarstva odbrane Republike Slovačke jačanje potencijala i sposobnosti sopstvenih oružanih snaga.

Slovački političari iz stranke Smer-SD govore o zaustavljanju vojnih snabdevanja još od predizborne kampanje za republičke parlamentarne izbore. Nakon pobede stranke Smer-SD, predstavnici nove vlasti potvrdili su da će vojna pomoć biti obustavljena. Kakve će posledice trpeti ostaje da vidimo, a da će ih biti ne sumnjamo.

Istovremeno, novi premijer Slovačke Robert Fico najavio je da neće sprečavati transfer naoružanja za Oružane snage iz privatnih kompanija.

Nova vlast u Slovačkoj revidirala poteze prethode vlade

Slovačka je bila među zemljama koje su vojno podržale Ukrajinu sovjetskom opremom kao što su protivvazduhoplovni sistem S-300 ili avioni MiG-29.

U aprilu 2022. tadašnji premijer Slovačke Eduard Heger izjavio je da je njegova zemlja dala Ukrajini svoj sistem protivvazdušne odbrane S-300 za pomoć u odbrani od ruskih napada.

Istovremeno, na osnovu komercijalnog ugovora zaključenog između Slovačke i Ukrajine juna 2022. godine, Bratislava je ukrajinskoj vojsci već isporučila bateriju od 8 samohodnih topova Zuzana 2 kalibra 155 milimetara.

Takođe, u avgustu 2023. godine slovačka kompanija Konštrukta-Defence isporučila je prva 2 samohodna topa Zuzana 2, iz serije od 16 komada namenjenih Ukrajini. Projekat finansiraju Norveška, Danska i Nemačka, sa preko 90 miliona evra.

zuzana 2 na putu za ukrajinu
zuzana 2 na putu za ukrajinu

Samohodne topove Zuzana 2 su poboljšana verzija tipa Zuzana. Nalaze se na šasiji sa točkovima 8×8 i opremljeni su automatizovanim sistemom za utovar i kontrolu vatre. Zuzana 2 može da ispali šest projektila u minuti na ciljeve udaljene do 40 kilometara.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave