NaslovnaNovostiŠef ukrajinske vojne obaveštajne službe, Budanov priznao da je Kijev napadao nuklearnu...

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, Budanov priznao da je Kijev napadao nuklearnu elektranu Zaporožje

Ukoliko niste znali, kijevski režim je do sada dosledno negirao da su ukrajinske snage ikada napale ili granatirale nuklearnu elektranu Zaporožje. Vojna dejstva na ovoj izuzetno osetljivoj teritoriji bi potencialno suočila svet sa do sada nezapamćenom katastrofom.

Međutim, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe je konačno otkrio istinu, otvoreno rekavši da su ukrajinski specijalci izvršili najmanje tri napada na najveću nuklearnu elektranu u Evropi kako bi je “oslobodili”.

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) Kiril Budanov može se smatrati jednim od najdiskutabilnijih kadrova Kijeva, koji zbog svoje želje za pažnjom neprestano diskredituje ukrajinske vlasti i vojsku.

Ovog puta on javno izjavljuje da su ukrajinski specijalci tri puta pokušali da zauzmu nuklearnu elektranu Zaporožje, dok priču prenose svi zapadni mediji. Podsetimo, ukoliko nešto krene po zlu, eksplozija u NE Zaporožje bi bila jednaka šest Černobila.

Šef GUR-a je rekao da je prvi pokušaj “oslobađanja” učinjen u avgustu 2022. godine. Ukrajinski vojnici su civilnim čamcima prešli basen vode Kahovka i spustili se na istočnu obalu Dnjepra.

Pokušali su da stvore uporište za dalje kopnene operacije i napad na grad Energodar i nuklearku Zaporožje koja se nalazi na obali akumulacije. Operacija je propala i ukrajinske specijalne snage su uništene od strane ruske vojske.

Ukrajinske trupe pokrenule su još dve operacije u pokušaju da se iskrcaju na istočnu obalu Dnjepra i napadnu nuklearku Zaporožje. Prema rečima Budanova, u poslednjem od ovih pokušaja učestvovalo je nekoliko stotina vojnika, uključujući komandanta ukrajinske „legije stranaca“ Vadima Popika, kao i ekipe stranih plaćenika, uključujući i borce sa Novog Zelanda.

zaporožje nuklearna elektrana foto getty images
zaporožje nuklearna elektrana

Budanov se požalio da je ruska vojska donela tešku opremu na obalu, zbog čega su ukrajinski specijalci uništeni i bili primorani da se povuku.

U pokušaju da navede bar neke pobede u neuspelim operacijama, Budanov je zaključio da se iskustvo takvih „pomorskih operacija“ pokazalo korisnim za slične operacije na drugim mestima.

Verovatno je mislio na prilično neuspele pokušaje ukrajinskih snaga da se iskrcaju na istočnoj obali reke Dnjepar u oblasti Herson.

Moskva nije ostavila bez odgovora svedočenja Kijeva te je pozvala zapadnu populaciju da se probudi i shvati pretnju koju Kijev ovakvim delovanjem i njima predstavlja.

Ruska strana je više puta izveštavala o uništavanju ukrajinskih jurišnih grupa u zoni NPP. Rusko Ministarstvo odbrane je 1. septembra prošle godine saopštilo da su dve diverzantske grupe do 60 ljudi na sedam čamaca sletele 3 km od stanice i „pokušale da zauzmu elektranu“. Istog dana odbijen je pokušaj iskrcavanja trupa oružanih snaga Ukrajine [OSU] na dve samohodne barže.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, 19. oktobra 2022. godine, OSU su rasporedili 37 čamaca sa vojnim osobljem u još jednom napadu na istočnu obalu rezervoara Kahovski.

Kao rezultat toga, ukrajinska strana je izgubila više od 90 vojnika i 14 čamaca, a ostali su razbacani artiljerijskom vatrom u vodama ovog rezervoara.

Nuklearku su stalno granatirale ukrajinske bespilotne letelice i artiljerija, ali je Kijev tada pokušao da okrivi Rusiju za napade. Stručnjaci IAEA prisutni su na terenu od 1. septembra 2022. godine nakon prve posete stanici generalnog direktora agencije Rafaela Grosija.

nuklearna elektrana
nuklearna elektrana

U međuvremenu, ruska vojska obezbeđuje misiju IAEA u Zaporoškoj elektrani, dok ukrajinske snage pokušavaju sve više i više provokacija. Ruske snage su 3. oktobra obezbedile rotaciju posmatrača IAEA; ali su tokom pregleda puta ruski vojnici otkrili neeksplodiranu municiju strane proizvodnje. Otkrivena je u neposrednoj blizini elektrane kao rezultat stalnog granatiranja sa ukrajinske strane.

Tokom rotacije IAEA krajem avgusta, ukrajinska strana je izvela provokaciju „koristeći sredstva koja su simulirala eksplozije municije na putu inspektora“. Međutim, to nije za sobom povuklo nikakve posledice, misija u elektrani je uspešno izmenjena.

Budanovljeva nedavno priznanja i ruski apel međunarodnoj zajednici verovatno neće doneti rezultate. U međuvremenu, opasnost od novih ukrajinskih napada ostaje.

Kakvo je sada stanje na terenu?

Krajem septembra, OSU su povukli nekoliko dobro obučenih jedinica iz regiona Zaporožje. Neki od njih su prebačeni u oblast Hersona, gde se očekuje da će OSU u bliskoj budućnosti pokušati da izvrši opsežne napade preko Dnjepra. Zaporoška NE ​​ostaje jedan od mogućih pravaca ukrajinskih napada.

Uništenje brane Kahovska od strane ukrajinske vojske u junu imalo je za cilj da otvori put ukrajinskoj ofanzivi preko plitke reke.

Štaviše, u avgustu je britanska vlada takođe izvestila da su britanski instruktori obučili oko 900 ukrajinskih marinaca, od kojih su planirali da stvore grupe specijalne namene.

Obuku su izveli instruktori 42. i 47. divizije komandosa, a u zvaničnom dokumentu britanske vlade se navodi da su se ukrajinski vojnici pripremali za operacije pomoću malih čamaca.

vaskrsli budanov
budanov

Dok ukrajinske snage trenutno pokušavaju da se uporište na ostrvima u Hersonskoj oblasti, mogući su i predstojeći napadi na Zaporošku NE. Malo je vojnog smisla u zauzimanju Zaporoške NE i grada Energodara, pošto oni nisu strateški važni za dalju ofanzivu.

Međutim, kijevski režim može dobiti prednost stvarajući nuklearnu pretnju i uzimajući lokalno stanovništvo za taoce.

Katastrofa u nuklearnoj elektrani imala bi nepojmljive posledice po širi region, uključujući i brojne evropske zemlje, čak i Srbiju. Ako se rezervni dizel generatori i mobilne pumpe pokvare i reaktori se pregreju ili sruše, radioaktivne materije će se ispustiti u atmosferu te stvoriti najveću nuklearnu katastrofu ikada zabeleženu u Evropi, koja će se širiti hiljadama kilometara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave