NaslovnaNovostiRusko ministarstvo spoljnih poslova: Ako Baltičko more bude zatvoreno za Rusiju, biće...

Rusko ministarstvo spoljnih poslova: Ako Baltičko more bude zatvoreno za Rusiju, biće zatvoreno za sve

Ako zemlje NATO-a zatvore Baltičko more za ruske brodove, Moskva će preduzeti neophodne recipročne akcije i neće dozvoliti takav razvoj događaja. Ovo je saopštio zamenik šefa MIP-a Ruske Federacije Aleksandar Gruško tokom Evroazijskog ekonomskog foruma u ​​Veroni.

Diplomata je izrazio uverenje da Baltik nikada neće postati unutrašnje more Severnoatlantske alijanse.

Zapadni političari koji daju neozbiljne izjave o mogućnosti zatvaranja mora Ruskoj Federaciji moraju da shvate da će u ovom slučaju ono biti zatvoreno za sve. Oni koji pokušaju da ostvare takve snove suočiće se sa određenim posledicama, kaže on.

Prethodno je letonski predsednik Edgars Rinkevičs govorio o mogućoj zabrani plovidbe ruskim brodovima Baltičkim morem.

Prema njegovom mišljenju, takva zabrana bi morala da stupi na snagu ako se dokaže umešanost Moskve u oštećenje gasovoda Balticconnector koji povezuje Finsku i Estoniju.

balticconnector
balticconnector

Finska Centralna kriminalistička policija je dan ranije obavestila da je u incident sa gasnom rutom umešan Newnew Polar Bear, koji plovi pod zastavom Hong Konga.

Istovremeno, pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov primećuje da je u pozadini onoga što se dogodilo trebalo očekivati neka „rusofobična razmišljanja“ sa Zapada. Ostaje da se utvrde detalji onoga što se dogodilo sa Balticconnector-om.

Gasovod Balticconnector

Podsetimo, posle međunarodnog skandala koji je izazvala diverzija gasovoda „Severni tok 1“ i „2“, pomalo nezapaženo je prošla vest da je početkom oktobra 2023. godine uništen i podmorski gasovod  „Balticconnector“.

„Balticconnector“ je dvosmerni podmorsko/kopneni gasovodni interkonektor između Inkooa (Finska) i Paldiskija (Estonija). Povezuje estonsku i finsku gasnu mrežu. Gasovod daje Finskoj pristup podzemnim skladištima prirodnog gasa u Letoniji u Inkukalnsu.

Osmog oktobra 2023. godine, oko 02:00 časova po lokalnom vremenu, operativne kompanije „Gasgrid Finland“ i „Elering“ (Estonija) primetile su oštar pad pritiska u cevovodu sa 34,5 bara na 12 bara, a zatim na 6 bara. Operateri su zatvorili ventile da bi zaustavili protok. Kasnije su otkrili i curenje iz oštećene cevi.

Finska vlada je 10. oktobra 2023. izjavila da je oštećenje gasovoda možda bilo namerno i uzrokovano „spoljnim aktivnostima“. Oštećen je i telekomunikacioni kabl u blizini cevovoda.

Incident je doveo do toga da se 77 kilometara dug cevovod koji se pruža između finskog primorskog grada Inkoo i estonske luke Paldiski, na dubini od 60 m, pomerio sa položaja na kome je bio ukopan u morskom dnu. 

Prema procenama, naneta je šteta od 300 miliona evra. Prve izveštaje o oštećenju podneo je komandant estonske mornarice (Merevagi) Jüri Saska, ne spekulišući o uzrocima havarije. No, estonski ministar odbrane Hanno Pevkur rekao je da je otprilike u isto vreme oštećen i kabl estonske telekomunikacione kompanije „Elisa“ i da je šteta naneta namerno. 

Finska granična straža i Nacionalni istražni biro (Keskusrikospoliisi Centralkriminalpolisen), kao i Norveški seizmološki institut NORSAR izvestio da je 8. oktobra u 01:20 časova po lokalnom vremenu izvestili su kako je zabeležena „verovatna eksplozija“ 40 km severno od Paldiskija (otprilike gde se ukrštaju „Baltikkonektor“ i „Severni tok“. Istoga dana zaapočeta je zajednička finsko-estonska istraga.

Osmog oktobra je u Sankt Peterburg uplovio kineski kontejnerski brod „NewNew Polar Bear“ koji je plovio pod zastavom Hong Konga. Brod je Peterburg napustio 10. oktobra, 13. oktobra bio je u Kalinjingradu a u Arhangelsk je uplovio 22. oktobra. Ovde je primećeno da na brodu nedostaje jedno sidro. 

Dva dana kasnije, 24. oktobra, šef Nacionalnog istražnog biroa Finske Robin Lardot je izjavio da je oštećenje na gasovodu i komunikacionim kablovima izazvalo sidro teško 6 tona, koje je pronađeno na dnu mora. Sidro je napravilo duboka oštećenja na obe strane uništenog cevovoda. 

Sutradan, 25. oktobra, izneti su rezultati finske preliminarne istrage prema kojoj je gasovod zaista oštećen 8. oktobra sidrom kineskog broda „NewNew Polar Bear“. Finski Biro je bezuspešno pokušao da kontaktira kapetana broda. 

Postavljaju se pitanja da li je incident napravljen namerno ili iz nemara, zbog loše navigacije, kao i da li je postojao motiv da se izazove šteta. U ovoj fazi, prerano je naći odgovore na ova pitanja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave