NaslovnaNovostiŠta se dešava sa nuklearnom elektranom Zaporožje?

Šta se dešava sa nuklearnom elektranom Zaporožje?

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency, IAEA) Rafael Grossi stigao je 29. marta u nuklearnu elektranu Zaporožje. Ovo je druga poseta direktora IAEA atomskoj elektrani u Energodaru.

Prvih meseci rusko-ukrajinskog sukobo čitav svet je strahovao od pogubnih posledica koje bi pogodile planet u slučaju da dođe do namerne havarije najveće atomske central u Evropi. Kako je sukob eskalirao, druge vesti su Energodar pomalo potisnule iz žiže javnosti. Trenutno je aktuelnija moguća primena brtanske municije od osiromašenog uranijuma.

Drugu delegaciju IAEA je činilo 11 ljudi, uključujući samog Grosija i tri inspektora koji su došli na smenu  kao deo dežurnog tima. Renat Karča, savetnik izvršnog direktora ruskog operatera nuklearne elektrane Rosenergoatom, izjavio je da će tri stručnjaka iz Slovačke, Francuske i Japana ostati u elektrani oko dva meseca.

Inače, sedmočlanu delegaciju čine predstavnici Odeljenja za bezbednost i UN ( UN Department of Safety and Security, UNDSS).

Grosi je 25. marta najavio da planira da poseti nuklearnu elektranu. No, datum poste je pomeren za 29. mart, kako bi se uklopio sa redovnom rotacijom eksperata IAEA. Prethodna rotacija  je bila odložena za skoro 30 dana od strane Odeljenja za bezbednost UN. Grosi je izjavio kako planira da lično proveri da li i koliko se situacija promenila od njegove poslednje posete nuklearnom postrojenju 1. septembra 2022. O ovoj poseti smo detaljno pisali. 

Inače, Grosi je 27. marta posetio i hidroelektranu Dnjepar, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Grosi je 22. marta izjavio da se više ne razmatra stvaranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane Zaporožje i da bi fokus trebalo da bude na prekidu neprijateljstava u blizini tog objekta.

U Energodaru se nalazi nuklearna elektrana snage 6 Gigavata. Krajem februara 2022. godine objekat je stavljen pod kontrolu ruskih snaga. Od tada, ukrajinska vojska je periodično granatirala i stambena naselja Energodara i teritoriju nuklearne elektrane, koristeći bespilotne letelice, tešku artiljeriju i višecevne raketne sisteme. U većini slučajeva napade odbijaju sistemi protivvazdušne odbrane, međutim, nekoliko puta su granate pogodile infrastrukturne objekte i skladišta nuklearnog otpada. Da bi zaštitili nuklearnu elektranu Zaporožje od granatiranja, inženjeri su napravili nešto poput zaštitne kupole. S druge strane, Kijev optužuje rusku stranu da ona bombarduje zonu elektrane. Upravo je prva Grosije misija imala zadatak da utvrdi činjenično stanje i, eventualno, organizuje obezbeđenje objekta od pogubnih havarija.

Trenutno su dva bloka termoelektrane u toplom isključenju i snabdevaju toplotom Energodar, još dva su u hladnom isključenju. Ostale jedinice su u remontu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave