NaslovnaNovostiTokom protekle nedelje izvedeno 8 grupnih udara na ukrajinske ciljeve raketama Iskander-M

Tokom protekle nedelje izvedeno 8 grupnih udara na ukrajinske ciljeve raketama Iskander-M

Tokom protekle nedelje, Oružane snage Ruske Federacije izvele su osam grupnih udara na različite vojne i vojno-industrijske ciljeve u Ukrajini, koristeći raketne sisteme Iskander-M i bespilotne letelice, prema podacima iz ruskih izvora vesti.

Prema zvaničnim podacima ruskog Ministarstva odbrane, mete napada su skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, vojno-tehničke opreme, proizvodni pogoni, kao i položaji i baze Oružanih snaga Ukrajine (OSU) i stranih plaćenika.

Konkretno, uništeni su sledeći objekti: skladište američkih čamaca klase Wilard sea force; depo poljske artiljerije združene grupe Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti; skladište vojne opreme na teritoriji fabrike za remont brodova Dunaisudoservice u Iljičevsku, Odeska oblast; baza za skladištenje goriva i maziva na aerodromu Uman u Čerkaskoj oblasti.

S obzirom na aktivnost ruskih snaga, verovatno je da bi Kijev mogao da izgubi dobar deo svojih resursa tokom narednih nedelja, te je naredna kontraofanziva ukrajinskih snaga još manje verovatna.

Iskander

Iskander je mobilni balistički raketni sistem u službi ruske vojske. Još tri zemlje poseduju Iskander – Jermenija, Alžir i Belorusija. Međutim, verzija „M“ je prvenstveno razvijena samo za rusku vojsku.

Ima visoku manevarsku sposobnost i sposobnost savladavanja protivraketnih odbrambenih sistema, što ga čini veoma efikasnim sredstvom za udaranje.

Balistička raketa je razvijena za operativne udare kratkog dometa. Navedeno je da je sposobna za domet od 500 km, iako je trenutno dokumentovan domet od 415 km. 

Verzija sistema „M“ je naoružana sa dve rakete 9M723. Prema izvorima, brzina leta svake rakete je između 6 i 7 maha. Svaka raketa 9M723 dostiže maksimalnu visinu leta od 6 do 50 km. 

ISKANDER

Karakteristika 9M723 je da nema balističku putanju, ali može biti naoružana nuklearnom bojevom glavom. Rusi tvrde da projektil ima i stelt svojstva.

Od lansiranja, 9M723 kreće se nepravilno . Time se, prema ekspertima, želi izbeći njeno presretanje i uništenje drugom vrstom projektila – antibalističkim. Putanja 9M723 je haotična, odnosno ova raketa stalno manevriše u letu kako bi izbegla presretanje.

Zašto su napadi balističkim raketama opasni, pogotovo raketama 9M723?

Napad balističkim projektilima je nekoliko puta opasniji od napada krstarećim raketama, a kratko vreme i malo sposobnih sredstava za presretanje su posebno kritični faktori. Primera radi, uzmimo trenutni sukob u Ukrajini. Ukoliko je vazdušna uzbuna objavljena u Kijevu oko 11, prve rakete nad gradom su već 10 minuta kasnije.

Tokom napada krstarećim raketama, stalno se beleže poletanje strateških bombardera, njihov let u područje lansiranja ili odlazak ruskih brodova u Crno more. Rakete H-101, H-555 lete brzinom od 800-900 km/h, a vreme od objave samog alarma do udara može se meriti satima.

Uporedna slika sistema Tocka i Iskander
Uporedna slika sistema Tocka i Iskander

Ali u slučaju napada balističkim projektilima, sve je mnogo komplikovanije za protivnika. Osim toga, presretanje balističkih raketa može da uradi samo nekoliko protivraketnih sistema i to veoma sofisticiranih.

Patriot protiv Iskandera?

Raketa 9M723 Iskander može se kretati na visini od 50 Km i to brzinom od 6–7 Maha. Teoretski, mogao bi biti oboren od strane PAC-2 ili PAC-3 na visini od oko 2,5 do 20 Km. Međutim, raketa 9M723 može promeniti pravac tokom leta, smanjujući verovatnoću da će biti uništena u letu. 

9M723 može da se spusti na visinu do 70 metara pre nego što se približi cilju, što otežava američkim sistemima protivraketne odbrane da presretnu primarnu balističku raketu koju koristi Rusija. Da ne pominjemo da krstareće rakete Iskandera, 9M728 i 9M729, mogu da putuju na visinama od 7 do 60 metara, što je znatno niže od onih na kojima su aktivni američki radari.

Pored toga, Patriot je dobro oružje za odbranu, ali ne može da brani područje a da izbegne pad smrtonosnih šarpnela po prijateljskoj teritoriji, što je loše.

Takođe projektil Iskander bi mogao da uništi sistem PVO Patriot ako nije dobro kamufliran. S obzirom na ovo, SAD bi mogle da razmotre da Ukrajini daju sistem PAC-3 za zaštitu.

Zaključak

Pošto Patriot ne može sa sigurnošću da obori čak ni sovjetske rakete R-17 sa šansama od oko 70%, ne treba se kladiti da će pogoditi raketu Iskander, koja leti drugačije i mnogo brže, a pritom može da odreaguje kontramerama ako zatreba.

Iskander nije Skad, kako SAD i NATO zovu raketu R-17. Veoma se razlikuje od svih drugih ruskih raketa iz doba SSSR-a. Veoma je teško zaustaviti je čak i sa protivraketnim sistemom SM-3, sistemom Aegis i drugim alatima.

ISKANDER
ISKANDER

Na osnovu nekoliko faktora, kao što su putanja i profil leta, preciznost pogotka, domet gađanja, otpornost na buku, korišćene bojeve glave itd., Iskander je jedinstvena raketa.

4 KOMENTARA

  1. Pa da… svet je postao toliko zlo da nas sada neprestano obaveštavaju o ratovima …. kada , kako…gde ….sa čim. Dokle može ljudski mozak biti monstruozan. Nekada,ne tako davno na TV se moglo gledati emisije zabavnog i naučnog karaktera u smislu pozitivne edukacije.
    BOŽE spasi I sačuvaj nedužnu decu,ljude pa i one nesavesne, zle, halapljive jer ne znaju šta čine

  2. Svakakve inovacije će se videti u ovom ludom sukobu..
    Samo mi nije jasno, kako kako Ukrainski PVO obori više raketa nego što je lansirano, a pritom “delovi” pogode cilj :))

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave