Naslovna Novosti Veliki gubitak za Ukrajinu; Desna ruka Zalužnog, major Čistjakov poginuo otvorivši “poklon”...

Veliki gubitak za Ukrajinu; Desna ruka Zalužnog, major Čistjakov poginuo otvorivši “poklon” bombu

0
poklon bomba stigla cistjakovu
poklon bomba stigla cistjakovu
google news

Bliski savetnik glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog poginuo je u ponedeljak u eksploziji predmeta koji mu je poslat na njegov rođendan, saopštio je vojni zvaničnik u Telegramu, prenosi AFP.

U selu Čaiki kod Kijeva u eksploziji je ubijen pomoćnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, 39-godišnji major Genadij Častjakov.

„U tragičnim okolnostima, moj pomoćnik i bliski prijatelj, major Genadij Čistjakov, poginuo je na svoj rođendan“, objavio je Zalužnij.

Kako je saopštio Zalužni, Čistjakov je preminuo „pod tragičnim okolnostima na svoj rođendan, okružen porodicom“. Prema rečima glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, eksplozivna naprava se nalazila u jednom od poklona koje je Čistjakov doneo kući. Uzroci i okolnosti biće utvrđeni tokom istrage“, dodao je on.

Smrt Genadija Čistjakova je „težak gubitak za ukrajinske oružane snage i za mene lično“, izrazio je žaljenje u izjavi objavljenoj na Instagramu.

Supruga Čistjakova je rekla da je njen muž kući doneo poklon torbu sa flašom alkohola i čašama u obliku ručnih granata. Kada je paket otvoren, došlo je do eksplozije.

major cistjakov poginuo otvorivsi 22poklon22 bombu
major cistjakov poginuo otvorivsi 22poklon22 bombu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine drži se verzije da je pomoćnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine poginuo od posledica neopreznog rukovanja municijom.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko rekao je da je Čistjakovu uručena kutija granata novog tipa, od kojih je jedna eksplodirala kada ih je pokazao njegovom sinu.

„Prvo je moj sin uzeo municiju u ruke i počeo da se igra sa prstenom. Potom je Čistjakovdetetu uzeo bombu i izvukao prsten, izazvavši tragičnu eksploziju“, rekla je supruga nastradalog. Pretresena je kancelarija donatora, saopštili su iz ukrajinskog MUP-a.

Prema pisanju publikacije Ukrajinska pravda, u eksploziji je ranjen 13-godišnji sin Čistjakova. Čistjakov ima četvoro dece.

Predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Marijana Reva ranije je u komentaru agenciji UNIAN javila da je pokrenut krivični slučaj po članu o nezakonitom rukovanju oružjem, municijom ili eksplozivom.

Treba napomenuti da su pojedini portali u susednim NATO zemljama odmah optužili Ruse za napad, dok se ukrajinski mediji drže zvanične verzije događaja prema njihovom MUP-u.

Sa druge strane, sukob predsednika Zelenskog i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine postaje sve otvoreniji. Tako je Zalužni u članku za časopis The Economist napisao da je sukob u Ukrajini došao u ćorsokak. Zelenski je to već javno demantovao.

Nesuglasice između šefa države i vrhovnog komandanta rezultiraju otpuštanjem ljudi bliskih Zalužnom. Nedavno je ukazom Zelenskog smenjen komandant Snaga za specijalne operacije (SSO) Oružanih snaga Ukrajine, general-major Viktor Horenko.

zaluzni i zelenski
zaluzni i zelenski

Napadi ovoga tipa usmereni na ukrajinske lidere nisu zabeleženi od početka eskalacije sukoba u februaru 2022. godine, dok je sa druge strane pozamašan broj ruskih zvaničnika i pristalica Rusa bilo na meti napada, posebno sa bombama.

Prošlog aprila, poznati ruski vojni bloger poznat kao Vladlen Tatarski poginuo je u eksploziji statue koju je dobio na poklon u Sankt Peterburgu, na severozapadu Rusije.

Takođe, u avgustu 2022, Darija Dugina, ćerka ruskog ideologa Aleksandra Dugina, glasnog pristalice Kremlja, poginula je u eksploziji svog automobila.

Pre manje od mesec dana pokušano je trovanje preko 70 ruskih pilota na vazduhoplovnoj akademiji otrovanom tortom.

torta
torta

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version