Naslovna Novosti Frustrirane ruskim dronovima, SAD naoružava Ukrajinu sistemima protiv bespilotnih letelica

Frustrirane ruskim dronovima, SAD naoružava Ukrajinu sistemima protiv bespilotnih letelica

0
l3harris vampire
l3harris vampire
google news

Pentagon je najavio novi paket naoružanja za Ukrajinu vredan 2,6 milijardi dolara, uključujući nove odbrambene sisteme protiv bespilotnih letelica, istog dana kada je ukrajinska crnomorska luka bila napadnuta talasom bespilotnih letelica.

Najnoviji paket uključuje 500 miliona dolara iz predsedničkog autoriteta za povlačenje sredstava (PDA) i 2,1 milijardu dolara u okviru finansiranja Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI) Ministarstva odbrane SAD (DoD).

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je novinarima 4. aprila da novi paket „uključuje važne sposobnosti za protivvazdušnu odbranu i za suprotstavljanje ruskim bespilotnim vazdušnim sistemima“.

Ove važne sposobnosti protiv bespilotne letelice (C-UAS) uključuju dodatne rakete presretače za sisteme PVO Patriots i NASAMS, ali i neke nove sisteme, „kao što je top od 30 mm na vozilima za otkrivanje i presretanje bespilotne letelice“, rekao je zvaničnik.

Osim toga, paket uključuje i deset mobilnih anti-dron lasersko navođenih raketnih sistema koji će „omogućiti Ukrajini da ispaljuje precizne rakete sa mobilnih pozicija“, nastavio je zvaničnik i napomenuo da će ovi sistemi biti novi za Ukrajinu i „koristiće APKWS napredni sistem preciznog oružja za ubijanje, laserski vođena municija, da se suprotstavi pretnji dronom.

Ground-launched precision with the APKWS® laser-guided rocket l BAE Systems
VAMPIRE APKWS

Zvaničnik nije precizirao koji tip mobilnih antri dron sistema će biti obezbeđen niti ko je proizvođač tih sistema; međutim, Pentagon je u avgustu 2022. objavio da će sistem protiv-dronova VAMPIR biti poslat u Ukrajinu.

Vampire anti-dron sistem

Vampire (svestrani profili sagilnih misija za brzo sprovođenje i izvršenje) je kontra-bespilotni vazdušni sistem (C-UAS) koji je razvila Vojska Sjedinjenih Država. Dizajniran je da otkrije, prati i obori male bespilotne sisteme koji predstavljaju pretnju vojnom osoblju, infrastrukturi i javnoj sigurnosti.

vampire
vampire

Vampire koristi kombinaciju radara, elektro-optičkih / infracrvenih senzora i elektronskih sposobnosti ratovanja za otkrivanje i praćenje dronova. Takođe može ometati komunikacije između drona i njegovog operatera ili poremetiti navigacioni sistem istih, uzrokujući da se sruši ili odleti van kursa.

Sistem je modularan i može se prilagoditi različitim zahtevima misija, omogućavajući da se koristi u različitim scenarijima. Može se upravljati daljinskim ili montirati na vozilo.

Vampir je deo napora vojske SAD da se suprotstavi rastućoj pretnji dronova na bojnom polju i šire. Kako upotreba bespilotnih letelica postaje rasprostranjenija, postoji sve veća potreba za efikasnim anti-dron sistemima za zaštitu od potencijalnih rizika koje predstavljaju.

APKWS II

VAMPIRE ispaljuje laserski vođene rakete od 70 mm poput APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon System II) rakete, koje su ustvari samo nadogradnja ogromnih zaliha starih raketa Hydra 70 američke vojske.

HYDRA-70 2.75-inch (70mm) Family of Rockets
Hydra 70

Ove rakete od 11 kilograma kalibra 70 mm razvijene su 1940-ih, nošene su u jedinicama od po sedam ili devetnaest u jurišnim avionima i helikopterima. SAD su ih intenzivno koristile u Vijetnamu.

Američka vojska je započela novi razvojni program pod nazivom APKWS II 2005 godine. BAE Systems je izabran kao glavni izvođač programa, dok su drugi izvođači bili General Dynamics i Northrop Grumman.

U okviru ovog programa, nevođene rakete Hydra 70 su konvrtovane u preciznu municiju. Kada se lansira helikopterom, APKWS II ima domet od ispod 5 kilometra, ali bi njegov domet mogao biti daleko manji u verziji koja se lansira sa zemlje.

Takođe, APKWS II nije mnogo poznat po upotrebi u protivvazdušnoj ulozi. Međutim, američko vazduhoplovstvo testira njegovu upotrebu kao oružje vazduh-vazduh na svojim F-16 opremljenim osetljivijim AESA radarima i naprednom opremom za ciljanje.

apkws inside guidance
apkws

Američka vojska je navodno koristila sistem VAMPIR protiv komercijalnih dronova koje koristi ISIS, a koji su bili prilagođeni za bacanje granata ili nadzor američkih položaja u Siriji.

L3Harris je prošle godine rekao da će sistem protiv-dronova VAMPIRE biti isporučen Ukrajini početkom 2023. Ostaje nejasno da li je novi anti-dron sistem koji je uključen u novi paket pomoći SAD za Ukrajinu zapravo VAMPIRE sistem.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version