NaslovnaNovostiAmerička vojska predstavila koncept novog borbenog vozila pešadije, koji bi trebalo da...

Američka vojska predstavila koncept novog borbenog vozila pešadije, koji bi trebalo da zameni stari Bredli M2

Američka vojska objavila je “koncept” svog borbenog vozila nove generacije mehanizovane pešadije, koje bi trebalo da zameni stari M2 Bredly.

Označen kao XM30 mehanizovano pešadijsko borbeno vozilo, ova inovativna platforma na gusenicama je zamišljena kao sveobuhvatna nadogradnja, koja rešava probleme tehnoloških ograničenja svog prethodnika.

M2 Bradley, koji je ušao u službu 1981. godine, služio je kao čvrsto borbeno vozilo pešadije, prevozeći trupe preko bojnih polja i pružajući podršku snagama koje su iskrcane.

Međutim, sa napretkom u tehnologiji ratovanja, potreba za tehnološki naprednijom i svestranijom zamenom postala je imperativ. Pogotovo ako uzmemo u obzir nedavni učinak ovog BVP u Ukrajini.

Američka vojska je 26. juna objavila da su General Dynamics i American Rheinmetall budu izabrani da razviju zamenu za BVP M2 Bredli. Dva proizvođača će se sada takmičiti za posao koji bi mogao biti vredan ogromnih 45 milijardi dolara.

U okviru ovog takmičenja između dva odbrambena giganta, takmičarska faza izrade prototipa počeće u prvom kvartalu fiskalne 2025. Svaki tim će kreirati najmanje sedam prototip vozila sa mogućnošću izrade još četiri. Svaki tim će morati da razvije detaljan dizajn u naredne dve godine.

xm30 koncept
xm30 koncept

XM30 je dizajniran kao guseničarsko vozilo sa fokusom na izviđanje, nudeći poboljšanu zaštitu, mogućnosti transporta i vatrenu moć malog oružja za elemente odreda. Dok detaljan dizajn tek treba da bude finalizovan, ključne karakteristike su navedene za potencijalne proizvođače koje će uključiti u svoje prototipove.

Američka vojska traži hibridno vozilo sa skupom različitih mogućnosti, uključujući top od 50 mm, daljinsku kupolu, protivtenkovske vođene rakete, mitraljeze koji se koriste kroz napredni infracrveni senzor treće generacije i „inteligentnu kontrolu vatre“, rekao je brigadni general Džef Norman tokom brifinga za štampu. 

Oružje na XM30 je zatraženo da uključuje najsavremenije senzore i sisteme za kontrolu vatre.

Objavljena konceptualna slika, iako namerno nepristrasna u pogledu konkretnih izvođača, nudi uvid u futurističku, dobro zaštićenu i naizgled jaku šasiju koja će verovatno uticati na konačni dizajn XM30. Trenutno je projekat podvrgnut “rigoroznoj evaluaciji i nadmetanju”.

„U bliskoj borbi, XM30 će omogućiti sposobnost odreda za manevrisanje otkrivanjem i uništavanjem ciljeva na dometu izvan neprijateljskih mogućnosti“, saopštila je Kancelarija pomoćnika sekretara za vojsku, nabavku, logistiku i tehnologiju uz puštene slike koje prilažemo ovde.

l3harris team lynx xm30 copy
l3harris team lynx xm30

Zvaničnici američke vojske najavili su da će jedan od dva takmičara konačno dobiti ugovor o proizvodnji 2027. godine, a prva vozila bi trebalo da počnu da se koriste samo dve godine kasnije, 2029.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave