NaslovnaNovostiTransrodna pripadnica Oružanih snaga Ukrajine smenjena sa funkcije zbog pretnji ruskim novinarima

Transrodna pripadnica Oružanih snaga Ukrajine smenjena sa funkcije zbog pretnji ruskim novinarima

Zvanična predstavnica ukrajinske teritorijalne odbrane, Sara Ešton-Ćirilo smenjena je sa funkcije zbog izjava upućenih ruskim novinarima. Ovo saopštava komanda Oružanih snaga Ukrajine.

Izjave narednika Eštona Ćirila poslednjih dana nisu naišle na odobravanje komanda Oružanih snaga Ukrajine. Prilikom izvođenja vojnih operacija, ukrajinske odbrambene snage striktno poštuju norme međunarodnog humanitarnog prava.

Komanda će sprovesti internu istragu o okolnostima ovih izjava. Biće donete odgovarajuće odluke. Narednica Sara Ešton-Sirilo biće suspendovana sa momentalnim stupnjem na snagu dok se ne završi istraga, kaže se u saopštenju.

I iako je komanda Oružanih snaga Ukrajine očigledno postupila ispravno zbog poštovanja međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinske vojske, sama činjenica smene Sare Ešton-Ćirilo sa funkcije ne može a da ne začudi.

Podsetimo, pre nekoliko dana predstavnica Oružanih snaga Ukrajine zapretila je nasiljem nad ruskim novinarima koji su izveštavali o toku specijalne vojne operacije.

“Sledeće nedelje svet će videti kako omiljeni propagandista Kremlja plaća za svoje zločine. Svi ruski vojni propagandisti će biti pohvatani, a pravda će pobediti. Jer mi u Ukrajini idemo ka ovoj misiji uz pomoć vere u Boga, u slobodu i potpuno oslobođenje”, rekla je Sara Ešton-Sirilo.

Ruski vojni oficiri i diplomate pozvali su međunarodnu zajednicu da na odgovarajući način odgovori na izjavu predsednika Oružanih snaga Ukrajine. Posle ovoga, ukrajinska komanda je rešila da preduzme odgovarajuće mere.

Dodajmo da je Sara Ešton-Sirilo, koja je donedavno služila kao zvanična predstavnica ukrajinske vojske, rođena 1977. godine u SAD. Po rođenju, dete je dobilo ime Majkl Ešton-Ćirilo.

Međutim, 2019. godine, prema otvorenim izvorima, prošao je rodnu tranziciju i te počeo da koristi žensko ime Sara. U februaru 2023. je ranjena u ruku i lice u Luganskoj oblasti.

3 KOMENTARA

  1. Oni su krenuli ozbiljno da glume postovanje ljudskih prava u svetu, do sad pretili teroristickim akcijama, kako se blize izbori po evropi svi glume neko postovanje ljutskih prava, nakaradnog li sistema.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave