Naslovna Novosti Modernizovani Ka-52M Aligator obavio prvi noćni napad; Helikopter uništava ukrajinski tenk pomoću...

Modernizovani Ka-52M Aligator obavio prvi noćni napad; Helikopter uništava ukrajinski tenk pomoću ATGM [VIDEO]

0
ukrajinski izvori beleze povecanje proizvodnje ruskih raketa dok rusija najavljuje hipersonicnu hermes 2
Udarni helikopteri Ka-52K
google news

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak helikoptera Kamov Ka-52 Aligator koji leti noću i uništava ukrajinski tenk u retkom borbenom prikazu pri slaboj vidljivosti.

Ovo bi bio oskudan snimak noćnih borbi bilo koje strane uopšte, a posebno Ka-52, koji je, uprkos gubicima, na svojim letećim protivoklopnim misijama u velikoj meri zaslužan za devastiranje zapadne opreme tokom ukrajinskog pokušaja kontraofanzive.

Treba napomenuti da se objavljivanje snimka takođe poklapa sa sajmom u Dubaiju, gde je Ka-52 bio odličan dodatak na štandu Rostec-a. Ruski zvaničnici izveštavaju o velikom interesovanju čak i zapadnih zemalja, koje se navodno raspituju o sposobnostima helikoptera. Za razliku od većine, Rusi na pomenutom sajmu nude nove sisteme naoružanja, već dokazane u realnim borbenim uslovima.

Na snimku se vidi kako jedan od pilota proverava motor i držače oružja pre leta, nosi kacigu za noćno osmatranje, a zatim se vezuje u kokpitu. Dva Ka-52 se mogu videti na pisti, kako poleću, a zatim lete jedan pored drugog, snimljeni noćnim kamerama zelenih tonova.

Nije poznato da li je ovaj helikopter koji pruža snimke iz prvog lica takođe Ka-52 ili bilo koji drugi helikopter. Moguće je da bi to mogao biti helikopter za elektronsko ratovanje Mi-8 MTPR-1 koji često leti u paru sa Aligatorima, pružajući podršku za ometanje i protivometanje.

Noćni napad helikopterom Ka-52M

Kratak snimak prikazuje kako pilot pritiska dugme na kontrolnoj palici. Termalni pogled iz elektro-optičkog sistema zatim prikazuje protivtenkovsku vođenu raketu (ATGM) koja leti ka stacionarnom kopnenom cilju, moguće tenk ili borbeno vozilo pešadije (BVP).

Verovatno je u pitanju ATGM Vikhr i njegov udar na tenk izaziva ogromnu eksploziju. Ne zna se da li je tenk preživeo napad, ali intenzitet vatre sugeriše da bi trebao da je potpuno nefunkcionalan.

Od juna do avgusta ove godine Ka-52 su prikazani u desetinama video snimaka ruskog ministarstva odbrane koji lansiraju ATGM Vikhr sa pet do sedam kilometara udaljenosti u znak podrške kopnenim trupama u rovovima i odbrambenim linijama koje uspešno neutrališu ukrajinske prodore. Ka-52 je definitivno naopasniji helikopter u aktuelnom sukobu u Ukrajini.

Modernizovani Ka-52M Aligator

Za ovu verziju Ka-52 se pretpostavlja da je modernizovana „M“ varijanta (Ka-52M), koja je stigla u ruske jedinice u januaru, uoči izbijanja tenkovskog rata sa oklopom zapadne proizvodnje.

Zvaničnici ruske odbrambene industrije istakli su poboljšane noćne borbene sposobnosti kao jednu od karakteristika Ka-52M. Ima novu kupolu GOES-451M elektro-optičkog sistema postavljenu ispod nosa, sa većim dometom.

Bez identifikacije novog nišanskog sistema, izveštaj TASS-a iz oktobra prošle godine najavljuje da će se proširiti mogućnosti upotrebe oružja noću. „Udvostručen je opseg detekcije i prepoznavanja cilja termovizijskog kanala unapređenog nišana“.

Prisustvo topovskih helikoptera teške klase stavlja Rusiju na lidersku poziciju kada govorimo o uspešnoj odbrani od oklopnih napada, jer Rusi takođe poseduju izvrsne tenkove, protivtenkovske bacače, dronove, lutajuću municiju i artiljeriju.

U oktobru je najavljivano da će Ka-52M takođe dobiti novu radarsku stanicu koja radi u centimetarskom opsegu. „Ove stanice će omogućiti helikopterima da otkriju širok spektar vazdušnih i kopnenih ciljeva, kao što su neprijateljski avioni, helikopteri, bespilotne letelice, oklopna vozila, artiljerijski položaji, koncentracije ljudstva i objekata, uključujući vizuelizaciju visoke rezolucije“, saopštio je neimenovani izvor za RIA Novosti.

ka 52
ka 52

Stoga, Ka-52M može da vrši izviđanje i određivanje ciljeva u svim vremenskim uslovima, danonoćno, ali i u uslovima jakih prirodnih i veštačkih radio smetnji. Konkretno, helikopter može da otkrije ciljeve sa niskim kontrastom radara.

Do sada je Ka-52 bio opremljen Phazotron-NIIR FH01 Arbalet-52. Na nosu helikoptera nalazi se mehanička radarska antena od 80cm za Ka-opsega (talasna dužina od 8 milimetara).

Međutim, značajna karakteristika je uvođenje elektrooptičkog sistema GOES-451M koji poboljšava određivanje cilja i praćenje na većim dometima od starije kupole GOES-451 EO.

Takođe se može pretpostaviti da pojačava mogućnosti vođene rakete vazduh-zemlja LMUR dometa 14,5 kilometara. Proizvođač rakete, UOMZ sa sedištem u Jekaterinburgu, tvrdi da je domet detekcije tenka 15 km putem navođenja TV/CCD kamere i čak 20 km koristeći termalni prikaz.

Aligatorovo drugo naoružanje uključuje Hermes-A dugog dometa pored LMUR (Izdelie 305) rakete vazduh-zemlja. Da stvari budu još gore za ukrajinske oružane snage, najavljena je i najnovija vrezija rakete Hermes 2, sa hipersoničnim performansama.

Ka-52 Aligator ukratko

Kamov Ka-52 Aligator je vodeći model ruskih helikopterskih eskadrila, sa karakterističnim koaksijalnim sistemom rotora.

Ka-52 je razvio Kamov kao naslednik Mil Mi-24 od jednoseda Kamov Ka-50. Prvi prototip imao svoj prvi let 1997. godine, a serijska proizvodnja je počela tek 29. oktobra 2008. Prototipovi su bili opremljeni različiti sistemima. Proizvodnja se odvija u fabrici aviona AAK Progress u Arsenjevu, Primorje.

Od 2012. godine proizvodna linija je dizajnirana tako da je za kompletnu izgradnju, uključujući i preglede, potrebno samo devet meseci. Paralelne proizvodne trake u stanju su da proizvode simultano i za potrebe ruske vojske ali i za izvoz. 

KA 52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES
KA 52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES

Ka-52 dostiže maksimalnu brzinu od 315 km/h, maksimalnu visinu 18.000 stopa a domet mu je 1100 km. Može da nosi nekoliko vrsta protivtenkovskih projektila, protivvazdušne rakete, nevođene rakete od 80 mm sa glavnim topom od 30 mm. Takođe može da nosi namensku protivbrodsku raketu, Kh-35 u svojoj konfiguraciji Uran.

Helikopter ima sistem za spasavanje posade katapultom koji integriše izbacivanje i raketni padobran. U aktuelnom sukobu zabeležen je čak i pokušaj Ukrajinaca da FPV dronom napadnu jurišni helikopter Ka-52 VKS Rusije.

Neki zapadni vojni analitičari tvrde da je helikopter više kontramera protiv oklopnih kopnenih brigada nego čistokrvni jurišni helikopter. Ka-52 može da se nosi sa tenkovima, oklopnim transporterima i svim ostalim vrstama oklopnih vozila.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version