Naslovna Novosti Predstavljena najnovija verzija Black Hornet nano drona: Nadograđeni “Stršljen” ima kameru od...

Predstavljena najnovija verzija Black Hornet nano drona: Nadograđeni “Stršljen” ima kameru od 12MP, termovizir i domet od 2km

1
zanimljiv trofej ruske trupe u ukrajini 22ulovile22 najmanji vojni dron na svetu pd 100 black hornet
black hornet
google news

Proizvođač bespilotnih letelica za odbranu, Teledyne FLIR Defense, predstavio je unapređeni model četvrte generacije svog veoma popularnog drona Black Hornet.

Vazduhoplovno sredstvo se medijski “proslavilo” savršenim marketinškim trikom, slanjem na front u Ukrajinu. Tada je promovisan kao dron od vitalnog značaja za nadzor i prikupljanje obaveštajnih podataka za ukrajinske odbrambene snage, između ostalog.

Kompanija Teledyne Technologies Inc. sa sedištem u Kaliforniji saopštila je da je njihov dron Black Hornet 4 ažuriran kako bi “operaterima u konfliktnim situacijama pružio poboljšani domet, izdržljivost, snimanje i prikrivenu svest o situaciji”.

Prethodni model Ukrajini je prosleđen kroz grupu njima podržavajućih nacija predvođena UK i uz naravno odobrenje SAD. Ruske trupe su već zaplenile vredan ratni trofej od ukrajinskih snaga, kompletan set bespilotne letelice PD-100 Black Hornet Nano.

Teledyne FLIR Defense je predstavio svoj novi nano dron, koji kompanija naziva Personal Reconnaissance System – na ovonedeljnoj konferenciji Udruženja američke vojske (AUSA) u Vašingtonu.

Sve ovo je usledilo manje od tri meseca nakon što je Pentagon potpisao ugovor o značajnom povećanju postojeće flote letelica “koje staju na dlan”, kao deo šireg sporazuma o rezervama od 93 miliona dolara objavljenog u julu.

black hornet britanski mikro dronovi stigli u pomoc ukrajincima
black hornet mikro dronovi stigli u pomoc ukrajincima

Nova iteracija mini-drona od 70 grama sadrži dnevnu kameru od 12 megapiksela sa poboljšanim performansama pri slabom osvetljenju i novi termovizir visoke rezolucije koji operateru pruža bolje fotografije i video snimke.

Novi Black Hornet imaju kapacitet leta od 30 minuta, domet udaljenosti od dva kilometra i otpornost na vetar jačine do 45 km/h, što treba da shvatimo kao značajne karakteristike imajući u vidu veličinu bespilotne letelice.

Njihov novi manji obim i unutrašnja mehanika omogućavaju dronovima Black Hornet da rade sa smanjenim vizuelnim ili audio tragovima te da ih neprijateljske sile teže mogu otkriti.

Nova iteracija letelice takođe ima “sportsku tehnologiju izbegavanja prepreka” koja smanjuje rizik od sudara tokom daljinskog ili automatizovanog leta.

JihFen Lei, generalni direktor Teledyne Flir Defense, tvrdi da će se nova generacija dronova Black Hornet pokazati još vrednijom za vojnike u SAD, Ukrajini i navodno čak 40 drugih zemalja koje koriste ovu bespilotnu letelicu za izviđanje, tajne ofanzive i precizno planiranje vazduhoplovnih udara.

black hornet
black hornet

„Black Hornet 4 podiže karakteristike i mogućnosti koje su Black Hornet 3 učinile svetski poznatim na sledeći nivo“, rekao je ovaj direktor. „Blisko smo sarađivali sa klijentima i krajnjim korisnicima kako bismo ovaj sistem učinili još vrednijim za vojnike kojima je potrebno razumevanje situacije dok su uključeni u tajne operacije, gde su precizne i trenutne informacije ključne. Black Hornet 4 je tehnologija nano-dronova koja je otporna na budućnost.”

Proizvodnja nano-dronova je u ekspanziji, te su i kinezi nedavno predstavili sopstveni. Novi kineski izviđački mikrodron „Kolibri” ušao u službu kineskih specijalaca još početkom ove godine. Ruski analog Black Hornetu je mikro-dron Vektor-75.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version