NaslovnaNovostiBelgija razmatra transfer F-16 u Ukrajinu: Međutim, avioni možda i nisu u...

Belgija razmatra transfer F-16 u Ukrajinu: Međutim, avioni možda i nisu u najboljem tehničkom stanju..

Belgija razmatra mogućnost da Ukrajini isporuči borbene avione F-16, izjavio je belgijski premijer Aleksandar De Kro, tokom govora održanog na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

„Tražili smo od Ministarstva odbrane da proveri da li je život naših letelica u potpunosti iscrpljen“, rekao je De Kro.

Kako navodi De Kru, sada je pitanje koliko dugo bi Ukrajina mogla da koristi ove avione.

“Moramo da uzmemo u obzir sve aspekte. Ako su avioni ikako sposobni za upotrebu, onda to svakako treba uzeti u obzir”, rekao je šef belgijske vlade.

Lovci F-16 ne moraju nužno da se koriste za borbu?

“Postoji mogućnost da Ukrajina koristi belgijske avione samo za obuku. Tada će standardi biti drugačiji”, rekao je de Kro.

Zamenik premijera belgijske vlade Dejvid Klarinval ranije je u intervjuu za zapadno glasilo RTL rekao da bi Belgija teoretski mogla da isporuči Ukrajini između 2 i 4 borbena aviona F-16 sledeće godine.

Izvori su za belgijski VRT News potvrdili mogućnost da Belgija isporuči Ukrajini avione F-16.

Belgijsko vazduhoplovstvo ima 45 borbenih aviona F-16. U narednih 5-6 godina, sve ovo će doći do kraja svog radnog veka. Od sledeće godine, belgijsko ratno vazduhoplovstvo će početi da dobija 4 do 5 novih borbenih aviona F-35 godišnje, koji će postepeno zameniti F-16.

zelenski pozira u kokpitu f 16
zelenski pozira u kokpitu f 16

Odluka je doneta 2018. Belgijska vlada je 15. septembra odobrila učešće zemlje u obuci ukrajinskih pilota na avionima F-16, u okviru „Avijacione koalicije“ za podršku Ukrajini.

Podsećamo, nedavno se saznalo da će u bliskoj budućnosti u SAD početi obuka ukrajinskih vojnih pilota na lovcima F-16.

Belgija pre samo nekoliko nedelja odbila da prebaci u Ukrajinu lovce F-16

Belgijsko rukovodstvo je pre samo nekoliko nedelja odlučilo da odbije prebacivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, navodeći njihovo nezadovoljavajuće tehničko stanje.

Kako je tada pisalo u materijalu La Libre Belgique, belgijski vojni resor je tvrdio da su avioni F-16 u takvom stanju da ne mogu biti prebačeni čak ni kao vojna pomoć. Šta je navelo Balgiju da omekša stav o dotrajalim avionima ne zna se, ali može se pretpostaviti.

Pored problema sa avionima, Belgija je bila suočena sa potrebom da popuni svoje zalihe municije, koje su nakon brojnih donacija Ukrajini opet primetno iscrpljene. Prema podacima, za ovu namenu biće potrebno najmanje 7 milijardi evra.

General-potpukovnik Frederik Gotink, načelnik odeljenja za logistiku belgijske vojske, prokomentarisao je situaciju:

„Došli smo do granice onoga što možemo da damo Ukrajini. Ponovno snabdevanje municijom je noćna mora. Za to su potrebne godine.

Ova odluka može postati dodatni pritisak na NATO i druge zemlje Unije, jer pitanja vojne podrške Ukrajini ostaju prioritet Zapada.

1 KOMENTAR

  1. Ловци “Ф-16” (‘Летећи мртвачки сандук’) су већ одавно застарели, јер су са краја 80.-их и с’почетка 90.-их година, ‘кршеви’ с’пуно рупа! Сви хоће да их се реше по сваку цену,највише Американци ,НАТО и њихови вазали, послушни бескичмењаци ,јер их имају као г*вана !Иначе , они их зову ‘Мртвачки ковчег који лети’ !

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave