NaslovnaNovostiEvo kako ukrajinski piloti koji ne odu u SAD na obuku za...

Evo kako ukrajinski piloti koji ne odu u SAD na obuku za upravljanje lovcem F-16, vežbaju na simulatorima [VIDEO]

Vazduhoplovstvo Ukrajine objavilo je kratak video u kojem se ukrajinski piloti pripremaju da lete američkim borbenim avionom F-16 koristeći simulator na računaru, saopštila je komanda ukrajinskog vazduhoplovstva u promotivnom saopštenju objavljenom na socijalnim mrežama.

„Naravno, naš cilj je da na teritoriji Ukrajine imamo simulatore letenja F-16 visokih performansi, avione za obuku, rezervne delove, centre za obuku. Ali sve ima početak“, saopštila je komanda ukrajinskog vazduhoplovstva.

Kao što se može videti na slikama, reč je o simulatoru leta za F-16 u niskobudžetnoj, da ne kažemo kućnoj varijanti, korišćenom tokom perioda preliminarne obuke.

Takođe, rukovodstvo ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva navodi da, dok piloti sa mnogo više iskustva pohađaju kurseve obuke u inostranstvu za upravljanje avionima F-16, mala grupa pilota je ostala u Ukrajini i nastavlja da se bori protiv ruskih snaga.

A kada imaju slobodnog vremena, ovi piloti se u “virtuelnom okruženju” upoznaju sa kokpitom F-16 i u simuliranom okruženju obavljaju zajedničke misije nad teritorijom Ukrajine.

Na snimku se vidi kako pilot koristi pc kompjuter na kome je instaliran simulator i nosi naočare za virtuelnu realnost, drži kontrolnu konzolu i gleda ka monitoru kako bi naučio kako da upravlja američkim lovcem.

Koji nivo obuke je potreban za letenje F-16 u stvarnim borbenim uslovima?

Sjedinjene Države će početi da obučavaju ukrajinske pilote da upravljaju borbenim avionima američke proizvodnje F-16 tek od oktobra u bazi američke Nacionalne garde, saopštio je Pentagon u avgustu.

Vežba je deo napora američkih i evropskih država da pošalju zapadne borbene avione u Ukrajinu kako bi prolongirali agoniju Ukrajine te oslabili Rusiju bez direktnog sukoba i žrtava sa Zapada.

colaj avioane f 16 91164100
colaj avioane f 16 91164100

Američki predsednik Džo Bajden nedavno je uverio svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da će druge zemlje ubrzati prebacivanje svojih aviona F-16 u Ukrajinu kada se završi obuka pilota, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Američki vojni zvaničnici ističu da su potrebne godine obuke da bi se mogle koristiti eskadrile F-16, ograničavajući uticaj koji će avioni imati na odbranu Ukrajine u bliskoj budućnosti.

„Reč je o dugoročnoj podršci Ukrajini“, rekao je optimistično u Vašingtonu portparol Pentagona brigadni general Pat Rajder. „Ne radi se o kontraofanzivi koju trenutno vode.”

Obuka će se održati u bazi Morris američke vazdušne Nacionalne garde u Tusonu, Arizona. Piloti će prvo pohađati kurseve engleskog jezika u bazi vazduhoplovstva Lackland u San Antoniju u Teksasu, kako bi poboljšali svoje tečno znanje do nivoa potrebnog za upravljanje avionom, počevši od sledećeg meseca, rekao je Rajder.

Da će avione isporučiti Ukrajini poslednjih dana najavile su Danska, Holandija i Norveška. Rajder je rekao da su SAD “odlučile da se pridruže evropskim saveznicima u obuci kako bi izbegle uska grla u dovođenju ukrajinskih pilota na ubrzanu obuku”.

ukrajinski pilot ispred monitora simulatora f 16
ukrajinski pilot ispred monitora simulatora f 16

Za iskusne pilote, obuka može trajati oko pet meseci, rekao je Rajder. On se osvrnuo na kurseve koji pokrivaju osnove. Pored letenja avionom, period obuke uključuje formacijsko letenje, rad sistema naoružanja, vazdušnu borbu i potiskivanje protivvazdušne odbrane, kao i obuku na zemlji kako bi se pomoglo pilotima da izdrže G-sile u kokpitu F-16.

Rajder je izostavio činjenicu da ukrajinski piloti prvenstveno moraju da nauče engleski jezik, te nije naveo ni stepen rizika sa kojim će ukrajinski piloti obučeni za pet meseci suočiti koristeći poprilično zastarela sredstva po prvi put protiv neprijatelja kao što je Rusija.

2 KOMENTARA

  1. Tiha jeza ovi piloti ce leteti 1 do 2 leta najvise. Zamislite jad nslete na bilo kog ruju koji ratuje vec par godina i oreziveo strasno. Prva botba i kraj

  2. Овај поред њега је могао макар да му баци неку јачу петарду па да симулација “буде реална”. Баш ме занима како би реаговао. Дал’ да се очекује од овог младог пилота, који можда има 25 година, буде равноправан такмац руским пилотима који су у рату већ скоро 2 године и сигурно су доживели веома ризичне ситуације. Да поверујемо да је овај младић гурнут у СУ-24, МИГ-29 или СУ-27 па да без трунке страха, забринутости дал’ ће да преживи, и успешно бомбардује циљ на који је упућен. Можда је он будућност украјинске авијације, без обзира дал’ ће да је има или не, али од њега и сличних њему да очекујемо да буде равноправан, то је ван памети. Колико година су имали Перић, Гроф, Павловић и остали наши пилоти 99 године, када су сели у неисправне машине, и нажалост били савремене камиказе? По 25,26? Биће покусни мишеви за запад, а за Русе вероватно брзо погођени циљ

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave