Naslovna Novosti Američki “Forte 10” kod obale Rusije; Dron RQ-4B špijunira 200 km južno...

Američki “Forte 10” kod obale Rusije; Dron RQ-4B špijunira 200 km južno od Novorosijska

0
rq 4b u letu
rq 4b u letu
google news

Dobro poznati „Forte 10” vraća se u vazdušni prostor Crnog mora. I ne bilo gde, već 200 km južno od Novorosijska.

Bespilotna letelica američkog ratnog vazduhoplovstva RQ-4B, radio pozivni znak FORTE 10, izvela je 6. novembra misiju SIGINT iznad Crnog mora, posebno iznad istočne strane, oblasti koju retko posećuju bespilotne letelice NATO-a, izvestila je publikacija Itamilradar, koja nadgleda letove iz Italije i Sredozemnog mora, a u poslednje vreme, u kontekstu rata, i Crnog mora.

Poslednji put „Forte 10“ je bio ovako blizu ruskog vazdušnog prostora 18. oktobra popodne, kada je preleteo centralnu oblast i veoma mali deo istočne oblasti Crnog mora.

Slučajnost ili sigurno ne, američka bespilotna letelica je tada poletela dan nakon što je američka raketa zemlja-zemlja ATACMS koju su lansirale ukrajinske snage pogodila aerodrom Brdjansk gde su bili stacionirani ruski helikopteri.

Isti dron RQ-4 sa pozivnim znakom FORTE 10 (reg. 10-2045) otkriven je u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora i identifikovan sistemima za praćenje vazdušnog saobraćaja 10. avgusta, dan pre nego što su Oružane snage Ukrajine pokušale udar na Krimski most starim sistemom S-200.

Sada je „Forte 10“ bio u misiji, dva dana nakon što je ukrajinski projektil Storm Shadow/Scalp pogodio u Kerču ruski bojni brod „Askold“.

Ujutru 6. novembra, pored „Forte 10“, iznad delte Dunava, u istočnoj Rumuniji, orbitirao je i patrolni avion Boing P-8A Ratne mornarice Sjedinjenih Država. Obe letelice su poletele iz baze Sigonela na Siciliji, navodi Itamilradar.

Rusija gubi brodove u Crnom moru, ali na front dominira

Poslednji ukrajinski napad u seriji sličnih dogodio se ranije ovog meseca, a Ukrajinci su tada pogodili ruski brod Askold. Na snimku koji su snimili lokalni stanovnici vidi se kako rakete lete iznad grada Kerča.

ПС ЗСУ знищили російський військовий корабель "Аскольд" [Листопад 2023]

Nakon što je preletela grad, jedna raketa je pogodila vojni objekat. Stanovnici Krima su na društvenim mrežama naveli da su, nakon toga, videli oblak dima kako se diže u blizini brodogradilišta „Zaliv“.

Podsećamo, Ukrajina je u noći 13. septembra napala Sevastopolj i uz pomoć britanskih projektila velikog dometa Storm Shadow pogodila rusku podmornicu i brod. To su podmornica Rostov na Donu i amfibijski jurišni brod Minsk.

Napad je bio najveći udarac za rusku mornaricu, nadmašivši po ukupnoj šteti potonuće krstarice Moskva.

Uprkos sve uspešnijim napadima raketama Storm Shadow, SCALP ili ATACMS, situacija na frontu je katastrofalna za Ukrajince, te se ova dostignuća naspram gigantskoj ruskoj floti mogu okarakterisati kao odraz nemoći.

zaluzni i bandera na zidu
zaluzni i bandera na zidu

Trenutno je front blokiran, Ukrajinci ne uspevaju da probiju linije utvrđenja Ruske Federacije već pola godine. Posle više od 6 meseci kontraofanzive, šef ukrajinske vojske Valerij Zalužni je u intervjuu za međunarodnu štampu priznao da napredovanje Ukrajine nije ispunilo očekivanja. Intervju nakon koga su mnogi u službi bliski njemu smenjeni a jedan smrtno nastradao.

O aktivnostima drona RQ-4 i šta sleduje nakon tih aktivnosti smo detaljno pisali u članku pod nazivom Šta traži američki dron Global Hawk RQ-4 iznad Crnog Mora?

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version