NaslovnaNovostiIzrael upotrebio teške raketne bacače M270 protiv Hamasa u Gazi, prvi put...

Izrael upotrebio teške raketne bacače M270 protiv Hamasa u Gazi, prvi put još od 2006. godine [Video]

Izraelske odbrambene snage (IDF) izvestile su o upotrebi višestrukih raketnih sistema M270 protiv Hamasovih ciljeva u Pojasu Gaze. Prvi put od 2006. godine, izraelska vojska je koristila teške raketne bacače za gađanje objekata Hamasa.

„U utorak, 334. bataljon groma 282. brigade ispalio je projektile iz višestrukih raketnih bacača M270 na vojnu instalaciju Hamasa u pojasu Gaze po prvi put od 2006. godine“, izjavile su u sredu odbrambene snage Izraela (IDF) u saopštenju.

Sistem M270 je visoko pouzdan, borbeno testiran i veoma mobilni raketni sistem zemlja-zemlja. Teški raketni bacač se sastoji od samohodnog višecevnog bacača raketa koji može da ispaljuje različitu municiju.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su u sredu da su pogodile pomorske ciljeve u Gazi za koje se navodi da ih pripadnici Hamasa koriste za napade na izraelsku obalu.

Operaciju su izveli vojnici Pomorskih izraelskih odbrambenih snaga, vazduhoplovstva kao i Izraelskog artiljerijskog korpusa, navodi se u saopštenju ID.

Među ciljevima su bili dokovi, koji su bili pogođeni artiljerijskom vatrom sa bojnih brodova, ali su bili uključeni i helikopteri i kopnene artiljerijske baterije.

Osim toga, izraelske pomorske snage ubile su ronioca Hamasa koji je ranije u sredu pokušao da se infiltrira u Izrael sa obala Gaze, saopštila je ID.

Izraelske odbrambene snage proglasile su stanje spremnosti za rat nakon masivnog raketnog napada iz Pojasa Gaze. Štaviše, izraelski ministar odbrane Joav Galan najavio je masovno okupljanje rezervista. Operacija izraelske vojske protiv Hamasa nosi kodni naziv „Gvozdeni mačevi“.

M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System)

U pitanju je mobilni artiljerijski raketni sistem koji se koristi za lansiranje nevođenih raketa i vođenih raketa zemlja-zemlja. Ovaj sistem je prvobitno razvijen od strane SAD-a i trenutno je u upotrebi u različitim vojnim snagama širom sveta. Evo nekoliko ključnih karakteristika M270 MLRS.

 1. Lansiranje raketa:
  • M270 ima modularni lansirni sistem koji može nositi više vrsta raketa, uključujući nevođene rakete i vođene rakete zemlja-zemlja.
  • Tipičan lansirni kontejner može nositi 12 raketa.
 2. Rakete:
  • M270 koristi različite vrste raketa uključujući MLRS (M31 GMLRS) sa dometom od nekoliko desetina kilometara.
  • GMLRS su precizne rakete koje mogu biti opremljene različitim bojevim glavama, uključujući i takozvane “Unitary” bojeve glave i bojeve glave sa poddeljenim efektom.
 3. Mobilnost:
  • M270 je montiran na mobilnom vozilu koje mu omogućava brzu relokaciju na različite lokacije.
  • Vozilo ima široku pokretljivost na različitim vrstama terena, što ga čini korisnim za različite taktičke situacije.
 4. Sistem za lansiranje raketa:
  • Sistem za lansiranje raketa integriše se sa komandnim i kontrolnim sistemom koji omogućava precizno određivanje ciljeva i upravljanje lansiranjem raketa.
 5. Upotreba:
  • M270 MLRS se koristio u različitim sukobima i vojnim operacijama širom sveta, uključujući Zalivski rat, ratove na Balkanu, Avganistan i Irak.
 6. Modernizacije:
  • Tokom vremena, M270 je prošao kroz različite modernizacije kako bi se održala njegova operativna efikasnost i usklađivanje sa savremenim vojnim standardima.

M270 MLRS generalno predstavlja moćan sistem koji pruža mogućnost snažnog raketnog napada na širokom području. Njegova modularnost i mobilnost čine ga bitnim sredstvom u arsenalima vojski koje ga koriste.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave