NaslovnaNovostiMađari skinuli oznaku tajnosti sa izveštaja o ilegalnoj migraciji i terorizmu na...

Mađari skinuli oznaku tajnosti sa izveštaja o ilegalnoj migraciji i terorizmu na „Balkanskoj ruti“

Sa izveštaja o nacionalnoj bezbednosti Mađarske o odnosu ilegalne migracije i terorizma od 23. oktobra 2023. skinuta je poverljivost i objavljena je na sajtu mađarskog parlamenta, međutim neki delovi su idalje ostali poverljivi.

Dokument pokazuje da se nasilje duž južne granice Mađarske povećava, uz rizik da terorističke mreže preuzmu kontrolu nad rutama ilegalnih migracija.

Sa izveštaja je skinuta tajnost na inicijativu lidera poslaničke grupe vladajuće stranke i člana komisije za nacionalnu bezbednost Matea Kočiša, uz obrazloženje da javno mnjenje mora biti upoznato i sa pitanjima vezanim za imigraciju i terorizam.

U dokumentu se navodi da je zaštita Mađarske i Evrope od ilegalne imigracije obezbeđena zakonodavstvom, osobljem na južnoj granici i bezbednosnom barijerom. Nedavni trendovi i informacije nacionalnih agencija za sprovođenje zakona i bezbednosnih agencija pokazuju da su sva tri elementa bezbednosti pod sve većim pritiskom, dok iz političke i pravne perspektive izveštaj naglašava kako Pakt EU o migracijama predstavlja rizik.

naoruzani migrant
naoruzani migrant

U pogledu unutrašnje bezbednosti, rastuća pretnja terorizma, kao posledica sukoba između Izraela i Hamasa, predstavlja rastući rizik uporedo sa demonstriranim jačanjem migracionog pritiska i porastom ilegalnih imigranata koji su odbijeni na granicama duž „Rute Balkan“, uz rizik da bi ilegalne migracione rute mogle da iskoriste terorističke mreže.

Izveštaj takođe otkriva da postoji sve veća nasilna konkurencija između avganistanskih krijumčarskih bandi u Srbiji, otkrivajući da su talibanski obaveštajci preuzeli direktnu kontrolu nad aktivnostima grupa za trgovinu ljudima avganistanskog porekla koje deluju u regionu Vojvodine.

Na srpsko-mađarskoj granici svake noći se otkrije oko 1.000-1.200 ilegalnih prelazaka granice. U avgustu su na jednoj graničnoj tački za sat vremena identifikovana 293 ilegalna imigranta. Prema podacima Komande mađarske nacionalne policije, broj zaustavljenih i vraćenih ilegalnih migranata u Srbiji oborio je sve rekorde u 40. nedelji godine, sa 5.606 odbijenih.

U izveštaju se ocenjuje da trgovina ljudima, često praćena trgovinom oružjem, može da finansira i omogući terorističke aktivnosti i ističe da „ranjivosti u stalno promenljivoj međunarodnoj i državnoj migracionoj politici lako identifikuju i iskorištavaju kriminalne organizacije“, ali se veruje da , „kratkoročno, Mađarskoj ne preti pojava zatvorenih društvenih grupa“, koje su sa druge strane prisutne u mnogim zemljama EU.

Dugoročno, međutim, naglašava se u izveštaju, „zasićenje zemalja odredišta moglo bi da utiče na periferne zemlje, što bi moglo radikalno da promeni stanje javne bezbednosti u Mađarskoj”.

U dokumentu se ističe da se nasilje povećava u pograničnim oblastima, čime se vrši pritisak na vojno osoblje, dok bi korišćenje oružanih snaga za odgovor na ove izazove verovatno takođe dovelo do povećanja nasilja organizovanog kriminala.

Tempo migratornih kretanja trenutno je u „porastu na kraju sezone“, uzrokovan, s jedne strane, „sve većim brojem ljudi koji pokušavaju da stignu na odredište pre dolaska zime“, a sa druge strane, „vlasti balkanskih tranzitnih država koje žele da zadrže što manji broj migranata na svojoj teritoriji“.

Kontrast u Srbiji

Najefikasnije potvrde procena iznetih u mađarskom izveštaju dolaze iz Srbije u kojoj se presreće sve više ilegalnih migranata, uglavnom avganistanskog, pakistanskog i sirijskog porekla, koji u nekoliko slučajeva nose oružje (uključujući i kalašnjikove) i municiju.

uhapseni naoruzani migranti
uhapseni naoruzani migranti

Rezultati akcije koju su za nedelju dana krajem oktobra izvele različite jedinice MUP-a Srbije na području Subotice, Kikinde, Sombora i Pirota omogućile su blokiranje 3.400 ilegalnih migranata uz zaplenu 5 automatskih pušaka, 1.550 metaka i 5 pištolja.

Grupa Kosovara koja je snabdevala migrante vatrenim oružjem i municijom je uhapšena, dok su 362 putne isprave i manja količina droge zaplenjene tokom provera na 16.000 vozila.

U akciji je učestvovalo 800 službenika iz sledećih resora: specijalne antiterorističke jedinice SAJ, žandarmerije, helikopterskih jedinica, mobilnih policijskih jedinica, granične policije i regionalnih komandi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave