NaslovnaNovostiNATO uvežbava poletanja i sletanja aviona sa autoputeva u blizini ruskih granica;...

NATO uvežbava poletanja i sletanja aviona sa autoputeva u blizini ruskih granica; lovac F-35A uzleteo prvi put

Na međunarodnoj vežbi finskog vazduhoplovstva „Baana 2023“ zabeležena je zanimljiva tačka koja može da ukaže na nove taktičke pristupe u okviru vojne strategije NATO-a.

Posle engleskih lovaca Tajfun, par lovaca norveškog vazduhoplovstva F-35A takođe je prvi put u istoriji ovakvih događaja uvežbavalo poletanje i sletanje na specijalno opremljenim deonicama jednog od finskih autoputeva.

Ova akcija može ukazivati na to da zemlje NATO-a razmatraju scenarije u kojima ključni vojni aerodromi postaju nedostupni zbog njihovog poraza. Slične aktivnosti obuke su primećene u drugim zemljama kao što su Švedska, Finska i Poljska.

Važno je naglasiti da ovakve vežbe obično imaju za cilj testiranje različitih scenarija i ne odražavaju nužno konkretne planove za vojnu akciju protiv bilo koje zemlje.

Međutim, naglasak na mogućnosti korišćenja alternativnih mesta za poletanje i sletanje lovaca može ukazivati na želju da se poveća fleksibilnost i manevarska sposobnost vazduhoplovnih snaga suočenih sa potencijalnim sukobom, posebno kao što je primer Ukrajine.

Ideja da se putevi koriste kao privremene piste, posebno u slučaju da su onesposobljene uspostavljene vazduhoplovne baze, nije nova. Kao što je navedeno, Baana je godišnja vežba i Finska ima dugu istoriju spremnosti da uradi upravo to.

Norveška je postala prva zemlja koja je demonstrirala sposobnost konvencionalnog borbenog aviona F-35A Joint Strike Fighter za poletanje i sletanje da deluje sa autoputa u okviru vežbe u Finskoj.

Korpus američkih marinaca je već pokazao svoju sposobnost da na ovaj način koristi svoje F-35B sposobne za kratko i vertikalno poletanje i sletanje.

Mnoge druge vazduhoplovne snage, uključujući i susednu Švedsku, takođe se redovno obučavaju za izvođenje operacija na putevima.

Amerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A
F-35A

Istovremeno, ova taktika je ponovo u modi, uključujući i Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a. Finska je tek postala članica ovog saveza u aprilu ove godine nakon decenija stalne politike neutralnosti.

Pre samo nekoliko dana, lovac pete generacije F-35B Korpusa marinaca SAD izgubljen u „nesreći“. Pilot se katapultirao, u toku potraga za avionom.

Kako uočiti osnovne A, B i C razlike

  • F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.
  • F-35B je STOVL verzija. Ovo je skraćenica za „Kratko poletanje i vertikalno sletanje“. Ovo je verzija koja može da deluje sa veoma malog aerodroma ili van palube nosača koji nemaju katapulte.
  • F-35C je varijanta za nosače. Ovaj je namenjen za lansiranje iz katapulta i kratko sletanje sa prihvatanjem.
Južnokorejski F-35A
Južnokorejski F-35A

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo. Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

Model B se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po sistemu vertikalnog podizanja. Sistem se može uočiti pod skoro svim uglovima gledanja aviona. Čak i u uzlaznom (ne vertikalnom) letu, F-35B ima vizuelne naznake za sistem vertikalnog podizanja. Vrata ventilatora za podizanje izravnavaju gornju površinu F-35 odmah iza kokpita, dajući ovom modelu prepoznatljivu grbu. Grba je posebno uočljiva iz prednje i bočne perspektive. Sam ventilator za podizanje skraćuje i zadnji kraj linije nadstrešnice.

Linije i oznake na panelu povezane sa sistemom podizanja vidljive su na gornjoj i donjoj strani F-35B. Odozgo su vidljive linije panela za vrata ventilatora za podizanje i ulaz za pomoćni vazduh. Odozdo, odmah iza vrata prednjeg stajnog trapa pojavljuju se vrata za ispuh ventilatora za podizanje. 

Stražnji kraj donjeg trupa takođe ima šav za vrata koja se otvaraju kada okretni kanal sa tri ležaja krene u akciju u STOVL režimu. (Modeli A i C imaju grbu na ovoj lokaciji gde su smeštene njihove repne kuke za zaustavljanje) Model B takođe ima rolo kanal na donjoj strani svakog krila.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Model C se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po većem krilu, koje pruža skoro pedeset posto veću površinu krila od modela A i B. Linija šarke za preklop krila je vidljiva sa gornjeg i donjeg pogleda. Krilo F-35C ima i dodatne kontrolne površine, koje se zovu eleroni, i na zadnjoj ivici (po dve kontrolne površine na svakom krilu umesto jedne).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave