NaslovnaNovostiIran uspešno lansirao treći vojni satelit, te odmah prouzrokovao nove brige Zapada

Iran uspešno lansirao treći vojni satelit, te odmah prouzrokovao nove brige Zapada

Iranska Revolucionarna garda uspešno je lansirala novi vojni istraživački satelit u sredu, izvestili su državni mediji u najnovijem medijskom izveštavanju o iranskoj svemirskoj tehnologiji, što je izazvalo dodatnu zabrinutost među zapadnim državama.

Ministar komunikacija i informacionih tehnologija Isa Zarepur saopštio je: „Satelit za foto-izviđanje „Noor 3“ uspešno je postavljen u orbitu 450 km od Zemlje sa iranskim nosačem Kased“, navodi se u saopštenju agencije IRNA.

Satelitski operater Kased je ranije lansirao satelite „Nur 2” 2022. i „Nur 1” 2020. godine.

Sjedinjene Države su često upozoravale Iran na slična lansiranja, rekavši “da bi se ta tehnologija mogla koristiti i za balističke rakete, uključujući i one dizajnirane da nose nuklearnu bojevu glavu”. Druge zapadne vlade su, kao po komandi, izrazile sličnu zabrinutost.

Iran, sa svoje strane, tvrdi da ne traži nuklearno oružje i da su njihovi svemirski i raketni programi samo u civilne i odbrambene svrhe.

Iran nije uspeo u mnogim pokušajima da lansira satelite u prošlosti, a uspešno lansiranje i postavljanje njihovog prvog vojnog satelita, Nur 1, u aprilu 2020. bilo je veliki uspeh, te je logično izazvalo oštru osudu Sjedinjenih Država.

Teheran je pod strogim američkim sankcijama otkako se Vašington povukao iz nuklearnog sporazuma 2018.

nur 3 satelit lansiranje
nur 3 satelit lansiranje

Iran je dosledno negirao bilo kakve napore da razvije kapacitete nuklearnog oružja i insistira da su njihove aktivnosti u potpunosti mirnodopske.

U nedavnom intervjuu jednoj japanskoj novinskoj agenciji, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan govorio je o japanskom predlogu da se obnove iranski nuklearni pregovori sa Sjedinjenim Državama, pošto su diplomatski odnosi između Teherana i Vašingtona u katastrofalnim odnosima od Islamske revolucije 1979. godine. Pre toga, SAD je aktivno naoružavao Iran. Više o oružanim snagama Islamske republike Iran možete pročitati ovde.

3 KOMENTARA

  1. Po mom skromnom mišljenju, nije za SAD problem bilo kakvo naoružavanje Irana, nego to što su svojom idiotskom politikom prema Rusiji zbližili ove dve države, kojima je od sada pa nadalje vrhunski nacionalni interes to što imaju zajedničkog neprijatelja-SAD. Rusija je dobro zapamtila šta su NATO, SAD i tzv. kolektivni Zapad uradili protiv ruskih nacionalnih interesa i ubuduće će kao svoju “životnu misiju” sprovoditi politiku zagorčavanja života američkoj spoljnoj politici, kad god može i gde god može, čak i kada njoj samoj to nije u nacionalnom interesu. O tome svedoči i nedavni susret severnokorejskog i ruskog lidera. Iranski raketni i nuklearni program je nemoguće staviti pod kontrolu bez učešća Rusije i tačka. Čak je i Izrael toga svestan (a ukoliko Iran napravi nuk. bombu, to je noćna mora, zapravo košmar za jevrejsku državu). Stoga su se u rus.-ukr. sukobu držali krajnje uzdržano, shvatajući koliki je uticaj Rusije u islamskom svetu. A tek uzgred da spomenem politiku umišljene “svetske sile”, Velike Britanije. Argentina je nedavno najavila da će ponovo pokrenuti pitanje Foklandskih ostrva. Evo, puštam malo mašti na volju, šta ako sklopi sporazum o kupovini oružja sa Rusijom? Podsetimo da ova država ispoljava težnju da se pridruži BRIKS-u. Kladim se da će Rusija pomoći Argentini, iako joj to možda nije u interesu, samo da bi napakostila Vel. Britaniji. Kratkovida je bila politika Zapada, koja je vodila tome da se od Rusije napravi neprijatelj…

      • Pretpostavljam da ste u pravu, to zaista traje vekovima. Samo u poslednja dva veka Rusija je doživela najmanje tri pokušaja invazije na svoju teritoriju sa zapadnih granica. Kratkovida je politika samo u pogledu ostvarenih ciljeva, mnogo je bilo bolje za sve da su seli za sto i napravili dogovor.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave