Naslovna Novosti Kremlj i Stejt Department o pretnji ukrajinskog šefa bezbednjaka da će „ubijati...

Kremlj i Stejt Department o pretnji ukrajinskog šefa bezbednjaka da će „ubijati Ruse bilo gde“

0
kirilo budanov
kirilo budanov
google news

General-major Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije, u intervjuu za Yahoo News objavljenom u petak osvrnuo se na nedavni niz atentata i prekograničnih napada na rusku teritoriju.

U vezi sa smrću Darije Dugine u eksploziji automobila bombom u avgustu (Yahoo je podvukao u svom uvodu da je „američka obaveštajna služba pripisala Duginino ubistvo ukrajinskoj vladi“), general Budanov je ponudio sledeću ultra-provokativnu izjavu:

dugina tatarsky
Dugina i Tatarski

„Mi smo ubijali Ruse i nastavićemo da ubijamo Ruse bilo gde na ovom svetu do potpune pobede Ukrajine.”

Činilo se da je priznao da Ukrajina stoji iza atentata. Ono što Rusija naziva „terorizmom, mi zovemo oslobođenjem“, rekao je on na pitanje da li Kijev stoji iza napada, koji su takođe uključivali i bombaški napad na kafić u aprilu i smrt ruskog blogera Vladlena Tatarskog.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je preteće izjave, nazvavši ih „zaista gnusnim“, dok ih je „snažno“ osudio. U odgovoru u ponedeljak, Peskov je rekao: „Ono što je Budanov rekao je direktna potvrda da kijevski režim ne samo da sponzoriše terorističke aktivnosti, već je i direktan organizator te aktivnosti.”

On je dalje naglasio da će ruske tajne službe „raditi sve što bi trebalo da rade na pozadini ovakvih izjava“.

„Veoma je teško zamisliti da će takve terorističke izjave iz Kijeva ostati bez osude. Dakle, danas ćemo čekati ove osude“, dodao je on, osvrćući se na međunarodnu zajednicu.

Sa druge strane, glavni zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel rekao je na brifingu u ponedeljak da SAD „ne odobravaju gađanje civila“, bilo da se radi o Rusiji, Ukrajini ili „bilom kom delu sveta“.

State Department Briefing With Principal Deputy Spokesperson Vedant Patel 5/8/23

Ruska služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je ubistvo Tatarskog delo „ukrajinskih specijalnih službi i njihovih agenata, uključujući odbegle članove ruske opozicije“.

U subotu, jedan od najpoznatijih ruskih romanopisaca, Zahar Prilepin, bio je meta eksplozije automobila bombe u blizini grada Nižnjeg Novgoroda. Preživeo je napad koji se dogodio na autoputu kada je eksplodirala naprava ispod njegovog automobila, ali je njegov vozač i lični pratilac, Aleksandar Šubin ”Zloj”, poginuo.

I mi smo se već pitali da li je podrška teroru deo rata u Ukrajini?

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version