NaslovnaNovostiPalestinski islamski džihad objavio snimak dvoje talaca u Gazi; Izrael ih optužio...

Palestinski islamski džihad objavio snimak dvoje talaca u Gazi; Izrael ih optužio za “psihološki terorizam”

Palestinski islamski džihad je u četvrtak objavio snimak dvojice izraelskih talaca, 70-godišnje žene i tinejdžera, za koje se kaže da se drže u Pojasu Gaze, rekavši da je spreman da ih oslobodi “ako se steknu uslovi bezbednosti”, prenosi AFP.

„Spremni smo da ih oslobodimo iz humanitarnih razloga kada se steknu bezbednosni uslovi na terenu“, rekao je portparol vojnog krila Islamskog džihada, poznatog pod gerilskim imenom Abu Hamza, grupe koja se bori zajedno sa Hamasom protiv Izraela u pojasu Gaze.

Izraelski mediji preneli su ovaj video snimak, objavivši snimak ekrana. Izraelska vojska osudila je emitovanje snimka kao “psihološki terorizam”.

Portparol Islamskog džihada rekao je da je njegova grupa učestvovala u napadu bez presedana koji je 7. oktobra izveo Hamas, a koji je, prema izraelskim vlastima, rezultirao sa više od 1.400 mrtvih na izraelskom tlu, većinom civila. Islamski džihad takođe učestvuje zajedno sa Hamasom u tekućim borbama u Gazi protiv izraelskih vojnika.

Skoro 240 ljudi, izraelskih državljana kao i stranaca, kidnapovano je tokom ovog napada i odvedeno u pojas Gaze, gde se drže kao taoci. Vojno krilo Hamasa kaže da je broj talaca oko 200.

Portparol Islamskog džihada rekao je na snimku da njegova grupa drži taoce, ne precizirajući njihov broj.

Na snimku, dvojica talaca izražavaju želju da budu brzo oslobođeni kako bi se ponovo spojili sa svojim najmilijima i kritikuju ponašanje premijera Netanjahua u krizi.

Abu Hamza je saopštio da je Islamski džihad spreman da oslobodi sedmogodišnjeg taoca „iz humanitarnih i zdravstvenih razloga”. „Ne možemo više da mu pružimo negu koja mu je potrebna zbog nedostatka goriva i struje i osnovnih sredstava za preživljavanje“, rekao je on.

Što se tinejdžera držanog kao taoca tiče, Abu Hamza je rekao da je voljan da ga oslobodi “iz humanitarnih razloga i zbog njegovih godina, iako su okupatorski zatvori puni palestinske dece”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave