NaslovnaNovostiPentagon objavio snimak dva udara F-15E na mete u Siriji; F-15E Strike...

Pentagon objavio snimak dva udara F-15E na mete u Siriji; F-15E Strike Eagle idalje leti češće od F-35

Ministarstvo odbrane SAD poslalo je Iranu novi signal odvraćanja objavljivanjem 9. novembra video snimka vazdušnog udara na skladište oružja u istočnoj Siriji.

Prvo upozorenje SAD Teheranu da prisili sirijske milicije (koje podržava) da zaustave napade na američke baze poslato je 8. novembra, kada su dva aviona F-15E izvela ovaj napad.

Međutim izgleda da su poruke samo eskalirane stanje na tereu, a milicije koje podržava Iran nastavljaju svakodnevno da napadaju američke snage.

Odmah nakon udara u skladište, prema SAD, povezano sa iranskim Korpusom islamske revolucionarne garde (IRGC), pet raketa i dronova sirijske milicije usmereno je protiv američkih snaga u Iraku i Siriji, tri u Siriji i jedan u Iraku, objavila je publikacija Američkih vazdušno-kosmičkih snaga.

Cilj američkog raketnog udara bilo je skladište oružja u Mejsulunu u istočnoj Siriji.

Na 35-sekundnom snimku snimljenom dronom bilo je nekoliko sekundarnih eksplozija, što nam sugeriše kako je moguće da je pored naoružanja u Majsulunu bila uskladištena i određena količina municije raznih vrsta.

„Ako se napadi na naše snage ne smanje ili prestanu, mi ćemo preduzeti dalje akcije“, rekao je ministar odbrane Lojd Ostin novinarima na putu za Indiju. „Učinićemo sve što možemo da zaštitimo naše trupe i veoma smo odlučni da to učinimo.”

Malo stručnjaka, međutim, očekuje da će napadi milicije prestati. Prema Pentagonu, dogodilo se skoro 50 napada od 17. oktobra, što je rezultiralo 56 povređenih američkih vojnika i privatika. SAD su za sada potvrdile ukupno 47 napada.

Mnoge od povreda su dijagnostikovane kao traumatske povrede mozga, a broj pripadnika službe koji pate od ovog stanja se povećao kako su trupe nastavile da prijavljuju simptome nekoliko dana nakon napada. Osoblje se od tada vratilo na dužnost, uključujući dva vojnika koji su poslati u Regionalni medicinski centar Landstuhl, u Nemačku, na procenu.

„Na sreću, niko od naših pripadnika nije ozbiljno povređen“, rekla je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing novinarima 9. novembra. Pentagon je saopštio da u napadu 8. novembra ili u prethodnim napadima koji su izvedeni 26. oktobra nije bilo žrtava.

Umesto toga, milicije koje podržava Iran izazvale su američke žrtve napadajući baze za koje se znalo da su američke trupe prisutne, kažu američki vojni zvaničnici.

„Minimiziramo ono što ove grupe mogu da koriste“, rekao je Sing. „Verujemo i osećamo da su ovo proporcionalni odgovori.”

Napadi na Sjedinjene Države proširili su se izvan Iraka i Sirije kada su jemenski Huti oborili MQ-9 vazduhoplovnih snaga SAD iznad Crvenog mora, takođe 9. novembra.

Huti su razvili sisteme protivvazdušne odbrane koji mogu da gađaju neke spore, inferiorne sisteme kao što su dronovi, rekao je Majkl Najts iz Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku u bledom pokušaju da umanji značaj događaja. Pobunjenička grupa je pokušala da se dokopa delova drona, rekla je zamenica sekretara Pentagona Sing.

„Malo je verovatno da će moći da pronađu nešto značajno“, rekla je ona. „Ni mi u ovom trenutku ne želimo ništa da pronađemo.”

SAD u Siriji

SAD su ušle u Siriju 2015. godine pod izgovorom borbe protiv ISIS-a. Danas ima oko 900 vojnika respoređenih nekoliko baza koje se nalaze uglavnom na naftnim i gasnim poljima u severoistočnoj Siriji i garnizona koji blokira strateški autoput između Damaska i iračkog Bagdada u jugoistočnoj oblasti al-Tanf.

americke trupe u siriji
americke trupe u siriji

Svedočeći pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma SAD 23. marta, general Erik Kurila, koji nadgleda američke snage na Bliskom istoku kao šef Centralne komande, rekao je da su američke trupe bile na udaru grupa koje podržava Iran oko 78 puta od početka 2021.

