Naslovna Novosti Šta traži američki dron Global Hawk RQ-4 iznad Crnog Mora?

Šta traži američki dron Global Hawk RQ-4 iznad Crnog Mora?

3
global hawk 1
global hawk 1
google news

Iznad Crnog Mora ruske snage sve češće beleže operacije američkih bespilotnih letilica RQ-4.

Podsećanja radi, sa „pretkom“ ovih UAV, tzv. General Atomics RQ-1 Predator (izviđačka-nenaoružana letilica, Reconnaissance-Unmanned aircraft system 1 Predator) imali smo „sreću“ među prvima da se sukobimo mi, na prostorima Bosne i Hercgovine i Kosova.

General Atomics MQ-1 Predator nosi AGM-114 Hellfire rakete
General Atomics MQ-1 Predator nosi AGM-114 Hellfire rakete

Prema nezvaničnim podacima, tokom sukoba 1995-1999 iznad našeg neba je jedan Predator uništila PVO a drugi je oboren uključivanjem samouništavajućeg uređaja. Prema zvaničnim američkim podacima, oštećeni su sledeći Predatori: iznad BiH, 11. avgusta 1995 – Predator r.br. 94-3008; 14. avgusta 1995 –  r.br. 94-3002, 9. avgusta 1997 – r.br.94-1568 i 18. aprila 1999 – s.br. 94-3017 4 (kod Tuzle). Tokom operacija iznad Kosova, ošećeni su: 13. maja 1999 – s.br. 94-3019, 19. maja 1999 – s.br.94-3021 i 95-3026.

No, vratimo se Crnom Moru. Rano ujutru, 13. avgusta, južno i jugozapadno od Krima, primećeno je dežurstvo američke visinske daljinski pilotirane osmatračke strateške letelice USAF Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk sa pozivnim znakom FORTE 12.

Još jedan dron RQ-4 sa pozivnim znakom FORTE 10 (reg. 10-2045) otkriven je u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora i identifikovan sistemima za praćenje vazdušnog saobraćaja 10. avgusta, dan pre nego što su Oružane snage Ukrajine pokušale udar na Krimski most starim sistemom S-200.

FORTE10 i FORTE12 poleću iz vazdušne baze Sigonella u Italiji (Italian Air Force Base Sigonella, Sicilija) i ulaze u vazdušni prostor Rusije iznad Crnog mora između Bugarske i Turske. Maksimalno trajanje leta RQ-4 Global Hawk je 36 sati.

let forte 10 2021 godine
let forte 10 2021 godine

Inače, italijanski sajt „italmilradar“ je još 14. januara 2021. pisao kako „FORTE10 sa sedištem u Sigonelli uobičajeno izvršava misije iznad istočne Ukrajine i iznad Crnog mora. No, američki dron je poslednji put zapažen u misiji kod Krima, ali je potom nastavio ka istoku.

Nakon nadzornog leta iznad Gruzije (nedaleko od granice sa Jermenijom i Azerbejdžanom) nastavio je da vrši sličnu (i uobičajenu) misiju iznad istočne Ukrajine.“ Već 2. marta 2022 isti sajt je napisao da letlica FORTE 10 ima isključivo zadatak nadzora iznad Poljske i, prvenstveno, Crnog Mora.

Sajt „mailOnline“ je 10. avgusta 2023. potvrdio da su „tri UAV U.S. Air Force RQ-4 Global Hawk  sa pozivnim imenima FORTE10, FORTE11 i FORTE12 – jedini  aktivni RQ-4B javno vidljivi iznad istočne Ukrajine. No, prema ovom sajtu, stručnjaci SAD tvrde da se letovi „Global Hawk“ iznad Crnog Mora izvode jedino u cilju „pravljenja predstave“!

U letovima američkog drona na velikim visinama, nedavno je primećen niz obrazaca.

RQ-4 (pozivni znak FORTE10) najčešće leti u tri zone dežurstva: u zapadnoj (nedaleko od bugarske Varne), centralnoj, na delu Crnog mora i istočnoj, u neposrednoj blizini ruske crnomorske obale.

Dok leti u zapadnom delu Crnog mora, veruje se da je Global Hawk u sadejstvu sa drugim avionima američkog vazduhoplovstva i NATO.

RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE
RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE

Kada leti iznad centralnog dela Crnog mora, radar bočnog pogleda navodno radi u režimu elektro-optičkog infracrvenog sintetičkog  režima (SAR), što omogućava posmatranje velike površine i praćenje velikog broja malih ciljeva (više od 100) sa visokom rezolucijom.

Dok leti pored ruske obale Crnog mora, veruje se da RQ-4 skenira aktivnosti protivvazdušne odbrane oko glavnih crnomorskih luka. Pomorska baza u Novorosijsku je, po svemu sudeći, od posebnog interesa za američki RQ-4. Naime, UAV poleće sa Sicilije, pošto iz baze iz koje formacije brodova štite akvatorij, protivpodmorničke i protivminske brodove.

U slučaju kada ruske jedinice radio-elektronske službe koriste komplekse „Krasuha-4“, kao i stanice za ometanje X-opsega SPN-2 i SPN-4 (u ovom dijapazonu radi radar Global Hawk), operateri bespilotne letelice koriste dugofokusni opto-elektronski kompleks SYERS-2C.

On radi u televizijskom i infracrvenom opsegu, sa optičkim uvećanjem od više od 50X, sposoban je da klasifikuje obalne i kopnene ciljeve na udaljenosti većoj od 100 km u povoljnim vremenskim uslovima. 

Inače, tehnički detalji o ruskom kompleksu „Krasuha-4“ još uvek su poverljivi. Tvrdi se da ima mogućnost efikasnog suočavanja sa svim modernim radarskim stanicama. Prema nekim informacijama, sistem je sposoban da „ometa“ ne samo signal pprotivničkih radarskih stanica, već i radio-kontrolne kanale bespilotnih letelica.

proracun sistema za elektronsko ratovanje krasuha s4
proracun sistema za elektronsko ratovanje krasuha s4

Prema rečima Fjodora Dmitruka, generalnog direktora Brjanskog elektromehaničkog kombinata, kompleks Krasuha-4 obuhvata dve mašine sa specijalnom opremom. Prema časopisima„Popular Science“i „The Telegraph“ od 23. i 30. marta 2022, Ukrajinci su pronašli napušteni fragment kompleksa „Krasuha-4“ na periferiji grada Makarova.

Kompleks je poslat na ispitivanje u bazu američkog ratnog vazduhoplovstva u Ramštajnu, a kasnije u SAD na detaljnije proučavanje. Koliko je ovo doprinelo radu RQ-4 u slučaju dejstva „Krasuhe-4“ – nije poznato.

Ratno vazduhoplovstvo SAD koristi vazdušne platforme RQ-4 da nadoknadi „vremenske prozore”, odnosno, odsustvo satelita za optoelektronsko izviđanje nad nadziranim terenima vojnih operacija, uključujući Crno more.

Prema ruti letova RQ-4, može se pretpostaviti da:

Letovi na zapadu Crnog mora odvijaju se neposredno pre ili neposredno nakon očekivanog aktiviranja brodova-nosača sa raketnim sistemima ”Kalibar NK” (na navodnim brodovima)  ili izviđačkih brodova Crnomorske flote tipa „Ivan Hurs“;  

rq 4b u letu
rq 4b u letu

Letovi RQ-4 u centralnom delu se najverovatnije vrše u cilju prikupljanja podataka za napad na Sevastopolj i Krim vazdušnim i površinskim bespilotnim letelicama.

Kada leti u centralnom delu Crnog mora, RQ-4 prati aktivnosti PVO kako u bazi flote, tako i u drugim vojnim objektima na Krimu; Prisustvo RQ-4 u istočnim regionima Crnog mora najverovatnije ukazuje na to da će podaci biti korišćeni za pokušaj udara dronovima na rusku infrastrukturu za gorivo ili energiju.

3 KOMENTARA

  1. Treba sve obarati koji ne pripadaju crnomorskim zemljama za primer nisu ni amerikanci svemocni kad osete na svojoj kozi nisu imuni bez razmisljanja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version