Naslovna Novosti Talasi dronova Geranj iscrpljuju municiju Patriot i IRIS-T; Ukrajina moli za rešenja...

Talasi dronova Geranj iscrpljuju municiju Patriot i IRIS-T; Ukrajina moli za rešenja poput Gepard sistema

6
nemački gepard
nemački gepard
google news

Sistemi Patriot, SAMP/T, NASAMS, IRIS-T navodno obaraju ruske rakete, ali njihovo korišćenje za obaranje bespilotnih letelica Shahed/Geranj-2 dovodi do iscrpljivanja savezničkih zaliha i dugoročnog slabljenja“, rekao je Mihailo Podoljak – savetnik šefa predsedničke kancelarije, 2. oktobra, na svom Telegram kanalu.

Naime, nakon što su ruski napadi dronovima prošlog meseca stvorili veće probleme nego inače za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, a zvaničnici Vazduhoplovstva su objasnili da su Rusi poboljšali i dronove i taktiku napada, kancelarija ukrajinskog predsednika pokušava da skreće pažnju na veći problem, odnosno na iscrpljivanje raketa presretača.

google news

Kijevski zvaničnik veruje da će problem biti rešen “obezbeđivanjem protivvazdušnih sistema Gepard i sistema protiv bespilotnih letelica Vampir, koji su već dokazali svoju efikasnost u borbi protiv dronova”.

„Pored mobilnih teških mitraljeza, postoji mnogo naprednih protivvazdušnih sistema koji su se pokazali kao efikasno sredstvo protiv Šaheda/Geranja, uključujući Gepard i Vampir.

Skaliranje rešenja u skladu sa ruskim mogućnostima će minimizirati efekat ruskih „napada“ i obezbediti dugoročnu stabilnost neba Ukrajine i susednih zemalja NATO-a“, rekao je Podoljak. „Danas je glavna stvar – pravovremeno donošenje odluka“, istakao je savetnik predsednika hitnost rešavanja ovog problema.

Ukrajina je od Nemačke dobila 46 Gepard instalacija, a koliko ih je preživelo do sada ne zna se. Tokom leta Blumberg je izvestio da se američki protivvazdušni sistemi Vampir takođe koriste protiv dronova, međutim sada ni to nije dovoljno, te je Podoljak angažovan u novoj kampanji traženja dodatne pomoći Ukrajini.

Podsetimo, Kamikaza dronovi su znatno jeftiniji od zapadnih raketa i sistema koji im se suprotstavljaju. Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze.

Gepard 1A2
Gepard 1A2

Primera radi, navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, samo u periodu od 13. septembra do 17. oktobra 2022. godine, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

Čak i kada dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

Činjenica je da nezadovoljstvo politikom rukovodstva EU sve više raste, srazmerno troškovima i odricanjima koji se javljaju običnim građanima usled podrške Ukrajini.

U nedelju su u poljskoj zabeležene izuzetno masovne demonstracije, koje su po nekima brojale čak milion ljudi, dok je u Slovačkoj na vlast došla kolektivnom Zapadu “nepodobna” struja.

Problemi sa Gepardom

Ukrajinci su prošle godine saopštili da već imaju 30 takvih instalacija i najmanje 50.000 komada municije kalibra 35 mm, međutim početkom i sredinom prošle godine nisu bili opremljeni, dok sa druge strane, već smo viđali brojne vesti o uništenim Gepardima.

Prve isporuke Geparda stigle su bez municije. Ispostavilo se, prema pisanju nemačkih medija, da je municija 35 mm istrošena u nemačkim skladištima i da je Berlin bio primoran da traži druge dobavljače.

gepard pogoden od strane lutajuce municije lancet
Gepard kroz kameru lutajuce municije Lancet, nekoliko milisekundi pre direktnog pogotka

Tada se pojavio norveški proizvođač granata od 35 mm. Međutim, kasnije se pokazalo da norveška municija nije prepoznata od strane nemačkog sistema i da ne može ispaliti.

Izvori tvrde da su u Nemačkoj obavljena zajednička ispitivanja municije Gepard SPAAG i protivvazdušnih samohodnih topova. Problem je kasnije rešen, te je municija postala kompatibilna sa nemačkim sistemom, završila je u Ukrajini.

Gepard 1A2 SPAAG

Nemački samohodni protivvazdušni top [SPAAG] sposoban za sve vremenske prilike ali sa dejstvom na malim visinama. Razvijen je na šasiji tenka Leopard 1 i opremljen je automatskim topom Oerlikon GDF kalibra 2×35 mm, svaki sa po 320 metaka protivvazdušne municije i 20 metaka protivtenkovske. Takođe poseduje sa obe strane po 4 bacača dimnih kutija 76mm.

Gepard SPAAG je dizajniran za nisko leteće neprijateljske ciljeve. To znači uglavnom za bespilotne letelice. U zavisnosti od visine, ruski avioni i helikopteri takođe mogu biti u dometu sistema. Međutim, nemački Gepard ima maksimalni domet do 4 km, ali je najkorisniji na svom minimalnom dometu, koji počinje na 100 metara. 

ZSU Gepard 1A2 Germany is top self-propelled anti-aircraft guns in the world
Gepard

Gepard 1A2 SPAAG, opremljen radarom za kontrolu vatre i radarom za pretragu, dizajniran je da sprovodi protivvazdušnu odbranu na veoma malim udaljenostima i visinama. Sistem, koji je mnogo puta modernizovan i pre 2000-ih, još uvek postoji u inventaru mnogih zemalja. SPAAG pokreće 10-cilindarski, 37,400 ccm MTU motor koji mu daje snagu od 830 KS.

Sistemi uklonjeni iz inventara Bundesvera 2010. su se nalazili u skladištima KMW-a. Pretpostavlja se su Gepardi, namenjeni Ukrajini, poslati upravo iz skladišta KMW. KMW je sredine prošle godine nudio da pošalje svoje Geparde u Ukrajinu, ali je tu ponudu je prvo odbila nemačka vlada, da bi kasnije poklekli.

6 KOMENTARA

  1. Majka Rusija je spasitelj pravoslavlja i cijelog normalnog svijeta od nakaradnog i bolesnog zapada na čelu sa Vatikanom. Živjela Rusija, živjeli i mi, Srbi sa njima, živio pošteni svijet, ma ko bio!

  2. Украјинска војска као да је у живом блату или песку :Што више се ‘копрца’ и паничи – то дубље тоне ! Није проблем што су кола војске Украјине кренула низбрдо ,већ да је ‘коњ’ остао на врху !Ако су ‘во’, магарац ,мула или мазга предводници заблуделог ‘стада’ – минско поље је пашњак ! Не помаже им више ни кукумавчење за наоружањем ,јер су већ одавно једном ногом у гробу , а њихово време тек долази .Опасно им се примичу бољи дани !Што је више глава у игри – то им је мање на раменима !Боље им је тактичко повлачење – него нечастан пораз !Кукумавац већ сада има толико ‘споменика’ – колико је Украјинаца сахранио са својом сулудом ратном политиком.Време ради за војску Русије , а не за неонацисте на челу оним с’кукумавчем,НАТО и њихових вазалима , послушним бескичмењацима, у чијим животима нема преломних тренутака ! Док Русија не истакне белу заставу – неонацисти ће истаћи црну !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version