NaslovnaNovostiVazdušno-kosmičke snage Rusije povećale svoju vazduhoplovnu dominaciju nad Ukrajinom

Vazdušno-kosmičke snage Rusije povećale svoju vazduhoplovnu dominaciju nad Ukrajinom

U periodu od 1. do 28. oktobra, Rusi tvrde da su uništili 31 avion (20 lovaca MiG-29, 8 jurišnih aviona Su-25, 1 bombarder Su-24, 2 borbena trenažna L-39) i 3 višenamenska Mi-8 helikoptea oružanih snaga Ukrajine sa svojim raketama PVO i sistemima PVO.

Ovo su podaci koje je do sada objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Štaviše, prošle nedelje je zaista nastala vanredna situacija. Došlo je do zapanjujućeg porasta oborenih aviona sa posadom – neverovatne 24 jedinice za 5 dana. Stručnjaci smatraju da je to zbog više razloga.

Prvo, Rusi su počeli aktivnije da koriste avione A-50 AWACS. Sada ih „jure po nebu“ danonoćno, proširujući radarski horizont zemaljskih PVO sistema S-300, S-350 i S-400, koji su bili u stanju da obaraju ranije nepristupačne ciljeve.

Ukrajinci su smatrali da su bezbedni, leteći ispod radarskog horizonta (Rusi ih nisu videli), krećući se na visini do hiljadu metara na udaljenosti od preko 50 kilometara od ruskih oblasti PVO.

Međutim čini se da je lukavstvo Ukrajinaca dotrajalo, te su otkriveni i postali dostupni ruskim sistemima PVO. Sada će Ukrajinci morati da se zadržavaju na dužim udaljenostima.

Drugo, Rusi su proširili svoje vazdušne patrole upotrebom borbenih aviona Su-57, kako iznad tako i oko ukrajinske teritorije. Rusi nemaju mnogo Su-57, ali ovaj broj je dovoljan da „napravi razliku na nebu“, iako 1,7 puta veća od Nemačke, Ukrajina nije veličine kontinenta.

s 350 vitez
s 350 vitez

Rusi koriste novu verziju raketa vazduh-vazduh R-37M. Ovo je dalekometna, stelt, „punjena“ i veoma efikasna municija sa velikom verovatnoćom da pogodi metu na udaljenosti do 300 kilometara.

Ukrajinski piloti su se navodno žalili da su iznenada oboreni; nisu dobili nikakve signale od sistema o hvatanju neprijateljskog radara.

Eksperti su došli do zaključka da su Rusi povećali svoju vazdušnu dominaciju nad ukrajinskim oružanim snagama. Štaviše, takva taktika preti da prekine snove NATO stratega o trajnoj prednosti na nebu u slučaju sukoba, tvrde pojedini.

Među dalekometnim naoružanjem Su-57, raketa vazduh-vazduh R-37M dugog dometa posebno zabrinjava ukrajinske pilote, prema američkim medijima, koji su citirali ukrajinskog pilota MiG-29 koji ga opisuje kao „Jebeno opasne!”

Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su da koriste R-37M protiv Ukrajine prošlog leta. Dok su ukrajinske vazduhoplovne snage razvile taktiku kako bi minimizirale pretnju koju predstavlja R-37M, ta taktika je samo ograničila sposobnost ukrajinskih pilota borbenih aviona da sprovode svoje misije.

R-37M raketa vazduh-vazduh velikog dometa

R-37M je raketa vazduh-vazduh velikog dometa sposobna da pogodi vazdušne ciljeve velike brzine sa više od 300 kilometara.

Takođe je poznata kao AA-13 na Zapadu ili RVV-BD, oznaka koja se koristi za ruske varijante R-serije koje su se ranije proizvodile u Ukrajini. Rečeno je da je serija RVV naprednija i sastoji se samo od ruskih komponenti.

Raketa je proizvod čuvene ruske kompanije Vimpel. Izvedena je od sovjetskog R-37 AAM, napravljenog 1980-ih za MiG-31M Foxhound. Razvoj rakete počeo je krajem 2000-ih.

R-37M je prvobitno trebalo da nosi MiG-31. Kasnije je odlučeno da se oružje unapredi kako bi bilo kompatibilnije sa Su-30, Su-35 i Su-57. Raketni motor sa dvostrukim impulsom pokreće raketu. Dvopojasni aktivni radarski tragač vodi projektil ka svom cilju, dok inercijalni navigacioni sistem prima podatke o putanji tokom kursa projektila.

R-37M

Prema tvrdnjama proizvođača, tokom završne faze gađanja projektilom, strelac u avionu može da obeleži cilj sa radarskim poprečnim presekom od 54 kvadratna stopa na udaljenosti od oko 40 kilometara i većoj.

Slično kao i R-37, R-37M može da nosi nuklearnu bojevu glavu za uništavanje većih formacija aviona ili projektila.

27 KOMENTARA

  1. Ако нас поклопе са западном техником, готови смо!
    Западни генњрали, западна техника!
    Ће будемо ко Румуни и Бугари.

  2. Amerika u vreme agresorske akcije prema Srbiji nije uspela da unisti sve nase avione i opremu, pored toga sto je Srbija nekoliko puta manja od ukrajne a i napadana sa svih strana bukvalno, Rusi napadaju sa dve strane samo i to ne u toj meri koliko rade amerikanci a da ne spominjem tek sada izralel.

  3. Да сачекамо и тај толико хваљени F16, па да се види од чега је направљен. Комбинација аждаје F16 и још голобради момци за његовим командама и ето превласти на небесима. Ономад била слика како се један од тих младих момака обучава за летење на фалкону. Он напред а изнад њега инструктор. Испред њих монитор од рачунара, а они у топлој соби, и вероватно је пообарао сву своју некадашњу браћу.

  4. Srbija da je dobila to naoružanje 1999. povratila bi Dušanovo carstvo. Demilitarizacija Ukrajine, neće niko da sluša, je totalno uništavanje vojno sposobnih Ukrajinaca. Ima mnogo mesa treba to i pandlovati

    • Da da, možda zbog toga njihovi lovci nemaju tu tehniku koju ima Rus. Zbog toga je F22 i F35 poznat kao lovac sa toliko mnogo manama, da prosto ne može na bojnom polju takav kakav jeste. Čitaj malo, nemoj samo komentarisati o nečem o čemu se ne razumeš.

      • rusi tehnika?!?hahah rus i votka da, peglu bre nisu u stanju da naprave, zamlate primitivne pijandurske, a ove f22 i f35 ne mogu da ih vide i golim okom na stajanci a kamo li radarom, kad izoru rusiju tada če te videti koloko su dobri, ruska gologuzanija i beda oće da se tuče sa zapadom?!?!..aaahahahaaa…pa od najsiromašnije zemlje u evropu je dobila po labrnji eno nemogu ništa zaglavili se i samo dobijaju po grbini, ti smećari sada samo BEGAJU , srbija što dalje od te bede …

  5. Sad će Ameri konačno morati malo više da odvrnu slavinu inače će Saveznici gadno da im stradaju. I bilo je vreme nznm šta se femkaju više. Ili dajte sve potrebno ili završite sa ovim. Ukrajinci već treba da zaprete sklapanjem nekog “separatnog” mira da završe sa ovom nesrećom po njih. U svakom slučaju u celini Rusi su se pokazali kao sila ali sila drugog reda. Njihova vojska nije u stanju da vodi efikasno ni jedan ograničeni sukob bez da pretrpi velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Na frontu je izvela 95 % svih vrsta sredstava (ne po broju) koje poseduje i nije uspela da potpuno slomi vojsku koja je ratovala sa znatno manje resursa koji su u većini bili znatno stariji od Ruskih.

    • Pa zamisli Amere u slicnom sukobu! Savili bi rep za mesec dana. Pa oni nisu u stanju bili Avganistan da pokore, a dobili su po dupetu i od zaostalih vijetnamaca. Rusi brzo uce i sada dominiraju nad citavim kolektivnim zapadom..Ukrajinu ceo NATO u obrnutoj ulozi ne bi bio u stanju da porazi, a kamoli USA sa svojom nemotivisanom i jalovom vojskom!

  6. Meni je apsurdno da Rusija ni do dana današnjeg nije uspela da postigne apsolutnu vazdušnu premoć nad Ukrajinom. Jer da jeste, bilo šta što poleti bilo bi trenutno prizemljeno. Ako bi se uopšte i usudilo da se vine u vazduh. Ma šta mislio o Amerikancima, oni prvo to rešavaju. Ne bez razloga.

    • Pa Uktajinci su imali odlican PVO iz sovjetske ere, dobrim delom modernizovan..Imali su dvocifren broj diviziona s300, plus ko zna koliko bukova i ostalih sistema kratkog dometa…Na sve ro du dobili i Patriot..Mislis da bi USA imala vece sanse sa svojom avijacijom o obrnutom slucaju?! Avion na takvom minskom polju je glineni golub i to svako zna ko se iole razume u vojnu tehniku. Videćemo Amere na delu ukoliko se odluce da napadnu Iran..Ostace i bez aviona i bez nosača istih vrlo brzo! Kad he USA napala drzavu sbage Ukrajine i pobedila..Pa za njih je Avganistan bio prevelik zalogaj!

  7. Sve eksperti a ni vojsku videli nisu a kamoli služili
    Manite se ćorava posla kao ovaj proNATO sajt, koji može da izrekne glupost kako su francuski rafali dobro rešenje,

  8. R 37M,BI BILO DOBRO U NAORUŽANJU SRBIJE TJ.VAZDUHOPLOVSTVA.,A ZA PVO URGENTNO S 300, S 400,I TO ZAOBOLAZNIM PUTEM PREKO KINE.,ZAMENA AVIONA NOVIJE GENERACIJE,ISLJUČIVO ,MIG 31,MIG 35 ILI SU 35,RADI LAKŠE OBUKE.,VEĆ SE VOZE AVIONI MIG 29,PA I SERVUSIRANJE JE JEFTINIJE.

    • Rusko naoružanje, i to PVO sistemi, zaobilaznim putem preko Kine? Mislite da je tako nešto izvodljivo? Znate li koliko je to gabaritno, koliko letova teških transportnih aviona treba za to? I to preko NATO zemalja kojima smo okruženi. Mada, koliko vidim, Kinezi nam nude svoje PVO sisteme umesto ruskih, koji su nam postali nedostupni.

  9. Do neki dan bilo da niko osim njih ne leti po Ukrajini. Sada ispada da bas to i nije tako bilo. Znaci LAZU. Toliko.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave