NaslovnaNovosti„Krasnopolj“ uništio tačku razmeštaja nacionalističkog bataljona ukrajinskih militanata „Tornado“

„Krasnopolj“ uništio tačku razmeštaja nacionalističkog bataljona ukrajinskih militanata „Tornado“

U zoni razmeštanja bataljona Tornado izvršen je udar navođenom artiljerijskom granatom kalibra 152 mm „Krasnopolj“. U operaciji je navodno ubijeno najmanje 16 militanata i oštećena laka vojna oprema.

Posebno je zanimljiva činjenica da je pre izvesnog vremena u Artemovsku (nekada Bahmutu) eliminisan Daniil Ljašuk, pozivni znak „Mudžahedini“, koji je zauzimao jednu od ključnih uloga u strukturi ovog bataljona.

„krasnopolj unistio tacku razmestaja nacionalistickog bataljona ukrajinskih militanata „tornado
„krasnopolj unistio tacku razmestaja nacionalistickog bataljona ukrajinskih militanata „tornado

Artiljerijski vođeni sistem, kalibra 155 mm KM-1, Krasnopolj je projektovan za gađanje tenkova, BVPa, artiljerije, i svih vozila u pokretu (do brzine od 36 km/h) kao i nepokretnih, izloženih i zaklonjenih ciljeva, zemunica, mostova i prelaza na dometima od 3 do 20 km.

Identifikacija položaja Tornado bataljona postala je moguća zahvaljujući aktivnom izviđanju, a, očigledno, trenutni gubitak je bio jedan od najvećih za militante poslednjih meseci.

Šta znamo o bataljonu Tornado

Ko su trupe Tornada?

Bataljon Tornado (koji je navodno bio samo četa) formiran je 2014. godine u Zaporožju i prešao je pod komandu Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Nakon navodnog ukidanja Bataljona milicije za specijalne operacije Šahtjorsk (koji je nastao na inicijativu poslanika Oleha Ljaška i borio se u blizini Ilovajska), formiran je odred Ministarstva unutrašnjih poslova Sveta Marija, koji uključuje dobrovoljce iz bataljona Šahtjorsk, Azov i Dmitro.

Politička stranka Bratstvo (Bratstvo) Korčinskog. Grupa oficira Ministarstva unutrašnjih poslova, uglavnom stanovnika Luganske i Donjecke oblasti, postala je odred Tornado.

140040
140040

U junu 2015. godine tadašnji načelnik Luganske vojno-civilne administracije Henadij Moskal obratio se ministru unutrašnjih poslova, Generalštabu i sekretaru Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, tražeći da se bataljon Tornado razoruža i povuče sa teritorije Luganske oblasti. pozivajući se na nekontrolisanost.

Kako se slučaj odvijao

Na zahtev Henadija Moskala, 17. juna 2015. privedeno je osam vojnika Tornada, uključujući komandanta Ruslana Oniščenko, koji je bio u Dnjepropetrovsku.

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je sutradan, 18. juna 2015. godine, potpisao nalog o gašenju kompanije Tornado.

Pripadnici Tornada rekli su da je njihovo krivično gonjenje izazvan sukobom komandanta njihovog bataljona Oniščenko sa tadašnjim načelnikom Odeljenja unutrašnjih poslova u oblasti Luganska Anatolijem Naumenkom. Drugi razlog je “lična odbojnost vojnog tužioca Anatolija Matiosa prema dobrovoljačkim bataljonima”, smatraju ukrajinske vlasti.

Dana 2. avgusta 2016. godine, bivše trupe Tornada bacale su izmet i urin na prisutne u sudnici. Istovremeno, došlo je do sukoba u blizini zgrade suda Obolonski.

Optužbe

Prema rečima vojnog tužioca Ruslana Kravčuka, optuženi bivši vojnici Tornada terete se za sledeće:

1528199379 azov 05

-izgradnja zločinačke organizacije; sodomija pod pretnjom nasilja; zloupotreba ovlašćenja od strane službenika za sprovođenje zakona praćena nasiljem, pretnjom nasiljem, upotrebom oružja i udarne municije; oduzimanje vozila pod pretnjom nasilja; protivpravno lišavanje slobode i kidnapovanje; mučenja; podsticanje na pokušaj samoubistva usled zlostavljanja; prevarno nametanje i samoovlašćenje, kombinovano sa izvršenjem društveno opasnih radnji u službenoj uniformi službenika reda; upad u kuću i nezakonit pretres od strane službenog lica uz pretnju nasiljem; iznuda koju je izvršilo službeno lice korišćenjem službene moći i pretnjom ubistvom; iznuda službene isprave učinjena radi sticanja imovinske koristi što je dovelo do poremećaja u radu agencije; proneverno prisvajanje pasoša državljanina Ukrajine.

Zabeleženo je da se sam slučaj sastoji od 86 tomova.

Redovno prekidane sudske sednice

Ispostavilo se da je suđenje bivšim volonterima na sudu težak zadatak. Njihovi drugovi su organizovali tuče u blizini sudskih prostorija. Semen Semenčenko, poslanik iz partije Samopomič i bivši komandant bataljona Donbas, koordinirao je huligane. Prema navodima organa za sprovođenje zakona, optuženi je pokušavao da omete svako zasedanje suda.

Presuda

Komandir druge čete Ruslan Oniščenko osuđen je na 11 godina zatvora uz oduzimanje zvanja poručnika milicije. Kazna Danila Liašuka dostigla je deset godina zatvora. Nikola Cukur je dobio devet godina zatvora uz oduzimanje zvanja poručnika milicije. Mikita Kust je osuđen na devet godina zatvora uz oduzimanje zvanja mlađeg vodnika. Boris Holčuk, Maksim Hlebov i Ilija Holod osuđeni su na po devet godina zatvora. Anatolij Plamadijal je osuđen na osam godina zatvora. Jurij Ševčenko je osuđen na pet godina zatvora. Sud je odlučio da mu ublaži kaznu oslobađajući ga od kazne i određujući tri godine uslovno. Roman Ivaš, Mikita Sviridovski i Andrij Demčuk oslobođeni su kazne uz uslovno od dve godine.

james vasquez tornado sevron
james vasquez tornado sevron

Svi osuđeni potpadaju pod Savčenkov zakon (jedan dan u pritvoru dva dana zatvora).

I tužilaštvo i odbrana bivših vojnika kompanije Tornado koje je osudio Okružni sud Obolonski u Kijevu naveli su da će uložiti žalbu, jer je jedna strana smatrala da su preblage, a druga prestroge.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave