Naslovna Novosti Legendarni bombarder, B-1B Lancer, u potpuno novoj konfiguraciji, obavio svoj prvi let

Legendarni bombarder, B-1B Lancer, u potpuno novoj konfiguraciji, obavio svoj prvi let

0
b 1b lancer
b 1b lancer
google news

Modifikovani bombarder B-1B Lancer izvršio je svoj prvi let. Unapređen avion, koji je u službi 7. eskadrile za bombardovanje Ratnog vazduhoplovstvstva SAD (USAF) je prvi put poletelo 8. septembra ove godine, dok je događaj najavljen tek početkom oktobra.

Avion je dobio niz nadogradnji u okviru vojnog programa BEAST američkog ratnog vazduhoplovstva za modernizaciju flote B-1B Lancer, navodi magazin Vazdušnih i svemirskih snaga.

Program BEAST, zvanično poznat kao B-1 Embracing Agile Scheduling Team, ima za cilj da poboljša mogućnosti i produži životni vek B-1B Lancer bombardera. Program podrazumeva modifikaciju bombardera B-1B Lancer nizom tehnologija i sistema najnovije generacije kako bi ovi avioni zadovoljili trenutne potrebe USAF.

Prvi let BEAST modifikovanog B-1B Lancera održan je 8. septembra. Ovo dokazuje da je program ušao u fazu testiranja.

Jedan od ciljeva programa BEAST je ubrzanje procesa modernizacije B-1B Lancera, potencijalno smanjenje vremena modernizacije do dve godine.

Ukratko, program B-1B Lancer BEAST se fokusira na modernizaciju flote bombardera B-1B Lancer američkog vazduhoplovstva kako bi se poboljšale njene sposobnosti i produžio njen radni vek.

rockwell b 1 lancer
Rockwell B-1 Lancer

Prvi let B-1B Lancera je već obavljen, što je označilo navodni napredak u implementaciji ovog programa.

Među modifikacijama koje je prvi bombarder B-1B Lancer dobio bio je unapređeni sistem Home-Alien, sistem za razmenu podataka Link 16, modifikovani komunikacioni sistemi, avionika, sistemi za skladištenje podataka za obradu veće količine informacija, što je važno za današnje bojno polje.

Neverovatno ubrzana modernizacija bombardera B-1B Lancer

Ova nadogradnja, koja je urađena kao deo programa B-1 Embracing Agile Scheduling Team (BEAST), trebalo bi da pomogne posadi bombardera da se fokusira na borbenu upotrebu aviona.

Još jedan važan detalj je da je trenutno potrebno 22 dana za nadogradnju bombardera B-1B Lancer, pa je zahvaljujući vojnom programu BEAST proces nadogradnje aviona smanjen za dve godine.

FINALLY: The Modernized B-1 'BEAST' Bomberwill Make Its First Flight
B-1B Lancer BEAST

Treba napomenuti da je u naredne dve godine planirana modernizacija još 22 aviona. Ukupno, program BEAST bi trebalo da produži „život“ bombardera B-1B Lancer najmanje do 2040. godine.

Što se incidenata tiče, prošlog meseca smo pisali o incidentu gde je ruski lovac Su-27 “presreo” dva američka strateška bombardera B-1B iznad Baltičkog mora. Naime, SAD su pokrenule novu misiju Operativne grupe za bombardere u Evropi. Strateški bombarderi B-1B su raspoređeni i u Britaniji.

Treba napomenuti da SAD periodično sprovode misije ovog tipa, dovodeći strateške bombardere B-1B Lancer ili B-52H Stratofortress u Veliku Britaniju ili Španiju.

B-1 ukratko

Teški bombarder B-1 Lancer (Rockwell International B-1 Lancer – Ulan) je višenamenski bombarder nastao kao zamena za avion Boeing B-52 po programu AMSA od 1965. godine i prvi je borbeni avion na svetu, po dizajnu sa elementima „stelt” tehnologije. 

U službi je američkog ratnog vazduhoplovstva je od 27. jula 1985. godine. Početkom 1990-ih počela je konverzija aviona B-1 za opremanje konvencionalnim naoružanjem. 

Konačna verzija bombardera B-1B implementirala je koncept proboja protivvazdušne odbrane na malim visinama letenjem na ultra malim visinama uz izbegavanje terena.

Dakle primarna misija B-1 Lancer-a je izvođenje dugometnih napada niskog leta. Ima veliki unutarnji skladišteni prostor za oružje koji može nositi različite konvencionalne i nuklearne bombe, krstareće projektile i vođenu municiju. 

Ovaj avion ima sposobnost preciznog isporučivanja svog tereta, što ga čini efikasnom platformom za međukontinentalne i regionalne misije.

izraelski f 15 i americki b 1b lancer patroliraju nad tel avivom 30. oktobar 2021. vazduhoplovstvo sad astariji avijaticar jerreht harris
Izraelski F-15 i američki B-1B Lancer patroliraju nad Tel Avivom, 30. oktobar 2021. (Vazduhoplovstvo SAD-a/Stariji avijatičar Jerreht Harris)

B-1 Lancer je prošao kroz različite nadogradnje tokom godina kako bi se unapredile njegove sposobnosti, uključujući povećanu kapacitet nosača oružja, poboljšane avionike i radarne sisteme. 

Učestvovao je u raznim vojnim operacijama i bio angažovan u sukobima poput Zalivskog rata, bombardovanju Jugoslavije, rata u Avganistanu i rata u Iraku.

Iako aktivan deo flote bombardera USAF-a zajedno s B-2 Spirit stealth bombarderom i B-52 Stratofortressom.

U avgustu ove godine objavljeno je da su američke vazduhoplovne snage odustale od prvobitno planirane ideje da povuku bombardere B-1B Lancer i B-2 Spirit početkom 2030-ih.

Prema novom planu, isti B-1 Lancer će ostati u upotrebi do kada će biti zamenjen novim bombarderom B-21 Raider 6. generacije, za koji se pompezno najavljuje da će svoj prvi let obaviti do kraja ove godine.

Bombarder B-1B Lancer karakteristike:

  • Primarna funkcija: Teški bombarder velikog dometa, višenamenski
  • Proizvođač: Boeing, Severna Amerika (ranije Rockwell International, North American Aircraft)
  • Ofanzivna avionika, Boeing vojni avion; Defensive Avionics, EDO Corporation
  • Pogon: Četiri General Electric F101-GE-102 turboventilatorska motora sa naknadnim sagorevanjem
  • Potisak: 30.000 plus funti sa naknadnim sagorevanjem, po motoru
  • Raspon krila: 137 stopa (41,8 metara) ispruženih napred, 79 stopa (24,1 metara) zabačenih u krmi
  • Dužina: 146 stopa (44,5 metara) Visina: 34 stope (10,4 metra) Težina: približno 190.000 funti (86.183 kilograma)
  • Maksimalna težina pri poletanju: 477.000 funti (216.634 kilograma)
  • Kapacitet goriva: 265.274 funti (120.326 kilograma)
  • Nosivost: 75.000 funti (34.019 kilograma)
  • Brzina: 900-plus mph (1,2 maha na nivou mora)
  • Raspon: Interkontinentalni
  • Plafon: Više od 30.000 stopa (9.144 metra)
  • Posada: četiri (komandir aviona, kopilot i dva oficira za borbene sisteme)
  • Jedinični trošak: 317 miliona dolara
  • Početna operativna sposobnost: oktobar 1986
  • Inventar: Aktivna snaga, 62 (test, 2); ANG, 0; Rezerva, 0

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version