NaslovnaNovostiBelgija će u Ukrajinu prebaciti lovce F-16 ali se isporuke ne očekuju...

Belgija će u Ukrajinu prebaciti lovce F-16 ali se isporuke ne očekuju pre 2025. godine

Belgijski ministar odbrane Ludivin Dedonder najavio je planove za isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini. Međutim, ove isporuke se ne očekuju do 2025. godine i direktno zavise od toga kada SAD isporuče najavljene borbene avione F-35 Belgiji.

Iako postoji samo ugovor za isporuku F-35 Belgiji, avioni još uvek nisu ni fizički proizvedeni a kamoli prebačeni u belgijske oružane snage. Sa druge strane, belgijski F-16 avioni možda i nisu u najboljem tehničkom stanju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će možda podsetiti na ovo obećanje tokom predstojećih sastanaka na visokom nivou. Na Samitu ministara odbrane NATO-a u Briselu, on je u pratnji novoimenovanog ministra odbrane Rustema Umerova i navodno planira da vodi niz važnih pregovora.

Zelenski je već održao sastanak sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, a planiran je i sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Diskusije će verovatno pokrivati različite aspekte, uključujući dalju saradnju sa NATO-om ali i pitanja daljeg snabdevanja oružjem, koje je iznenada postala upitna usled sukoba u Gazi.

Prošlog meseca, Zelenski, dok je pozirao u avionu, najavio koliko će desetina F-16 Ukrajina dobiti u prvoj fazi. Ukrajina će dobiti oko 61 avion F-16 Fighting Falcon. Od toga će 42 donirati Holandija, a 19 će doći iz Danske. Norveška je takođe najavila da će navodno pokloniti avione Ukrajini.

zelenski pozira u kokpitu f 16
zelenski pozira u kokpitu f 16

Danci su vremenom kupili 77 aviona F-16A/B od kojih je 48 modernizovano kroz program MLU. Kopenhagen je planirao da avioni ostanu u upotrebi do 2025. godine.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

f 16 block 70
F-16 Block 70, poslednja u nizu modernizacija aviona koga gledamo preko 40 godina

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

6 KOMENTARA

  1. Pomalo je dosadna priča sa tim avionom. Svi znaju da je to odličan avion, ali svaki avion obara svaka raketa. Možda je to dobro samo radi podizanja morala, u principu ništa značajno to neće promeniti. Budući da se stalno odlaže njegova isporuka Ukrajini, da li se Zapad plaši slabih efekata i razbijanja mita o F-16?

  2. Taj koji će im pomoći 2025 godine verovatno se godine seti tek kada mu se na telefonu pojav promena ili pak kad dobije bonus za uspešno laganje u predhodnoj . Žalosno je u šta su uvalili taj narod , a još grđe je koliko ga lažu .

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave