NaslovnaNovostiRuska artiljerija preciznim pogotkom uništila američku samohodnu haubicu M109A6 Paladin

Ruska artiljerija preciznim pogotkom uništila američku samohodnu haubicu M109A6 Paladin [VIDEO]

Tokom borbi u rejonu sela Zvanovka, ruski artiljerci grupe „Jug“ izvršili su precizan udar na samohodnu artiljerijsku jedinicu M109A6 „Paladin“, što je dovelo do njenog potpunog uništenja, prema izveštajima izvora iz ruske vojske.

Prema podacima, kao rezultat direktnog pogotka, eksplodirala je municija instalacije, što je izazvalo njeno trenutno uništenje.

Međutim, ovo je daleko od prve samohodne artiljerijske jedinice američke proizvodnje koju je uništila ruska vojska, međutim, s obzirom na to da se ukrajinskim oružanim snagama lišava mogućnosti udara na velike udaljenosti, takav cilj je značajan za ruske trupe.

Paladin je američka samohodna artiljerijska jedinica nadaleko poznata po visokom nivou vatrene moći i mobilnosti na bojnom polju.

Međutim, ruska vojska se pokazala efikasnijom u tom pogledu i uspela je da uspešno uništi samohodnu artiljerijsku jedinicu.

Po prvi put, modernizovane samohodne haubice M109A6 Paladin su stigle u Ukrajinu u maju mesecu 2023. godine. Ukrajinska vojska je tada na društvenim mrežama podelila neke snimke koji potvrđuju da je ukrajinska vojska dobila svoje prve samohodne haubice M109A6 Paladin 155 mm.

samohodne haubice paladin stigle u ukrajinu
samohodne haubice paladin stigle u ukrajinu, ilustracija

Haubice M109A6 Paladin stigle su u Ukrajinu iz SAD. U januaru ove godine Ministarstvo odbrane SAD najavilo je transfer 18 samohodnih haubica Paladin kao deo tranše pomoći koju je izdao Predsednički autoritet.

M109 Paladin

Samohodna haubica M109 Paladin kalibra 155 mm – jedan od boljih samohodnih haubica na svetu. U službi je armija Sjedinjenih Država i više od 20 zemalja. Ime je dobila po moćnom srednjovekovnom artiljerijskom oruđu korišćenom tokom opsada.

M109 je prvi put predstavljena ranih 1960-ih i od tada je prošla kroz nekoliko nadogradnji i modernizacija. Dizajnirana je da pruži indirektnu vatrenu podršku kopnenim trupama isporukom visokoeksplozivnih granata ili precizno vođene municije na velike udaljenosti.

Paladin ima četvoročlanu posadu i opremljen je topom M284 kalibra 155 mm, koji može da ispali do četiri metka u minuti sa dometom do 30 kilometara. Takođe ima niz naprednih sistema, uključujući sistem za kontrolu vatre, navigacioni sistem i komunikacionu opremu.

109a6 paladin na vezbi gadanja
M109 Paladin na vezbi gadanja

M109 Paladin je veoma efikasna i svestrana artiljerijska platforma koja je korišćena u brojnim sukobima širom sveta, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

M109A6

Verzija Paladin M109A6 je prvi put postavljen 1994. godine i operativna je u vojsci Sjedinjenih Država i Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

M109A6 Paladin 155 mm, zajedno sa vozilom za snabdevanje municijom terenske artiljerije M992A2 (FAASV) pruža primarnu podršku indirektnom vatrom borbenim timovima oklopnih brigada, borbenim timovima pešadijske brigade i borbenim timovima Udarne brigade. 

Kao i raniji modeli M109, M109A6 Paladin je potpuno gusenično, oklopno vozilo. Konfiguracija M109A6 Paladin postignuta je modifikacijama trupa vozila M109A2 i A3 ranije izgrađenih i uvođenjem potpuno nove kabine i sklopa topa.

M109A6 za Ukrajinu, M109A7 u razvoju

Pored ovih 18 A6 modernizacija, ukrajinska vojska je opremljena haubicama M109 koje su donirale Italija, Letonija, Norveška, a M109A4BE je Ukrajini kupila Velika Britanija od belgijske privatne odbrambene kompanije OIP Land Systems.

Oružane snage Ukrajine dobile su od Sjedinjenih Država oko stotinu haubica tipa M109.

Sjedinjene Države trenutno razvijaju M109A7, koji će sadržati top većeg dometa i razna druga ažuriranja. Prošle godine, 28. jula otkriveno je da će samohodna haubica M109A7 imati domet paljbe od 70 km, zajedno sa mogućnostima automatskog punjenja.

1 KOMENTAR

  1. PRZI SVE DO SRZI OKOMITO I VERTIKALNO ZIVELA MAJKA RUSIJA MOC SNAGA I PRECIZNOST 💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave