NaslovnaNovostiID: Bolnica Al-Šifa srce Hamasa; SAD potvrđuju; Izraelci izvode „precizan i ciljan“...

ID: Bolnica Al-Šifa srce Hamasa; SAD potvrđuju; Izraelci izvode „precizan i ciljan“ udar na najveću bolnicu u Gazi

Izraelske trupe izvode “precizan i ciljani” napad na palestinski pokret Hamas u kompleksu najveće bolnice u Pojasu Gaze, objavila je vojska u saopštenju na društvenoj mreži X.

Prema izjavama izraelske vojske, operacija se odnosi na određeni deo bolnice Al-Šifa. Prema rečima svedoka, tenkovi su na licu mesta.

Intervencija je zasnovana na nepreciziranim informacijama doušnika i „operativnoj neophodnosti“. Izraelci nisu objavili tačan cilj niti broj vojnika koji su uključeni u ovu operaciju.

Kako prenose svetski mediji, hiljade ljudi, uključujući stotine pacijenata, navodno je bilo u utorak u bolnici Šifa. Lokacija je bez struje od vikenda.

Izraelska strana tvrdi da je poslednjih dana dozvolila „evakuaciju velikih razmera” iz kompleksa. „Snage izraelske vojske uključuju medicinske timove i govornike arapskog jezika koji su prošli specijalnu obuku za pripremu za ovo složeno i osetljivo okruženje“, saopštila je vojska Izraela o intervenciji u bolnici.

Cilj je, navode iz ID, da se izbegne bilo kakvo nanošenje štete „civilima koje Hamas koristi kao živi štit“.

Bela kuća: U bolnicama ima oružja i talaca

Nakon najave izraelske operacije, Bela kuća je ponovila da ne želi „da vidi pucnjavu u bolnici”.

„Imamo informacije da su Hamas i Palestinski islamski džihad koristili neke bolnice u pojasu Gaze, uključujući Al-Šifu, i tunele ispod njih, da sakriju i podrže svoje vojne operacije i da drže taoce“, rekao je savetnik za bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

„Hamas i pripadnici palestinskog islamskog džihada imaju komandni i kontrolni centar u Šifi, u gradu Gaza. Tamo imaju skladišteno oružje i spremni su da odgovore na izraelsku vojnu operaciju protiv tog objekta“, nastavio je Kirbi.

ID: „Al-Šifa bi mogao biti srce Hamasa“

Bolnički kompleks al-Šifa mogao bi da bude “srca Hamasa”, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Peter Lerner za Si-En-En.

„Naš cilj je da pronađemo Hamas gde god se kriju, a bolnički kompleks je centar njihovog delovanja“, rekao je on i dodao:

„Pokušali smo da evakuišemo bolnicu, kupili smo gorivo za osnovne usluge, pokušavamo da uvedemo mobilne inkubatore da pokušamo da izvučemo neke od beba… jer ljudi u Gazi nisu naši neprijatelji.”

I Izrael i SAD tvrde da Hamas ima komandnu bazu pod al-Šifom, što Hamas negira.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave