NaslovnaNovostiIzraelske odbrambene snage ignorisale signale uoči napada Hamasa; Vidi li se sukobu...

Izraelske odbrambene snage ignorisale signale uoči napada Hamasa; Vidi li se sukobu kraj?

Izrael se 7. oktobra suočio sa velikim napadom palestinskog pokreta Hamas, uprkos signalima o mogućoj pretnji. Prema rečima portparola Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijela Hagarija, iako su se signali o predstojećem napadu pojavili nekoliko sati pre incidenta, vojska nije imala konkretne obaveštajne podatke.

Hagari je pojasnio da se o dostupnim informacijama razgovaralo na visokom nivou među obaveštajcima, ali nije bilo značajnijeg upozorenja koje bi omogućilo vojsci da se pripremi za napad. Izraelska vojska će sprovesti sveobuhvatnu istragu o svim okolnostima ovog napada kako bi otkrila uzroke i okolnosti onoga što se dogodilo, tvrde.

Militanti Hamasa su navodno koristili sofisticirane obaveštajne taktike da bi stvorili iluziju nedostatka želje za konfrontacijom. Ovo je verovatno učinjeno da bi se skrenula pažnja izraelske obaveštajne službe i pokrenuo iznenadni udar.

Palestinski militanti su 7. oktobra izveli operaciju velikih razmera, napali Izrael iz vazduha, mora i sa kopna.

Vidi li se skorašnji kraj sukoba u Izraelu?

Predviđa se da palestinsko-izraelski sukob može trajati oko godinu dana, a ukoliko situacija eskalira dodatno, Izraelu će biti izuzetno teško da se bori na dva fronta istovremeno.

Izrael šalje rezerviste u gradove na granici sa Libanom, pošto se situacija sa Hezbolahom pogoršala u toj oblasti. Izraelske snage će obavljati isključivo odbrambene zadatke. Ne postoji jasan cilj da se izvrši invazija na teritoriju susedne države, osim navedenih, nerealnih, da se uništie svi pripadnici Hamasa.

Uprkos blagim borbama na granici između Izraela i Libana, situacija tamo može da eskalira u svakom trenutku.

hezbollah
hezbollah

Na granici su spori niskog intenziteta. Naravno, postoji mogućnost da se situacija normalizuje. Međutim, šanse i zaoštravanje sukoba između Hezbolaha i Izraela su veoma velike. Hezbolah je veoma ozbiljan protivnik izraelske vojske, jer su njihovi borci veoma dobro obučeni.

Hezbolah ima prilično ozbiljan vojni potencijal. Oni su dobro naoružani i obučeni, uključujući i strane instruktore. Snage ID su u stanju da odbiju napad ove grupe, ali će Izraelu biti izuzetno teško da se bori na dva fronta istovremeno. Tel Avivu će u ovom slučaju biti neophodna pomoć saveznika, prvenstveno, SAD.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave