Naslovna Novosti Ruski lovac Su-27 “presreo” dva američka strateška bombardera B-1B iznad Baltičkog mora

Ruski lovac Su-27 “presreo” dva američka strateška bombardera B-1B iznad Baltičkog mora

0
su 27 i b 1 lancer
su 27 i b 1 lancer
google news

Par strateških bombardera B-1B Lancer američkog vazduhoplovstva pokušao je, navodno da se približi ruskoj državnoj granici preko Baltičkog mora. Vazdušni ciljevi uočeni su kontrolom vazdušnog prostora Zapadnog vojnog okruga.

Da bi se sprečio pokušaj narušavanja državne granice, u vazduh je podignut višenamenski lovac Su-27 Baltičke flote. Približavajući se potencijalnim uljezima, ustanovljeno je da se radi o dva američka strateška bombardera B-1B Lancer.

Ruski avion je zauzeo utvrđenu zonu dežurstva, posade američkih bombardera su se vratile i otišle u pravcu suprotnom od ruske granice.

Nakon uklanjanja američkih vojnih aviona sa državne granice Ruske Federacije, ruski lovac se vratio na svoj bazni aerodrom, Centar za kontrolu nacionalne odbrane RF navodi u saopštenju.

rockwell b 1 lancer
Rockwell B-1 Lancer

Nije bilo narušavanja ruskog vazdušnog prostora B-1B avionima. Iz koje su vojne baze poleteli američki bombarderi, ruski izvori nisu saopštili.

SAD pokrenule novu misiju Operativne grupe za bombardere u Evropi. Strateški bombarderi B-1B lete za Britaniju

Sa druge strane, izvori za praćenje avijacije na Tviter i Telegram nalozima izvestili su 23.05.2023. da su SAD počele da raspoređuju misiju Operativne grupe za bombardere u Evropu, koja će uključivati strateške bombardere B-1B Lancer.

Tako su četiri bombardera ovog tipa poletela iz vazduhoplovne baze Dies u Teksasu. Oko 06:00 časova letelica je završila procedure dopune goriva u vazduhu na području obala severoistoka SAD, a kasnije je evoluirala iznad Atlantskog okeana, uputivši se ka Velikoj Britaniji.

izraelski f 15 i americki b 1b lancer patroliraju nad tel avivom 30. oktobar 2021. vazduhoplovstvo sad astariji avijaticar jerreht harris
Izraelski F-15 i američki B-1B Lancer patroliraju nad Tel Avivom, 30. oktobar 2021. (Vazduhoplovstvo SAD-a/Stariji avijatičar Jerreht Harris)

Izvori procenjuju da će misija američkih bombardera u Evropi trajati oko mesec dana. Kao i obično u ovakvim slučajevima, avioni američkog ratnog vazduhoplovstva učestvovaće u nizu vežbi i sprovodiće aktivnosti u saradnji sa evropskim saveznicima i partnerima.

Treba napomenuti da SAD periodično sprovode misije ovog tipa, dovodeći strateške bombardere B-1B Lancer ili B-52H Stratofortress u Veliku Britaniju ili Španiju.

Oni imaju, navodno za cilj upoznavanje pilota sa evropskim teatrom operacija, kao i unapređenje koordinacije akcija između kontrolora letenja, posade i kopnenih komandanata.

B-1 Lancer ukratko

Teški bombarder B-1 Lancer (Rockwell International B-1 Lancer – Ulan) je višenamenski bombarder nastao kao zamena za avion Boeing B-52 po programu AMSA od 1965. godine i prvi je borbeni avion na svetu, po dizajnu sa elementima „stelt” tehnologije.

U službi je američkog ratnog vazduhoplovstva je od 27. jula 1985. godine. Početkom 1990-ih počela je konverzija aviona B-1 za opremanje konvencionalnim naoružanjem.

Konačna verzija bombardera B-1B implementirala je koncept proboja protivvazdušne odbrane na malim visinama letenjem na ultra malim visinama uz izbegavanje terena.

Dakle primarna misija B-1 Lancer-a je izvođenje dugometnih napada niskog leta. Ima veliki unutarnji skladišteni prostor za oružje koji može nositi različite konvencionalne i nuklearne bombe, krstareće projektile i vođenu municiju.

Ovaj avion ima sposobnost preciznog isporučivanja svog tereta, što ga čini efikasnom platformom za međukontinentalne i regionalne misije.

Legendary B-1 Lancer - Most Dangerous Supersonic Bomber on Earth
B-1 promo video

B-1 Lancer je prošao kroz različite nadogradnje tokom godina kako bi se unapredile njegove sposobnosti, uključujući povećanu kapacitet nosača oružja, poboljšane avionike i radarne sisteme.

Učestvovao je u raznim vojnim operacijama i bio angažovan u sukobima poput Zalivskog rata, bombardovanju Jugoslavije, rata u Avganistanu i rata u Iraku.

Ostaje aktivan deo flote bombardera USAF-a zajedno s B-2 Spirit stealth bombarderom i B-52 Stratofortressom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version