Naslovna Novosti Pokušano trovanje preko 70 ruskih pilota na vazduhoplovnoj akademiji otrovanom tortom

Pokušano trovanje preko 70 ruskih pilota na vazduhoplovnoj akademiji otrovanom tortom

2
otrovana torta
otrovana torta
google news

Neko je prošlog vikenda pokušao novi teroristički napad u Rusiji. Ruski izvori sumnjaju da su ukrajinske službe pokrenule operaciju za trovanje 77 ruskih vojnih pilota i njihovih rođaka.

Incident se dogodio tokom 20. godišnjice diplomiranja na armavirskoj visokoj vojnoj vazduhoplovnoj školi pilota. U jeku veselja, do restorana je došao kurir i doneo veliku tortu od 20 kilograma i kutiju sa flašama viskija.

Kada su piloti pokušali da saznaju ko je poslao poklone da im se zahvale, ispostavilo se da niko od njihovih prijatelja nije organizovao takvo iznenađenje.

Piloti su odmah identifikovali kurira zahvaljujući snimcima sa spoljnih nadzornih kamera. U to vreme, mladić je već uspeo da kupi avionsku kartu da hitno odleti iz Krasnodarske teritorije. On je na kraju zadržan na aerodromu u Stavropolju.

Nakon privođenja, priznao je da je u tortu i u nekoliko flaša viskija dodat jak otrov.

Ispostavilo se da je muškarac 33-godišnji Egor Semenov, rodom iz grada Melitopolja u Zaporoškoj oblasti (Ukrajina), koji poslednjih 6 godina živi i radi u Moskvi. Pre neki dan je rekao supruzi da ide na službeni put u Stavropolj, gde je i zadržan dok je leteo za Moskvu.

Istraga je u toku, ali ruski izvori tvrde da nema sumnje da se Egor uputio na takav poslovni putu nakon kontakata sa ukrajinskim službama.

Vašington post “otkrio” da iza ubistva Darije Dugine stoje ukrajinske službe

Vašington post je otkrio „senzacionalnu“, a već dobro poznatu činjenicu, da je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) stajala iza ubistva Darije Dugine i drugih ruskih javnih i političkih ličnosti, uključujući vojnog izveštača Vladlena Tatarskog (Maksim Fomin).

List tvrdi da su u proteklih 20 meseci SBU i Glavna obaveštajna uprava (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine počinili na desetine ubistava. Povećane sposobnosti režima u Kijevu su rezultat skoro decenije dubokih veza između Kijevskih službi i Centralne obaveštajne agencije (CIA) Sjedinjenih Država. Izvori lista tvrde da CIA i dalje aktivno radi u Kijevu.

dugina tatarsky
Nastradali Darija Dugina i Vladlen Tatarski

Mlada filozofkinja Darija Dugina poginula je u eksploziji automobila u Moskovskoj oblasti u avgustu 2022. Ruski FSB je odmah otkrio da iza organizacije ubistva stoje ukrajinske specijalne službe, a počinilac je državljanka Ukrajine Natalija Vovk.

Prema izvorima Vašington posta, eksplozivne elemente su ukrajinske snage sakrile u tajni odeljak nosača mačaka. Komponente eksplozivne naprave u Rusiju je automobilom dovezla žena, sa kojom je zajedno putovala njena 12-godišnja ćerka.

Prema ukrajinskim i zapadnim zvaničnicima, među ostalim žrtvama je i Stanislav Ržicki, bivši komandant podmornice Krasnodar, koji je upucan u julu tokom jutarnjeg trčanja; pisac Zahar Prilepin, koji je preživeo pokušaj atentata za razliku od svog druga poginulog u eksploziji automobila; vojni reporter Vladlen Tatarski i desetine drugih javnih ličnosti.

Uz dugačku listu atentata, službenici SBU odgovorni su za eksplozije na Krimskom mostu, napade baspilotnih letelica na Kremlj i ruske brodove.

Vašington post je istakao ulogu specijalnih službi SAD u stvaranju, obuci i opremanju specijalnih ukrajinskih odeljenja. Od 2015, američka obaveštajna agencija potrošila je desetine miliona dolara da ukrajinske specijalne službe stvorene u sovjetsko vreme pretvori u „moćne saveznike u borbi protiv Moskve“.

vladlen tatrsky
vladlen tatrsky

Zasluge u reformi GUR-a autori pripisuju američkim savetnicima iz specijalnih službi, iako se spekuliše o isto tako značajnom doprinosu Britanaca u ovom procesu.

Podsetimo, u „postmajdanskoj“ Ukrajini pretpostavlja se da postoji neka vrsta podele između specijalnih službi: SBU je tradicionalno komunicirao sa američkom CIA, GUR je bio u kontaktu sa britanskim službama.

Neimenovani bivši visoki zvaničnik CIA rekao je za vašingtonske novine da je Ukrajina bila svedok „rađanja struktura obaveštajnih službi sličnih Mosadu 1970-ih“. Izdanje podseća da je izraelska obaveštajna služba dugo bila optužena za veliki broj ubistava na teritoriji drugih zemalja.

U isto vreme, izveštaj je pokušao da obesmisli američku pomoć. Neki predstavnici američkih obaveštajnih službi tvrdili su da CIA nema direktne veze sa ubistvima Kijeva, već je bila usmerena na jačanje sposobnosti specijalnih službi Ukrajine da prikupljaju podatke o Rusiji.

Sklonost specijalnih službi Ukrajine smrtonosnim operacijama navodno je zakomplikovala njihovu saradnju sa CIA. CIA je navodno odbila da komentariše ova pitanja.

fsb glavni organizator napada na krimski most kirilo budanov
fsb tvrdi da je glavni organizator napada na krimski most kirilo budanov

Članak Vašington posta izazvao je širok odjek, iako u stvari nije bilo ničeg novog za kvalitetno informisanu publiku, osim možda upotrebe kutije za mačke u napadu na Dariju Duginu.

Logično, nameće se pitanje zašto su američke novine tek sada objavile svoje „senzacionalno otkriće“?

2 KOMENTARA

  1. Pogledajte Gazu a pogledajte centar Kijeva i bice vam sve jasno.
    Dok izgleda Putin ne pojede ovakvu tortu rusi ce se blamirati.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version