Uprkos povećanju napada na američke trupe u Siriji, izgleda da Vašington ne planira da napusti zemlju u bliskoj budućnosti. Bajdenova administracija posmatra američko vojno prisustvo tamo kao sredstvo pritiska i na Damask i na Teheran.

F-15E Strike Eagle leti češće od F-35

Na početku novog milenijuma Vašington je planirao super modernog borca koji će se suočiti sa svim pretnjama. Ovaj lovac je trebalo da postane okosnica američkog vazduhoplovstva. Tako je rođen najmoderniji, ali i najskuplji lovac u čitavoj američkoj istoriji.

Danas su američki snovi od pre skoro 20 godina isparili. F-35 Lightning II postoji i deo je odbrane SAD. 450 aviona je u službi američkog vazduhoplovstva, mornarice i marinaca. Ali F-35 nije okosnica američke PVO, niti je postao primarni borbeni avion.

jos veci troskovi za vec najskuplji vojni sistem ikada f 35
najskuplji vojni sistem ikada f-35

Gospođa Alison Bath sa sajta stripes.com piše da danas F-15E Strike Eagle ima više sati letenja mesečno od F-35. Po svemu sudeći, F-15E je glavni američki lovac, dok je F-35 opterećen mnogim problemima.

Podaci potiču iz nedavnog izveštaja nestranačke Kancelarije za budžet Kongresa. Oni pokazuju koliko je F-15E angažovan u vazduhu, a koliko iza njega je stelt lovac pete generacije. Po nekim pokazateljima, F-15E je čak superiorniji od F-35. Primera radi brzina. F-15E leti dvostruko većom brzinom od Lightning II.

Gospođa Bath je u svom materijalu napisao da prema nekima, F-35 nikada neće postati glavni u američkoj vojsci. Moguće da će popuniti „neku nišu“ i to je to. Koju god nišu da ispuni, razvoj F-35 nije ono što se očekivalo pre skoro dve decenije. 

Visoki troškovi goriva, koji povećavaju cenu sata leta. Problemi sa motorom F135, koji će uskoro biti zamenjen ili obnovljen. Ovaj motor se inače troši mnogo brže nego što se očekivalo.

Ispostavilo se da je F-35 dizajniran za vrhunske misije. Pitanje je koliko su takve misije česte? Koliko misija omogućava F-35 da skenira neprijateljske položaje, gađa ih ili predvodi eskadrilu drugih aviona u misiji? Nedostatak takvih misija prizemljuje F-35 i drži ga više na zemlji nego što zaslužuje.

Ovo nas dovodi do drugog problema. Što su duže na zemlji, sposobnost im vremenom opada brže nego da su aktivniji u vazduhu. A vreme ne staje – F-35 svaki dan stari duplo brže kada je na zemlji, u depou ili u radionici.

f 15ex 1
f 15ex

Postoji još jedan problem o kome se ne govori, ali je suštinski. Uslužno osoblje. Kongresni izveštaj pokazuje da ljudi koji brinu o F-15E, ili čak o F-22 Raptoru, brojčano nadmašuju one koji treba da opslužuju potrebe F-35.

Sve je međusobno povezano. Svi problemi i uspesi utiču na odluke. Odluke poput kupovine 200 F-15E Strike Eagle uz kupovinu manje F-35 nego što se očekivalo. Ovo je odluka Pentagona i diktiraju je upravo te činjenice.

Pentagon je imao sledeći plan: 1.763 lovca F-35A za američko vazduhoplovstvo (USAF), 353 F-35B za marinace plus još 67 F-35C, dok je američka mornarica trebalo da popuni svoj inventar sa 273 F-35C. Danas ovi brojevi zvuče neverovatno i mnogi analitičari kažu da se to nikada neće dogoditi. Svi ovi resori razmišljaju o drugim načinima da popune svoje flote.

Ne zaboravimo novog igrača čiji se ubrzan razvoj nije predvideo pre 20 godina. Bespilotne letelice već postaju glavna strukturna osnova flota po celom svetu.

Pored dronova, primetno je još nešto – u toku je finansiranje starijih letelica koje treba da se modernizuju. Ovaj procenat svake godine naglo raste, a po nekima je glavni razlog skupo održavanje F-35 u svim pravcima.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Smanjenje kupovine F-35, povećanje upotrebe dronova i nadogradnja starijih aviona su vrata kroz koja F-15E ne samo da prolazi već ga stvalja na mesto glavnog borbenog aviona američke odbrane. Da, F-15 leti više od F-35 i taj trend se verovatno neće uskoro promeniti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave