Naslovna Novosti Od početka 2023. SAD i NATO utrostručili učestalost izviđačkih letova u oblasti...

Od početka 2023. SAD i NATO utrostručili učestalost izviđačkih letova u oblasti Crnog mora

1
boeing e 3b sentry
boeing e 3b sentry
google news

Prema portalu Flightradar24, od početka 2023. SAD i njihovi saveznici u NATO-u utrostručili su učestalost istraživačkih letova koji se obavljaju u oblasti Crnog mora.

Kako je izvestila i ruska novinska agencija RIA Novosti, na primer, tokom nedelje od 18. do 24. septembra, američki izviđački avioni i strateški dronovi, kao i izviđački avioni njenih NATO saveznika, izvršili su 21 let u Crnom moru i u blizini poluostrva Krim. .

nato letelice iznad crnog mora
nato letelice iznad crnog mora

Većina špijunsko obaveštajnih misija obavljena je pomoću američkih aviona.

Tako su američki avioni P-8A Poseidon i EP-3E Aries II, britanski avioni RC-135V Rivet Joint i avioni E-3A Sentry iz Luksemburga preleteli istočne obale Rumunije.

Takođe, u centru i istočno od Crnog mora leteli su američki strateški dronovi tipa RQ-4B Global Hawk.

U proseku, od početka godine i u proleće, avioni SAD i NATO-a su obavljali minimum jedan let dnevno u oblasti iznad Crnog mora.

U poslednje vreme nad neutralnim vodama Crnog mora lete samo američki dronovi RQ-4B Global Hawk i avion za radio-elektronsko izviđanje RC-135V Rivet Joint koji pripadaju britanskom ratnom vazduhoplovstvu.

dva su 27 presrela izvidacki avion rc 135 i dva visenamenska lovca raf typhoon iznad crnog mora
dva su 27 presrela izvidacki avion rc 135 i dva visenamenska lovca raf typhoon iznad crnog mora

Usled straha od incidenata sa ruskim borbenim avionima, izviđački avioni su bili u stalnoj pratnji britanskih aviona Typhoon.

Očigledno je da svi izviđački letovi ciljaju na lokaciju i delovanje ruskih trupa i njihove borbene tehnike u Crnom moru, na jugu Ukrajine, na poluostrvu Krim i na teritoriji Krasnodarske oblasti.

Od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, informacije dobijene sredstvima iz vazdušnog izviđanja prosleđuju se ne samo saveznicima u NATO-u, već i ukrajinskoj strani.

Ruski zvaničnici napominju da je tokom svakog napada ukrajinskih dronova i projektila na ruske brodove ili objekte u oblasti Crnog mora signalizirano prisustvo američkih i NATO istraživačkih sredstava u regionu.

Mnogi uticajni ruski vojni blogeri na Telegram kanalima su se zalagali za to da Rusija napadne špijunske avione i dronove Severnoatlantske alijanse, koje daju Ukrajini ogromnu prednost.

global hawk 1
global hawk 1

Neki su predlog da se udari na teritoriju NATO-a i američka sredstva koja logistički i elektronski podržavaju Ukrajinu, posebno ukrajinske napade dronovima po ruskim gradovima, videli kao jedinu preostalu opciju za Rusiju protiv odvraćanja Zapada od naoružavanja Ukrajine.

Da li je udar na NATO špijunske letelice opravdan?

Naravno, takav napad se neće dogoditi iznenađujuće, već će mu prethoditi zvanična upozorenja, verovatno i od samog predsednika Vladimira Putina. Ovo prenosi čvrstu nameru Moskve i odvraća Evropu/SAD od aktiviranja Člana 5 NATO-a.

Tamo gde se smatra da materijalna podrška SAD/NATO Ukrajini nanosi štetu ruskim civilima na njenoj teritoriji, legitimitet ruskog odgovora jeste povećan.

Jedan od ishoda mogao bi biti da SAD/NATO zaustave vojne letove, započnu pregovore sa Moskvom u pozadini i nagode se da okončaju rat. 

boeing p 8 poseidon
boeing p 8 poseidon

Ako SAD/NATO uzvrate vojno ili nastave da podržavaju Ukrajinu, Moskva će izvršiti svoja upozorenja i oboriti letelicu. Uvođenjem raketa dugog dometa može se obaviti ovaj posao lako.

U nedavnom intervjuu, sada pokojni ukrajinski pilot Juice, opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

1 KOMENTAR

  1. Za početak bi Rusi mogli da naprave i pošalju dronove dugog dometa koji bi sa bliskog rastojanja ometali NATO špijunske letelice.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version