NaslovnaNovostiRusija sprema masovne napade u zimskom periodu; Ukrajinci "izračunali" broj raketa u...

Rusija sprema masovne napade u zimskom periodu; Ukrajinci “izračunali” broj raketa u zalihama ruske armije

Prema ukrajinskim vojnim obaveštajnim službama, ruska strana je napravila zalihe projektila za izvođenje novih masovnih napada na kritičnu infrastrukturu sa početkom hladne sezone.

Poslednjih meseci Rusija je smanjila intenzitet napada na ukrajinsku teritoriju visokopreciznim projektilima, koristeći gotovo isključivo bespilotne letelice kamikaze u tu svrhu.

Kako je saopštio zvanični predstavnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Vadim Skibicki, ruski vojno-industrijski kompleks uspeo je da popuni svoje rezerve visokopreciznih raketa dometa većeg od 350 kilometara. Dakle, prema ukrajinskim tvrdnjama, ruska vojska trenutno ima skoro isti broj projektila kao pre invazije na Ukrajinu.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba je ukupno izračunala 870 ruskih projektila, ali je upozorila da su brojke približne i da Kijev nema tačne podatke.

Iz podataka ukrajinskog izveštaja proizilazi da ruska vojska ima:

  • 165 krstarećih raketa Kalibar (lansirane sa mora),
  • 160 raketa H-101, H-555 i H-55 (iz vazduha, iz podmornica),
  • 290 raketa Iskander-M i Iskander-K (morske, kopnene).

Takođe ima 80 hipersoničnih raketa Kindžal i 150 raketa H-22 i H-32 koje koriste bombarderi velikog dometa Tu-22M3.

"H-50" - nova krstareća raketa za "Tu-22M3"
“H-50” – nova krstareća raketa za “Tu-22M3” koju ukrajinski zvaničnici ne navode u svojoj analizi

Treba napomenuti da je, uprkos sankcijama koje je uveo Zapad, ruska industrija dostigla novi nivo proizvodnje raketa, koji omogućava njihovo skladištenje. Skibicki je ovog leta rekao da je Rusija povećala obim proizvodnje raketa 3-4 puta.

Generalno, u Kijevu, nakon što su ruske rakete prebrojane, preovladava zaključak da sa početkom hladnog vremena treba očekivati masovne raketne napade na njihovu kritičnu infrastrukturu. Istovremeno, ukrajinski zvaničnici procenjuju da “Rusija neće biti mnogo uspešna, jer se Ukrajina sprema da se izbori sa ovom situacijom”.

Slično upozorenje u vezi sa pripremama Rusije da izvrši masovne napade na kritičnu infrastrukturu Ukrajine nedavno je izdala i Vojna obaveštajna služba britanskog Ministarstva odbrane, čiju direktivu prate i mediji i nalozi na socijalnim mrežama pod njihovom kontrolom.

U izveštaju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane s kraja oktobra meseca, britanski vojni analitičari su signalizirali da teški bombarderi koji pripadaju ruskoj avijaciji dugog dometa nisu izvršili vazdušne napade krstarećim projektilima na Ukrajinu više od mesec dana, tj. u pitanju je najduža pauza od početka sukoba.

kh 101
H-101

London je sugerisao da je ruska vojska smanjila učestalost udara kako bi popunila svoje “sve manje zalihe krstarećih raketa H-101”.

Kao i ukrajinsko, britansko Ministarstvo odbrane objavilo je prognozu da ruska vojska namerava da iskoristi svu novoproizvedenu municiju za udare avijacije velikog dometa na energetsku infrastrukturu Ukrajine tokom zime.

Sa druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je, još u martu mesecu ove godine, najvećoj ruskoj holding kompaniji koja proizvodi različite tipove projektila, TMKB Sojuz (ТМКБ Союз), da udvostruči svoju precizno navođenu municiju.

Ukrajinski general upozava na predstojeće zimske napade dronovima na ruske regione

Ukrajinska vojska planira da izvede velike zimske napade dronom na različite regione Rusije. O tome je govorio načelnik Glavne uprave borbenih udarnih sistema Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine brigadni general Sergej Baranov.

Prema njegovim rečima, udari će biti izveden u vreme kada će borbe na liniji dodira biti mnogo statičnije.

Nameravamo da iskoristimo iskustvo koje smo stekli prethodnih godina i koristimo bespilotne letelice da zanesemo snažan udarac Rusima kada borbe budu bile statične, rekao je Sergej Baranov u intervjuu za britanski list Indipendent.

Napomenimo da su upozorenja o predstojećim napadima već postala svojevrsna vizit karta ukrajinskog Generalštaba. Međutim, svaki put nakon javnih pretnji, Oružane snage Ukrajine uspevaju da izvrše uspešne napade na ciljeve unutar Ruske Federacije.

Iako bi se činilo da je ruska komanda trebalo na vreme da uzme u obzir ukrajinsku pretnju i da razvije plan protivmera.

striz
striz

Kao ni prethodnih puta, ruska komanda ne bi trebalo da ignoriše izjave predstavnika ukrajinskog Generalštaba. Sa velikim stepenom verovatnoće može se reći da su ukrajinske snage već spremne za udar.

Javne izjave da će napad biti izveden zimi može takođe biti pokušaj da se skrene pažnja. Od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, borci kijevskog režima su više puta napali različite ciljeve u Rusiji, uključujući aerodrome strateške avijacije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave