Naslovna Novosti SAD najavile novi vojni paket za Ukrajinu; Pored lepeze municije, stižu nano...

SAD najavile novi vojni paket za Ukrajinu; Pored lepeze municije, stižu nano dronovi Black Hornet

7
zanimljiv trofej ruske trupe u ukrajini 22ulovile22 najmanji vojni dron na svetu pd 100 black hornet
black hornet
google news

Ova nova tranša vojne pomoći uključuje municiju za PVO sisteme Patriot i NASAMS, municiju za višestruke raketne bacače HIMARS, nano bespilotne letelice Black Hornet, minobacačke metke 60 mm i 120 mm, rakete vazduh-zemlja Hidra, oklopna vozila, protiv tenkovske rakete i druga oprema preuzeta iz zaliha američke vojske, naveo je Pentagon u saopštenju.

Među ovom opremom izdvajaju se mini nano dronovi Black Hornet, koje sada daju Ukrajini i Amerikanci. Njihova glavna misija je izviđanje. Prvi put su na front stigli iz Britanije, u oktrobru prošle godine.

Dužina drona je samo 100 milimetara, a težina oko 18 grama. Može da postigne brzinu do 5 metara u sekundi. Trajanje leta je 25 minuta. Domet drona je do 1 kilometar.

Uprkos svojoj maloj veličini, nano dron u svom nosu ima tri nadzorne kamere, poboljšavajući njegove mogućnosti izviđanja. PD-100 Black Hornet sistem se sastoji od dve bespilotne letelice i bazne stanice, čineći sveobuhvatnu postavku za operativno korišćenje.

Ruske trupe su već “ulovile” ovaj najmanji vojni dron na svetu. Ovu vest je naširoko prenelo nekoliko ruskih telegram kanala, uključujući kanal Ribar, poznat po najboljim situacionim mapama od početka sukoba u Ukrajini.

Prema tvrdnjama, u blizini Nove Tavolžanke, jedinica ruskih specijalnih snaga uspešno je izvršila zasedu na jedinicu odreda ukrajinskog bataljona Kraken. Intenzivna bitka između dve snage rezultirala je eliminacijom ukrajinskih trupa, dok su ruski vojnici obezbedili komplet bespilotnih letelica PD-100 Black Hornet Nano, tvrdi Ribar.

Ukrajina je prvi put dobila mikro-dronove ‘Black Hornet’ kroz saradnju Norveške i Velike Britanije. Ova akvizicija je omogućena najavom u avgustu 2022. godine, u kojoj su se Velika Britanija i Norveška obavezale da će Ukrajini obezbediti 850 ovih malih dronova kao deo velikodušnog paketa pomoći od 64 miliona dolara.

Ako su tvrdnje ruskih Telegram kanala tačne, to je bio prvi zabeleženi slučaj da su ruske snage uhvatile nano dronove „Crni stršljen“ u ratu koji je u toku.

Proruski vojni blogeri takođe sugerišu da zarobljeni dron ima značajnu vrednost i da postoji potreba da se temeljno secira i prouči do najsitnijih detalja kako bi se potencijalno replicirala ili razvila slična tehnologija.

black hornet britanski mikro dronovi stigli u pomoc ukrajincima
black hornet, britanski mikro dronovi

Inače, ovo nije prvi put da je zaplenjena ova bespilotna letelica veličine vrapca. U 2020. nekoliko izveštaja je tvrdilo da su sirijske snage pronašle dron Black Hornet u blizini Tal Tamra.

Ostaje nejasno ko je operater zarobljenog drona u Siriji pre nego što su ga sirijske trupe pronašle. Međutim, 2019. godine, američka vojska je započela distribuciju Black Hornet različitim jedinicama.

SAD, u vojnoj pomoći Ukrajini, premašile 43 milijarde dolara

Ova pomoć treba da pomogne „Ukrajincima da vrate” teritorije koje su okupirale ruske trupe, navodi američki državni sekretar Entoni Blinken u posebnom saopštenju.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu i okupirala nove teritorije u februaru prošle godine, Vašington je Kijev sponzorisao sa desetinama paketa vojne pomoći, koji zajedno premašuju iznos od 43 milijarde dolara.

američki vojnik drži novac ilustracija
američki vojnik drži novac ilustracija

Novi paket vojne pomoći dolazi u trenutku kada ukrajinska vojska nastavlja neuspelu kontraofanzivu pokrenutu početkom juna i kroz koju idalje pokušava da povrati teritorije koje je okupirala Rusija, sa prvim ciljem da probije front na jugu i dođe do Azovskog mora da odvoji ruske trupe i odseče im kopneni koridor ka Krimu. Rezultati su za sada blago rečeno skromni.

Neuspešna kontraofanziva

Ukrajinska vojska je povratila ne više od 10ak sela, po cenu značajnih gubitaka, uključujući zapadnu opremu (tenkove, oklopne haubice, itd. .), i strada usled otpora ruskih trupa raspoređenih na nekoliko odbrambenih utvrđenih linija i zaštićenih gustim minskim poljima.

Čak i prema čuvenom zapadnom glasilu, The New York Times-u, u prve dve nedelje kontraofanzive, ukrajinska vojska je izgubila oko 20 odsto svog teškog naoružanja.

unistena oklopna vozila ukrajinske vojske u rejonu naselja. rabotino u pravcu zaporozja ukljucujuci tenkove leopard i borbena vozila pesadije bredli
unistena oklopna vozila ukrajinske vojske u rejonu naselja. rabotino u pravcu zaporozja ukljucujuci tenkove leopard i borbena vozila pesadije bredli

Časopis međutim tvrdi da je stopa gubitaka kasnije opala nakon što su ukrajinski komandanti izvršili taktičke promene, oslanjajući se više na stalne artiljerijske napade u pokušaju da se iscrpe ruske trupe. Usled nedostatka artiljerijskih granata SAD je nedavno posegla i za kasetna punjenja, zabranjena u većini zemalja sveta.

7 KOMENTARA

  1. Šta očekivati od “države” koja je nastala na genocidu starosedelaca Indijanaca i koja je počinila naj veći genocid nad civilima u Hirošimi i Nagasakiju. Pri tome nastala je od otpadnog genetskog materijala Evrope. Ubice, prostitutke, čedomorke, prevaranti, lopovi, …i po koji avanturista.

  2. Зеленски има нови поглед на свет,
    откако се ‘увукао’ НАТО-у и његовим
    вазалима,нарочито Енглезима и Немцима!
    “Највећи успех за ‘глумца’ који игра
    “злоћка” је то,да га на крају представе
    публика ‘линчује’ !”

  3. Koliko navaljuju na Rusiju da je poraze ,podele i opljackaju. San im se nece ostvariti! Satanisti idu do kraja..ali Bog uvek pobedjuje. Poraz zlikovcima sa zapada!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version