Naslovna Novosti Usled sve češćeg prisustva NATO špijunskih letelica, lovci Su-57 počinju da nose...

Usled sve češćeg prisustva NATO špijunskih letelica, lovci Su-57 počinju da nose rakete dometa 300 km

0
su 57
su 57
google news

Prema zvaničnicima ruske odbrambene industrije, lovac pete generacije Su-57 bi uskoro mogao da dobije rakete koje mogu da gađaju ciljeve na dometu od čak 300 kilometara.

Ovo dolazi nakon izveštaja iz juna 2022. u kojima se tvrdilo da su Su-57 izveli operaciju suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane.

Brz razvoj novih raketa i motora za Su-57 sugeriše da se Rusija pored svega ostalog priprema za potencijalni rat sa NATO-om i SAD, jer vidi da oni nastavljaju da naoružavaju Ukrajinu.

Mnogi uticajni ruski vojni blogeri na Telegram kanalima su se zalagali za to da Rusija napadne špijunske avione i dronove Severnoatlantske alijanse, dajući Ukrajini ogromnu prednost.

Neki su na predlog da se udari na teritoriju NATO-a i američka sredstva koja logistički i elektronski podržavaju Ukrajinu, posebno njene napade dronovima po ruskim gradovima, videli kao jedinu preostalu opciju za Rusiju protiv odvraćanja Zapada od naoružavanja Ukrajine.

nato awacs nadzorni avion parkiran je u 90. vazdusnoj bazi rumunskog vazduhoplovstva u otopeni ilfov rumunija 17. januar 2023. inkuam photosoctav ganea preko reuters a
nato awacs nadzorni avion parkiran je u 90. vazdusnoj bazi rumunskog vazduhoplovstva u otopeni ilfov rumunija 17. januar 2023.

Da li je udar na NATO špijunske letelice opravdan?

Naravno, takav napad se neće dogoditi iznenađujuće, već će mu prethoditi zvanična upozorenja, verovatno i od samog predsednika Vladimira Putina. Ovo prenosi čvrstu nameru Moskve i odvraća Evropu/SAD od aktiviranja Člana 5 NATO-a.

Tamo gde se smatra da materijalna podrška SAD/NATO Ukrajini nanosi štetu ruskim civilima na njenoj teritoriji, legitimitet ruskog odgovora je povećan.

Jedan od ishoda mogao bi biti da SAD/NATO zaustave vojne letove, započnu pregovore sa Moskvom u pozadini i nagode se da okončaju rat.

Ako SAD/NATO uzvrate vojno ili nastave da podržavaju Ukrajinu, Moskva će izvršiti svoja upozorenja i oboriti letelicu. Uvođenjem raketa dugog dometa može se obaviti ovaj posao lako.

Koja nova raketa ultra dugog dometa je u pitanju?

U izveštaju TASS-a, citirajući neimenovani izvor u vojno-industrijskom kompleksu, navodi se da lovac Su-57 „gađa ciljeve na udaljenosti od 120 kilometara (u sukobu u Ukrajini), a očekuje se da će uskoro stići i nove avionske rakete, koje će biti u stanju da pogodi mete na udaljenosti do 300 km.”

r 37m
R-37M

„Danas lovac deluje na dometu od 120 km. Uskoro čekamo dolazak avionskih projektila za brze vazduhoplovne ciljeve na udaljenosti do 300 km“, dodao je izvor.

Neimenovana raketa bi po nama mogla biti raketa vazduh-vazduh RVV-BD/R-37M (AAM), napredna varijanta R-37 koja je predstavljena 1989. Sposobna da gađa ciljeve na velikim i malim visinama na dometima od 300 km, može da se ispaljuje i sa lovca Su-57 ali i sa Su-35S.

U nedavnom intervjuu, sada pokojni ukrajinski pilot Juice, opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Su-57 dobija i veštačku inteligenciju

Su-57 je ruski multifunkcionalni lovac pete generacije. Avion je dizajniran da učestvuje u nadmoći u vazduhu i ratu vazduh-zemlja. Mlaznjak ima supersoničnu brzinu krstarenja, unutrašnje skrivene pregrade za oružje, premaz koji apsorbuje radar i opremljen je najsavremenijom opremom.

To su napredni kokpit, interfejs i komunikacije. Ruski državni mediji tvrde da bi to mogle biti tehnologije koje podržavaju veštačku inteligenciju. „Intelektualizacija sistema Su-57 omogućava mu da preuzme neke od pilotskih funkcija, uključujući pilotiranje i obuku za korišćenje oružja“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj TASS-a iz februara otkrio je da su Su-57 primili nešto što bi izgledalo kao fuzija senzora i povezivanje podataka sa veštačkom inteligencijom i mašinskim učenjem. Uređaj nudi „inteligentnu pomoć pilotu pri odluci pod vremenskim pritiskom i pomogne pilotima u paru da brzo stupe u interakciju za taktičke zadatke kao što su raspodela cilja, biranje putanje napada, određivanje trenutka lansiranja projektila i trenuci angažovanja po neprijateljskom borcu.

potpuno novi „smart“ borbeni avion su 57 testiran u rusiji
potpuno novi „smart“ Su-57 na testu

Suhoj Su-57 će takođe kodirati svoj prenos podataka pomoću veza otpornih na buku koji generiše veštačka inteligencija. Najverovatnije ćemo u budućnosti biti svedoci upravo takve modernizacije ruskog lovca.

Rosteh je 21. aprila saopštio da je na osnovu veštačke inteligencije razvio novi komunikacioni sistem za borbene avione pete i šeste generacije. Programer i proizvođač je NPP Polet u okviru ruske kompanije Ruselectronics, dela holdinga Rostec.

Sistem koristi kognitivnu radio tehnologiju – dinamičku metodu programiranja ili konfigurisanja – koja omogućava komunikacijskom sistemu da koristi najbolje bežične kanale u njegovoj blizini, čineći ga imunim na smetnje.

Može li se Su-57 suprotstaviti SAD, NATO?

Prema izvorima, ukrajinske avione koji su prošle godine napali Belgorodsku oblast oborili su Su-57. Udarci ruskog lovca desili su se na dometu od 217 km korišćenjem projektila izvan vizuelnog dometa.

Prema RIA Novostima, Su-57 je takođe korišćen u Ukrajini u operaciji uništavanje neprijateljske protivvazdušne odbrane juna 2022. godine, bezbedno sa ruske teritorije. Ovo sugeriše da bi se takođe mogao ponovo koristiti za takvu ulogu.

Ova operacija je dovela do leta četiri Su-57 (kombinovanih) u jednom informacionom prostoru koji je povećao efikasnost identifikacije i pogađanja ciljeva“. Kvartet je bio „povezan sa jedinstvenom informacionom mrežom za uništavanje sistema protivvazdušne odbrane putem automatskih komunikacionih sistema, prenosa podataka, navigacije i identifikacije u realnom vremenu“.

kronshtadt sirius dron
kronshtadt sirius dron

Su-57 ima dva velika unutrašnja odeljka za oružje postavljeno u tandemu između motora i dva bočna odeljka za rakete vazduh-vazduh kratkog dometa. Deset unutrašnjih i šest spoljnih uporišta mogu da nose rakete vazduh-vazduh R-74M i R-77M; rakete vazduh-zemlja H-38M; protivbrodske rakete H-31AD i H-35U i; Protivradarske rakete H-31PD i H-58UŠK.

Rusija će kao i do sada verovatno upotrebiti Su-57 za misije kopnenih udara i izbegavati ulazak na neprijateljsku teritoriju kako bi sprečila otkrivanje od strane američkih/NATO-ovih aviona E-3 Sentry Airborne Early Warning. Ovi avioni patroliraju na teritoriji severnoatlantske alijanse i sada dok čitate ovo tj. non-stop.

Štaviše, drugi lovci kao što su Su-35S, Su-30SM, novi izviđačko-udarni dron klase Sirijus i po jedan iz ograničenog broja ruskih aviona Tu-214R i A-50 koji lete na različitim lokacijama i visinama može da drži sokolovo oko na vazdušnom prostoru i zemlji.

Tu-214R

Nije preterano zamisliti da bi čak i zemaljski radari S-400 skenirali vazdušni prostor. Ovo u kombinaciji definitivno može pomoći da Su-57 ne dođe pod vatru ukrajinskih sistema vazduh zemlja ili NATO aviona.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version