Naslovna Avijacija Black Hornet – britanski mikro-dronovi stigli u pomoć ukrajincima

Black Hornet – britanski mikro-dronovi stigli u pomoć ukrajincima

0
black hornet britanski mikro dronovi stigli u pomoc ukrajincima
black hornet britanski mikro dronovi stigli u pomoc ukrajincima
google news

Oružane snage Ukrajine koriste najmanje vojne dronove na svetu – britanske mikro-dronove Black Hornet. Fotografije mikro-dronova koji se koriste u Ukrajini objavljene su na Telegramu.

Minijaturne dronove tipa helikoptera razvila je norveška kompanija Prok Dinamics 2012. Kasnije je britansko Ministarstvo odbrane naručilo veliku seriju ovih bespilotnih letelica za svoju vojsku.

Dužina drona je samo 100 milimetara, a težina oko 18 grama. Može da postigne brzinu do 5 metara u sekundi. Trajanje leta je 25 minuta. Domet drona je do 1 kilometar.

Minijaturna veličina omogućava operateru da obavlja špijunske misije a da se dron ne primeti. “Crnog stršljena” je koristila Brigada britanskih obaveštajnih snaga u Avganistanu. Takođe su ga usvojile i Snage za specijalne operacije američkog marinskog korpusa.

U avgustu 2022. vlade Norveške i Velike Britanije najavile su da će finansirati proizvodnju 850 dronova Black Hornet za Ukrajinu, a u oktobru Kijevu je isporučena prva serija od 50 bespilotnih letelica, javili su lokalni mediji.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version