NaslovnaNovostiRuske trupe, sa oprezom, počinju da koriste borbene robote u zoni sukoba...

Ruske trupe, sa oprezom, počinju da koriste borbene robote u zoni sukoba u Ukrajini

Uprkos aktivnom razvoju robotike, borbeni roboti još uvek nisu masovno uvedeni na bojno polje. Glavni razlog za to bila je njihova ranjivost na elektronsko ratovanje ukrajinskih oružanih snaga, tvrdi Dudorov, direktor firme proizvođača iz urala, Androidnaja Tehnika.

„Danas svet radi sa džojsticima, robote kontroliše operater. Nije ni čudo što ih je lako potisnuti. Kada sistem elektronskog ratovanja radi, platforma se zaustavlja i teško je ponovo pokrenuti.

Ruske trupe koje deluju u oblasti Kupjanska koriste borbenog robota da se suprotstave vojnom osoblju Oružanih snaga Ukrajine u šumskom pojasu. Robot je mala mobilna jedinica sa dve jurišne puške Kalašnjikov.

Prema izvorima, platforma se kreće ispred jurišne grupe Oružanih snaga Rusije. Cilj jedinice koja upravlja je poraz ukrajinskih snaga ukopanih u šumi u zasedi.

Uz to, uralski kamikaza dron „Упырь, Vampir“ se odlično pokazao, pogodivši vozilo Oružanih snaga Ukrajine koje je prevozilo artiljerijsku instalaciju. Uprkos prevelikoj udaljenosti do objekta (više od 10 km) i delovanju neprijateljskih sistema za elektronsko ratovanje, dron je uspeo da raznese neprijateljsko vozilo.

Roboti se oprezno koriste usled ranjivosti na elektronsko ratovanje

Moramo da se udaljimo od kontrole preko stalnog kanala i navigacije sa satelita. „Marker“ i dalje treba učiniti otpornijim na elektronsko ratovanje. Uspeha je već bilo, ali ih treba konsolidovati“, dodaje Dudorov.

Da bi roboti funkcionisali autonomno, neophodan je intenzivan razvoj nekoliko ključnih tehnologija: tehničke vizije, veštačke inteligencije, komunikacija i novog tipa navigacije koja ne bi zavisila od satelitskih sistema.

marker bespilotno kopneno vozilo
robot Marker, bespilotno kopneno vozilo

Platforma Marker, opremljena protivoklopnim raketnim sistemom Kornet, već je testirana u blizini linije fronta. Međutim, uprkos nekim uspesima, tek treba da postane otporniji na elektronsko ometanje.

„Đavo je u detaljima. Radi se o upravljanju i efikasnim načinima korišćenja platforme. Za sada vidimo protivtenkovske radove i isporuku tereta“, dodao je Dudorov.

Robotski kompleks Marker, težak tri tone, ima napredne mogućnosti za autonomno kretanje i prepoznavanje objekata zasnovano na veštačkoj inteligenciji. Njegova autonomija je postignuta zahvaljujući multispektralnom modularnom tehničkom sistemu vizije koji obrađuje podatke koristeći algoritame neuronske mreže.

Marker može sam otkriti i pogoditi neprijateljske ciljeve na udaljenosti do 15 km. Autonomni sistem ima režim identifikacije ko je prijatelj ko neprijatelj.

Marker je dizajniran na bazi otvorenog koda. tj. u svakom trenutku njegovi kreatori mogu da dodaju nova softverska rešenja ili da izvrše lako ažuriranje. Robot je naoružan mitraljezom Kalašnjikov i sistemom od četiri protivtenkovske rakete.

Autonomno vozilo ima elektro-optički sistem za praćenje, termalnu kameru i laserski pokazivač cilja. Ovo poslednje pruža priliku da se poboljša preciznost raketnih i artiljerijskih udara iz drugih ruskih sistema naoružanja korišćenjem markera.

Sistem obavlja obradu podataka putem specijalizovanog softvera. Softver, prema ruskim specifikacijama, uključuje algoritme neuronske mreže pomoću kojih bira ko je prijatelj ili neprijatelj.

Pored problema elektronskog ratovanja i način identifikacije ko je prijatelj a ko neprijatelj ostaje upitno. Da bi ovaj sistem funkcionisao, Rusi bi morali da digitalizuju svo osoblje, opremu, sisteme naoružanja, pozivne znakove i unesu ih u softver.

Ukoliko se problemi uspešno prevaziđu, Markerom se može ocrtati budućnost o kojoj se govori poslednjih godina, tj. pretvaranje kopnenih snaga u robote na bojnom polju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave