NaslovnaNovostiZelenski na oproštaju od Kupjanska i Limana; Ruska 25. armija u Kreminu:...

Zelenski na oproštaju od Kupjanska i Limana; Ruska 25. armija u Kreminu: 100.000 vojnika sa 1.000 tenkova u pravcu Harkova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pojurio je na front Kupjansk i Liman gde je održao sastanak sa komandantima ukrajinskih brigada.

Ukrajinski predsednik se sastao sa komandantima brigada i bataljona 103. brigade TRO, 68. jegerske brigade i 25. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Svi su mu naglašavali ozbiljnost situacije. Ruska armija, kao što ćete pročitati u nastavku, prikupila je ogromnu vatrenu moć dovoljnu da napreduje do Harkova.

„Danas posećujemo naše brigade koje izvode borbene zadatke u jednoj od zona intenzivnih okršaja, Kupjansku i Limanu“, rekao je ukrajinski predsednik na svom Telegramu, postavljajući video na kojem se vidi sa vojnicima u nečemu što izgleda kao bunker.

Zelenski je rekao da je „sa komandantima brigada i vojnicima razgovarao o operativnoj situaciji na ratištu, aktuelnim pitanjima i potrebama“.

Moramo naglasiti da obično, kada Zelenski obilazi gradove u kritičnim ratnim zonama, obično ih proglašava tvrđavama, dodeljuje medalje vojnicima, tako da Rusi posle kratkog vremenskog perioda zauzmu ta područja. Isto se desilo u Bahamutu, Soledaru, isto se očekuje i ovde.

Šta saopštava Generalštab Oružanih snaga Ukrajine

„Ruske trupe napreduju u pravcu Liman-Kupjansk, situacija ne ide u prilog ukrajinskoj vojsci“, rekao je predstavnik operativno-taktičke grupe „Vostok“ Oružanih snaga Ukrajine Ilja Jevlaš.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine ocenio je situaciju na pravcu Kupjansk-Limanski kao „najtežu“, pošto su jedinice ruskih trupa uspele da pređu reku Žerebec i zauzmu nekoliko ukrajinskih položaja u blizini naselja Makejevka.

Kako javlja Jevlaš, napreduju velike ruske snage koje broje preko sto hiljada ljudi i preko hiljadu tenkova da ne govorimo o lakšim oklopnim vozilima.

„Na pravcu Liman-Kupjansk nalazi se više od 110 hiljada ruskih vojnika, 1085 tenkova, skoro 2000 njihovih borbenih oklopnih vozila, više od 700 artiljerijskih sistema i skoro 500 višestrukih raketnih sistema“, rekao je Jevlaš.

Predstavnik Generalštaba je naglasio da najveće probleme Oružanim snagama Ukrajine stvara rusko vazduhoplovstvo, koje se koristi „veoma aktivno“.

Prema njegovim rečima, na položajima ukrajinske vojske deluju jurišni helikopteri i avioni za blisku podršku, dok lovci za nadmoć u vazduhu pružaju zaštitu sprečavanjem približavanja ukrajinskih aviona. Napredovanje ruskih trupa potvrđuje i ” Institut za proučavanje rata”.

U pitanju je raspoređena 25. kombinovana ruska armija

Ukrajinska vojska očekuje da će Oružane snage Rusije pokrenuti veliku ofanzivu na Krasni Liman i Kupjansk. Nedavno je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva obavestilo da je ruska komanda u junu započela formiranje 25. kombinovane armije na Dalekom istoku.

Istovremeno, predstavnik istočne grupe ukrajinskih trupa Ilja Jevlaš primećuje da je Rusija već rasporedila naznačenu vojsku na Krasnolimanskom pravcu u rejonu Kremennaja koja vodi aktivne vojne operacije.

Prema rečima šefa pres službe operativno-taktičke komande Vostok, 25. armija Oružanih snaga Rusije trebalo je da izađe iz rezerve tokom zime, ali se to očigledno dogodilo ranije.

Osim toga, Rusi su povećali ne samo broj jedinica u ovoj oblasti, već su i ozbiljno povećali broj artiljerijskih i vazdušnih udara. Jevlaš je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da ruske Oružane snage metodično uništavaju mostove, što otežava transport ukrajinskim snagama.

Ukrajinska administracija veruje da će u bliskoj budućnosti Oružane snage Rusije preći na ofanzivna dejstva na Kupjanskom i Krasnolimanskom pravcu.

Poljski analitičari: Za odlučujući udarac sprema se 12 specijalnih ruskih timova

Pre nego što dođe period hladnog vremena, ruske trupe će probiti ukrajinsku odbranu na Kupjanskom i Krasnolimanskom pravcu, tvrde poljski stručnjaci Andžej Vilk i Petro Zohovski iz Centra za istočnoevropske studije.

Pojačan je intenzitet ruskih vazdušnih udara, usled čega su gotovo svi prelazi Ukrajine preko reke Oskol već uništeni. Tako su ukrajinske snage na levoj (istočnoj) obali Oskola, lišene mogućnosti da prime pojačanje.

Poslednje baze za snabdevanje ukrajinskih oružanih snaga istočno od Oskola su uništene kako bi se opkoljenoj grupi sprečila prilika da uzvrati. Tako je 27. septembra izvršen udar na logističke objekte u Krugljakovki, selu u Starobelskom sektoru gde su koncentrisane snage 92. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, Ukrajinci koncentrišu svoje jedinice u trouglu „Krasni Liman – Kremenaja – Seversk”.

Međutim, ruske jedinice su se već okupile za odlučujući udarac. Upravo za razbijanje ukrajinske odbrane u pravcu Kupjanska, formira se najmanje 12 specijalnih grupa za napade sa ukupnim brojem od preko 2.000 vojnika, tvrde poljski analitičari.

1 KOMENTAR

  1. Ovi ukapirali, kao u ratu u Bosni, gde je Krajisnik dolazio to su sve muslimani osvojili. Ovde isto samo Zelenski u pitanju. Ako je pametna ta sirotinja sada pun gas.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave