Naslovna Novosti Trofej! Ruske trupe u Ukrajini “ulovile” najmanji vojni dron na svetu, PD-100...

Trofej! Ruske trupe u Ukrajini “ulovile” najmanji vojni dron na svetu, PD-100 Black Hornet

6
zanimljiv trofej ruske trupe u ukrajini 22ulovile22 najmanji vojni dron na svetu pd 100 black hornet
black hornet
google news

Ruske trupe su navodno zaplenile vredan ratni trofej od ukrajinskih snaga, kompletan set bespilotne letelice PD-100 Black Hornet Nano, globalno poznatog kao jednog od najmanjih vojnih dronova na svetu.

Ovu vest je naširoko prenelo nekoliko ruskih telegram kanala, uključujući kanal Ribar, poznat po odličnim situacionim mapama od početka sukoba u Ukrajini.

Prema tvrdnjama, u blizini Nove Tavolžanke, jedinica ruskih specijalnih snaga uspešno je izvršila zasedu na jedinicu odreda ukrajinskog bataljona Kraken.

Intenzivna bitka između dve snage rezultirala je eliminacijom ukrajinskih trupa, dok su ruski vojnici obezbedili komplet bespilotnih letelica PD-100 Black Hornet Nano, tvrdi Ribar.

Ukrajina je dobila mikro-dronove ‘Black Hornet’ kroz saradnju Norveške i Velike Britanije. Ova značajna akvizicija je omogućena najavom u avgustu 2022. godine, u kojoj su se Velika Britanija i Norveška obavezale da će Ukrajini obezbediti 850 ovih malih dronova kao deo velikodušnog paketa pomoći od 64 miliona dolara.

Ako su tvrdnje ruskih Telegram kanala tačne, ovo bi bio prvi zabeleženi slučaj da su ruske snage uhvatile nano dronove „Crni stršljen“ u ratu koji je u toku.

Proruski vojni blogeri takođe sugerišu da zarobljeni dron ima značajnu vrednost i da postoji potreba da se temeljno secira i prouči do najsitnijih detalja kako bi se potencijalno replicirala ili razvila slična tehnologija.

Inače, ovo nije prvi put da je zaplenjena ova bespilotna letelica veličine vrapca. U 2020. nekoliko izveštaja je tvrdilo da su sirijske snage pronašle dron Black Hornet u blizini Tal Tamra.

Ostaje nejasno ko je operater zarobljenog drona u Siriji pre nego što su ga sirijske trupe pronašle. Međutim, 2019. godine, američka vojska je započela distribuciju Black Hornet različitim jedinicama.

BLACK HORNET NANO BPL
BLACK HORNET NANO DRON

Američke snage za specijalne operacije, poznate po svom velikom učešću u Siriji, koriste različite varijante ovih dronova još od 2015 godine.

Minijaturne dronove tipa helikoptera razvila je norveška kompanija Prox Dynamics 2012. Kasnije je britansko Ministarstvo odbrane naručilo veliku seriju ovih bespilotnih letelica za svoju vojsku.

Ovi dronovi mogu odigrati ključnu ulogu u poboljšanju svesti o situaciji omogućavajući izviđanje područja van vidokruga, kao što su uglovi ili preko zidova, čime se identifikuju skrivene pretnje tokom rutinskih patrola u ciljanim lokacijama.

Dužina drona je samo 100 milimetara, a težina oko 18 grama. Može da postigne brzinu do 5 metara u sekundi. Trajanje leta je 25 minuta. Domet drona je do 1 kilometar.

Dron Black Hornet je dizajniran sa izdržljivom plastikom koja pruža robusnost u različitim uslovima, uključujući jače vetrove. Njegov aerodinamički oblik omogućava mu da održi stabilnost tokom leta.

black hornet britanski mikro dronovi stigli u pomoc ukrajincima
black hornet

Minijaturna veličina omogućava operateru da obavlja špijunske misije a da se dron ne primeti. “Crnog stršljena” je koristila i Brigada britanskih obaveštajnih snaga u Avganistanu. Takođe su ga usvojile Snage za specijalne operacije američkog marinskog korpusa.

Uprkos svojoj maloj veličini, nano dron u svom nosu ima tri nadzorne kamere, poboljšavajući njegove mogućnosti izviđanja. PD-100 Black Hornet sistem se sastoji od dve bespilotne letelice i bazne stanice, čineći sveobuhvatnu postavku za operativno korišćenje.

U oktobru 2022. godine Kijevu je isporučena prva serija od 50 bespilotnih letelica, javili su tada lokalni mediji.

6 KOMENTARA

  1. Ono sto je snaperista u drugom dronista je u ovom ratu samo nezaboravite kog uhvate njemu nema pomoci umiru u navecim mukama to nepise u uputstvu za upotrebu dronova

  2. Baš “velikodušan paket pomoći” koji ukre košta 64 miliona $. Da nije “pomoć” i da nije “velikodušan” na tržištu bi to koštalo cca 10 miliona $.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version