Naslovna Novosti U septembru lansiran rekordan broj kamikaza dronova Geranj novom taktikom: „Precizni, satima...

U septembru lansiran rekordan broj kamikaza dronova Geranj novom taktikom: „Precizni, satima se vrte u krug pre udara u cilj“

0
shahed
shahed
google news

„Oni nisu laka meta“, priznaju ukrajinski zvaničnici – govoreći o bespilotnim letelicama koje su lansirali Rusi, a iranskog porekla su – što znači da je, u stvarnosti, Geranj/Šahed prava noćna mora za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu.

Septembar je postavio apsolutni rekord u upotrebi drona kamikaza Geranj/Šahed-136: ruske snage su lansirale čak 521 kamikaza bespilotnu letelicu, preko 100 više nego u prethodnim mesecima. Po broju lansiranih dronova pre septembra isticao se maj 2023 sa 413 dronova-kamikaza, piše ukrajinsko glasilo TSN.

Samo sinoć, na primer, Rusija je lansirala oko 30 jurišnih bespilotnih letelica Šahid-131/136 širom Ukrajine.

Rusija gađa južnu Ukrajinu dronovima Šahid, pošto su bespilotne letelice iranskog porekla veoma precizne, koliko god na prvi pogled izgledale rudimentarne. Čak i ako Ukrajina obori 70-80 odsto dronova, ostali nanose značajnu štetu, priznala je za ukrajinski Espreso Natalija Humenjuk, portparol Odbrambenih snaga južne Ukrajine.

Njihovu efikasnost priznaje i Jurij Ignat, portparol komande Vazduhoplovstva Ukrajine, koji je objasnio zašto su dronovi kamikaze toliko opasni.

Shahed-136
Shahed-136

Iako ukrajinski zvaničnici svakodnevno izlaze sa podacima u kojima njihove PVO jedinice imaju ekstremno dobar učinak, u stvarnosti u pitanju je deo svobuhvatnog psihološkog rata, te pokušaja uticaja na moral.

Zašto su Šahid dronovi tako opasni: komponente i ruska taktika

Ignat je objasnio da iranske bespilotne letelice predstavljaju visok stepen opasnosti za ciljeve na ukrajinskoj teritoriji, a evo i njegovog objašnjenja:

Prvo, oni su precizni. „Bez obzira ko kaže da su primitivni, ne, ovo su visokoprecizna oružja koja lete daleko i pogađaju precizno. Prema tome, oni moraju biti uništeni“, rekao je Ignat, a prenosi još jedan ukrajinski portal Unian.

Drugo, oni nisu laka meta jer su relativno mali, a trup je napravljen od kompozitnih materijala, što ih čini teškim za otkrivanje na radaru.

Štaviše, elektronika je efikasna protiv ometanja. „Rusija unapređuje dronove koji postaju sve manje ranjivi na radioelektronska sredstva ratovanja“, kaže Ignat.

Još jedna karakteristika Šaheda je da imaju veoma visoku autonomiju, što im omogućava da dugo ostanu u vazduhu i lete u krug do trenutka napada. „Neprijatelj lansira šahede na različite rute kako bi što više odvratio ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i naneo veću štetu. (Primera radi) jedna grupa Šaheda poleće ranije i leteće u krug, a druga grupa će poleteti malo kasnije, ali će leteti u istom pravcu. Cilj će biti napadnut sa dve strane u isto vreme”. dodao je Ignjat.

Detalji koje je izneo portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva upotpunjuju sliku drona o kome smo pisali više puta.

Od septembra prošle godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

probijen metkom kamikaza dron geran 2 nastavio da leti
probijen metkom kamikaza dron geran 2 nastavio da leti

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

Ranije u avgustu objavili smo nove detalje o ruskom planu za domaću proizvodnju iranskih dronova Shahed-136, koje Rusija naziva Geran-2. Bespilotne letelice će se praviti u Tatarstanu sa proizvodnim ciljem od 6.000 dronova do leta 2025. Više o tome možete pročitati u našem članku ovde.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version