NaslovnaNovostiIzraelske trupe u "žestokim obračunima" protiv Hamasa u urbanim delovima pojasa Gaze...

Izraelske trupe u “žestokim obračunima” protiv Hamasa u urbanim delovima pojasa Gaze [VIDEO]

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su sinoć kako su njihove trupe bile angažovane u “žestokim borbama protiv terorista Hamasa u urbanim oblastima”, dok su tenkovi napredovali dalje u pojas kao deo rata protiv te palestinske grupe.

Izraelska vojska je saopštila da su kopnene i vazdušne snage pogodile nekoliko položaja Hamasa.

Prema IDF-u, “trupe su ubile desetine terorista tokom sukoba u urbanim sredinama i takođe zaplenile oružje”. ID kao i do sada, nije dao nove informacije o mogućim žrtvama među izraelskim vojnicima.

Portparol ID Danijel Hagari rekao je da se kopnene snage ID „herojstvom i hrabrošću bore protiv terorista“. „Ovo je opasan sukob, i ima svoju cenu,” dodao je Hagari. “Složeno je, ali ključno za našu sposobnost da postignemo ciljeve rata.”

Vojska je takođe saopštila da je ubila komandanta Hamasovog bataljona Beit Lahija, Nišama Abu Ajinu, u vazdušnom napadu preko noći na severni pojas Gaze. Prema IDF-u, Abu Ajina je bio odgovoran za koordinaciju Hamasovih terorista koji su izveli napad na kibuc Erez i Netiv Haasara 7. oktobra.

Izraelska vojska je saopštila da je Abu Ajina ranije komandovao Hamasovim vazdušnim snagama i radio na razvoju dronova i paraglajdera koje su koristili Hamasovi militanti u napadima 7. oktobra, i da bi „uklanjanje predstavljalo značajan udarac naporima terorističke grupe Hamas da ometaju vođenje kopnenih operacija ID“ u Pojasu Gaze.

ID preuzima kontrolu nad Hamasovim vojnim uporištem u Džabalji na zapadu Gaze

Vojnici IDF-a preuzeli su u utorak kontrolu nad vojnim uporištem Hamasa u zapadnoj Džabalji u severnom pojasu Gaze, rekao je vojni portparol.

Izraelske snage su eliminisale oko 50 Hamasovih pripadnika. Osim toga, izraelski ratni avioni, pod nadzorom obaveštajnih službi Šin Bet (Izraelska bezbednosna agencija), navodno su ubili Ebrahima Biarija, komandanta bataljona Hamasa u Džabalji, koji je bio jedan od vođa masakra 7. oktobra. Džabalja se nalazi oko četiri kilometra severoistočno od grada Gaze, tvrdi The Jerusalem Post.

nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi
nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi

Tvrđavu je Biari koristio za obuku u pripremi za terorističke operacije. Na ovom mestu su se nalazile zgrade i tuneli koji su korišćeni za prelazak terorista na priobalno područje pojasa Gaze, navodi isti izvor.

U tvrđavi se nalazilo i mnogo oružja koje su koristili teroristi Hamasa, rekao je portparol ID. Takođe, brojni teroristi su navodno povređeni u izraelskom napadu.

Portparol IDF-a nazvao smrt stotina palestinskih civila u kampu Džebalija cenom rata

Pojas Gaze je i dalje pod kontinuiranim izraelskim bombardovanjem, a sve više civilno stanovništvo palestinske enklave postaje žrtva. Čak ni u izbegličkim kampovima ljudi se ne osećaju bezbedno.

Izrael je juče izveo još jedan udar na civilne ciljeve u Pojasu Gaze. Izbeglički kamp Džebalija je bombardovan. U Gazi je prijavljeno najmanje 400 ubijenih i ranjenih. Al-Jazeera izveštava da je kao rezultat napada na kamp, njihov službenik Mohamed Abu Al-Kumsan izgubio 19 članova porodice.

izbeglicki kamp dzebalija je bombardovan
izbeglicki kamp dzebalija je bombardovan

Zauzvrat, Izrael je potvrdio da je udar na područje izbegličkog kampa izvela ID, kao i obično, uz objašnjenje da se iza civila kriju borci Hamasa. Konkretno, portparol IDF Ričard Heht je potvrdio udar. Na pitanje o smrti palestinskih civila, Heht je to nazvao „ratnom tragedijom“, tj. troškove rata.

Prema portparolu IDF-a, oni su ciljali na komandanta Hamasa koji se navodno krio iza civila. Ovom logikom ispada da se zarad jednog militanata mogu ubiti stotine običnih civila, čak i ako Izrael Palestince smatra taocima Hamasa?

Podsetimo, ranije je u udaru na bolnicu u Gazi, prema Palestincima, stradalo više od pet stotina ljudi. Palestina je okrivila Izrael za napad; Izrael tvrdi da je to delo Hamasa.

IzvorJPOST

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave