NaslovnaNovostiIzraelske trupe izvele drugi po redu "ograničeni" upad u pojas Gaze

Izraelske trupe izvele drugi po redu “ograničeni” upad u pojas Gaze [VIDEO]

Izrael je preko noći sa četvrtka na petak poslao još tenkova i vojnika u pojas Gaze za drugi ograničeni upad, pogađajući operativce i lokacije Hamasa, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Izraelska vojska saopštila je kasno u četvrtak da je pokrenula još jednu kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, gde izraelske snage izvode vazdušne napade na terorističku grupu Hamas skoro tri nedelje.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je napad bio kratak. Vojni upad u blizini naselja Shuja’iiia u istočnom gradu Gaze izveden je uz učešće pešadije, inženjera i oklopnih trupa. Takođe bespilotne letelice i helikopteri izraelskog vazduhoplovstva obezbedili su vazdušno pokrivanje, saopštile su izraelske snage.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su artiljerijski i vazdušni napadi izvedeni na lokacije koje pripadaju terorističkoj grupi Hamas, uključujući mesta za lansiranje protivtenkovskih vođenih raketa i komandne centre.

Oružane snage su napale i nekoliko pripadnika Hamasa, navodi ID. Sve izraelske snage napustile su to područje nakon nekoliko sati i nema izveštaja o povređenima među izraelskom vojskom.

Operacija označava drugu noć zaredom da su snage ID nakratko ušle u pojas Gaze uoči očekivane pune kopnene ofanzive.

Izraelski zvaničnici obećali su da će osigurati da Hamas više ne može da izvodi napade koji prete Izraelu nakon masakra 7. oktobra oko 1.400 ljudi, uglavnom civila.

Očigledno, izraelsko rukovodstvo nastavlja da istovremeno priprema trupe za kopnenu operaciju i procenjuje stepen rizika povezanih sa takvom odlukom, a i verovatnoću podrške SAD i Evrope u dugotrajnoj vojnoj operaciji ID u palestinskoj enklavi.

Na kraju krajeva, jasno je da operacija u pojasu Gaze neće biti „laka šetnja“ za izraelsku vojsku čak i bez učešća drugih učesnika u sukobu. Gubici su neizbežni i možda neće biti dobri za lojalnost Izraelaca premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Kombinovana jedinica IDF i američkih specijalnih snaga upala je u zasedu u Pojasu Gaze?

Zajednička jedinica specijalnih snaga ID (Izraelske odbrambene snage) i Oružanih snaga SAD, koja je vršila misiju traženja talaca u Pojasu Gaze, našla se u zasedi, prema pisanju nekoliko portala.

Kao rezultat incidenta, trupe su navodno pretrpele ozbiljne gubitke i bile su prinuđene da hitno napuste žarište, vraćajući se na teritoriju Izraela.

sajetet 13 izraelske specijalne jedinice
sajetet 13 izraelske specijalne jedinice

Prema istim preliminarnim podacima, najmanje 12 izraelskih vojnika je poginulo u zasedi, a još šestoro je povređeno. U ovom trenutku nije jasno koliko je američkog vojnog osoblja možda ubijeno ili povređeno kao rezultat ovog napada.

Detalji incidenta još nisu otkriveni, ali treba napomenuti da su zajedničke operacije američke i izraelske vojske u Gazi retke, stoga su i ove tvrdnje upitne. Istovremeno, Izrael nije zvanično potvrdio smrt svog vojnog osoblja – informaciju je prenela suprotna strana.

Izraelske trupe su dovele više od 100 oklopnih vozila u Dženin

U gradu Dženin na Zapadnoj obali situacija je naglo eskalirala. Ovde su večeras počeli nasilni sukobi između palestinskih boraca otpora i izraelske vojske.

Prema dostupnim podacima, Izraelske odbrambene snage dovezle su u grad preko 100 oklopnih vozila. Među njima su bili i teški oklopni buldožeri Caterpillar D9, koji se široko koriste u borbenim operacijama u urbanim sredinama.

Čini se da je svrha izraelske operacije pritvaranje i eliminacija pripadnika radikalnih palestinskih grupa protiv kojih je Izrael ranije objavio rat.

Međutim, uprkos moćnom vojnom potencijalu ID, izraelska vojska se suočila sa aktivnim otporom Palestinaca. Potvrđene su informacije o nekoliko napada na izraelske položaje nakon što su trupe ušle u grad, iako Izrael radije ne komentariše ovu informaciju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave